crosis Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 0,75 z krachlą czy korkiem? Bo zastanawiam się, jak to rozwiązałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Można wsadzić w szampanówki, zatkać korkiem plastikowym i nie nakładać drutu. Najwyżej jak ciśnienie za bardzo wzrośnie to korki wystrzeli, a nie rozwali butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 0,75 korkowane nową korkownicą dwuramienna, a co... Trzeba było wypróbować.... W sobotę kontrolnie otworzę jedną butelkę ale jak dla mnie to ona bez gazu będzie.... THG jakieś zmutowane były... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dlaczego zmutowane? Bo tak szybko padły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Bo nie chciały żreć więcej - i nie jest to odosobniony przypadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 #85 - wersja z enovini zeszła do 7,5blg, przydałoby się jeszcze z minus 3blg i bedzie super wersja treściwa - testy wypadły pomyślnie, nagazowanie słabiutkie, piana gęsta, drobna długo sie utrzymująca - jest moc... korkowanie piwa dodatkowo dodaje świetny aromat, oby jak najdłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 20.02.2016 - #86 brytol zasyp * słód pale ale bestmalz - 3 kg * płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg * słód brown 175-200 fm - 0,2 kg* słód czekoladowy 400 strzegom - 0,07 kg * słód black 1350-1400 fm - 0,05 kg * słód crystal - 0,049 kgzacieranie* 20' - 70°C* 40' - 68°C* 1' - 78°Cgotowanie 60'/chmielenie* 60' - 25g ekg 5.0%ak * 15' - 25g ekg 5.0%ak* 15' - 5g mech irlandzkidrożdże:* mangrove jack's m07 british aleedyt: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 #86 z 2 blg zabutelkowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 14.03.2016 - #87 stary brytol zasyp * pale ale bestmalz 4,5kg* monachijski strzegom 0,85kg* biscuit castle 0,22kg* karmelowy 150 strzegom 0,22kg* brown fawcett 0,2kg* special B castle 0,1kgzacieranie* 45' - 62°C albo 68°C* 45' - 68°C albo 72°C* 1' - 76°C albo 78°Cgotowanie 75'/chmielenie * chlorek wapnia 5ml * dap 8g* 75' - challanger 6,5ak - 30g* 30' - minstrel 5ak 25g* 10' - minstrel 5ak 25g * 10' - lukrecja 8g * 20' - melasa 166g * 15' - cukier 0,5kgdrożdże:* mangrove jack's m07 british ale edyta: 18,7blg i 20,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 (edytowane) 21.03.2016 - #88 brytol II zasyp * pale ale bestmalz 3,5kg* karmelowy 150 strzegom 0,3kg * karmelowy 600 strzegom 0,2kg* czekoladowy strzegom 0,08kg * biscuit castle 0,07kgzacieranie* 60' - 68°C* 1' - 78°Cgotowanie 75'/chmielenie * chlorek wapnia 5ml * 60' - minstrel 4,2ak 25g* 15' - minstrel 4,2ak 25g drożdże:* fm10 edyta: 20,5l i 11,8blg Edytowane 21 Marca 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 #87 zeszła do 4 i przelana na cichą #85 zeszła do 5,5 i zabutelkowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 #87 zeszła do 3 i do butelek #88 zeszła do 1,5 i na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) 21.03.2016 - #89 stałtoporter 1937 zasyp * pale ale bestmalz 2,922kg* brown fawcett 0,653kg * black fawcett 0,193kg* prażony jęczmień strzegom 0,100kg * pilzneński castle 0,100kg * płatki owsiane 0,067kgzacieranie* 110' - 65°C* 1' - 78°Cgotowanie 90'/chmielenie * chlorek wapnia 5ml * 90' - bramling cross 5ak 36g* 15' - bramling cross 5ak 14g drożdże:* fm10 edyta: 22l i 11,5blg Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 #89 zeszła do 2blg i zabutelkowana z 1,7g oraz do kega z 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 15g do kega? To chyba mały ten keg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 10l, tak tylko żeby lekko nagazować bo reszta z butli będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) 27.05.2016 - #90 lavrozebzasyp* pilzneński castle 2,8kg* pale ale bestmalz 0,7kg* wiedeński strzegom 0,4kg* caramunich weyermann 0,3kg* biscuits castle 0,2kg* cukier biały 0,7kgzacieranie* 45' - 66°C* 15' - 72°C* 4' - 78°Cgotowanie 90'/chmielenie* chlorek wapnia 5ml* 90' - hellertau hersbrucker 4,2ak 50g* 15' - goldings 6,2ak 50g* 15' - mech irlandzki - łyżeczka* 5' - skórki z mandarynek macerowane w nalewce czereśniowej goldings 6,2ak 50g na cichądrożdże:* wyeast belgian ardennes 3522edyta:20l i 15blg Edytowane 5 Czerwca 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) 05.06.2016 - trójnik drugi * akacjowy - 3l* gryczany - 0,5l* woda - 7,5l* kwasek - łyżeczka* dap - łyżeczkadrożdże* bayanus bc s-103ok 11l i 32blg Edytowane 5 Czerwca 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 #90 zeszła do 0,5 i połowa zabutelkowana z 2,9g a druga do słoja z gęstwą po lambiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 8.07.2016 - #91 ratujmycosieda zasyp* pale ale bestmalz 2,5kg * pszeniczny strzegom 1kg* monachijski strzegom 0,4kgzacieranie* 45' - 66°C* 15' - 72°C* 4' - 78°Cgotowanie 60'/chmielenie* 60' - hellertau hersbrucker 4,2ak 30g* 15' - mosaic ??ak 20g* 15' - mech irlandzki - łyżeczka* 5' - mosaic ??ak 20g drożdże:* kveikedyta:20l i 12blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) #91 zabutelkowane wczoraj przy 1blg z 2,9g Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Hej! Jakie były mniej więcej u ciebie temperatury fermentacji tego #91? Kveiki fajnie wyszły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Tak od 19 do 27, na razie jeszcze za wcześnie na ocene, siarką za bardzo czuć - chyba, że to infekcja ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Ok, popatrzyłem na datę warzenia, a nie butelkowania. Słyszałem, że fermentują bardzo szybko, więc nawet nie wpadłem, że ponad miesiąc piwo czekało To były FM? Bo w sklepie pisza, że płytko fermentują, a u Ciebie jakoś tak, poszarżowały Co do temp. to ja spróbuję załapać się na nadchodzący upał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Drożdże to WLP6788 Norwegian Farmhouse Ale - więcej tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się