Skocz do zawartości

browar radwanicki


amap

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pitupitu

#69 miała byc zabutelkowana dzisiaj - zeszła do 1blg - ale z braku czasu wyszło tylko przelanie do wiadra z kranem. gorycz potężna, bedę miał znowu do rozdania.....

28-45 IBU - potężna gorycz...tja... :cool::smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#69 miała byc zabutelkowana dzisiaj - zeszła do 1blg - ale z braku czasu wyszło tylko przelanie do wiadra z kranem. gorycz potężna, bedę miał znowu do rozdania.....

28-45 IBU - potężna gorycz...tja... :cool::smilies:

 

 

cyferki, cyferki.... liczy sie odczucie w ustach :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 - zlana z beczki i zabutelkowana z 2g cukru - czuć taniny i alkohol (!), chyba z długo przetrzymałem ale zobaczymy na jesień

#58 - dostała zastrzyki z lactobacilusami ;)

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

banany muszą wyjść, zwłaszcza że wb06 są przeterminowane o ponad dwa lata :D

chmielenie będzie lomikiem

masz butelkę jeśli będzie dobre ;)

 

A jak tam z rzeczoną buteleczką dla mnie?

 

jest, podrzucić mogę do crosisa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

banany muszą wyjść, zwłaszcza że wb06 są przeterminowane o ponad dwa lata :D

chmielenie będzie lomikiem

masz butelkę jeśli będzie dobre ;)

 

A jak tam z rzeczoną buteleczką dla mnie?

 

jest, podrzucić mogę do crosisa?

 

Pewnie, dziękuję. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

#71 - mildlord II

 

 

mildlord.bsmx

mildlord II

Mild

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Pilsnermalt 6RW (Castle Malting) - Castle Malting (3.4 EBC, 66.7%)
  2. 0.5kg BestMälz Caramel Pils - BestMälz (5 EBC, 16.7%)
  3. 0.25kg Czekoladowy jasny 400 - (350 EBC, 8.3%)
  4. 0.25kg Fawcett Crystal - Thomas Fawcett (160 EBC, 8.3%)
  5. 20g First Gold 6.4AA (19.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut

 

Zacieranie:

  1. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 68°C 70min
  2. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 78°C 5min

 

Notatki:

 


Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, to powiem Ci, że to jeden z lepszych porterów domowych jakie próbowałem. Minusem była może szybko redukująca się piana, ale był niesamowicie bogaty w aromacie i bardzo, bardzo gładki w smaku. Wielkie dzięki za buteleczkę! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak oceniasz używanie wtyczki do bsmx? coś byś poprawił? informacje się zgadzają?

mniej więcej - usunąłbym końcowe blg, bo zwykle publikuje w trakce zacierania oraz receptura powinna być wyświetlana tam gdzie chce - w tej chwili jest wyświetlana na początku posta, mimo tego, że ją umieściłem po swoim tekstem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 - letni sezon drugi

letnisezon2.bsmx

letni saison 2015

Saison

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.8* (OG 1.0589)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.4%
  • Objętość: 21l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.8kg Pilsnermalt 6RW (Castle Malting) - Castle Malting (3.4 EBC, 56.6%)
  2. 0.8kg Pszeniczny - (3 EBC, 16.2%)
  3. 0.7kg Wiedeński - (7 EBC, 14.1%)
  4. 0.2kg Bursztynowy - (30 EBC, 4%)
  5. 0.2kg Karmelowy 150 - (100 EBC, 4%)
  6. 0.25kg Cane (Beet) Sugar - (0 EBC, 5.1%)
  7. 30g Motueka 8AA (27.9IBU) szyszka - Gotowanie 60min
  8. 20g Saaz 4AA (6.2IBU) granulat - Gotowanie 20min
  9. 10g Saaz 4AA (1IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  11. 20g Suszone zielone pomarańcze - Gotowanie 10 minut
  12. 20g Orange Peel, Bitter - Gotowanie 5 minut
  13. 10g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut
  14. White Labs Belgian Saison I Ale WLP565 2015-04-20

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Podgrzewanie 2min) 65°C 60min
  2. Saccharification (Podgrzewanie 15min) 72°C 15min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 20min) 78°C 15min

 

Notatki:

 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#73 - birdegarde brune

 

Składniki:

  • 3,24kg pilzneński (Castle Malting) - Castle Malting (3,4 EBC, 48,5%)
  • 1,75kg pszeniczny - (3 EBC, 26,1%)
  • 1kg monachijski - (12 EBC, 14,9%)
  • 0,3kg melanoidowy - (59 EBC, 4,5%)
  • 0,2kg cukier brązowy - (60 EBC, 3%)
  • 0,1kg jęczmień prażony - (1300 EBC, 1,5%)
  • 0,1kg zakwaszający - (3,5 EBC, 1,5%)
  • 15g bouclier 10AA granulat - gotowanie 60min
  • 10g first gold 6,44AA granulat - gotowanie 20min
  • 10g saaz 3,1AA granulat - 1min

zacieranie:

1. 63 - 15min

2. 66 - 45min + 5ml chlorek wapnia + 5g dap

3. 72 - 5min

4. 78

 

drożdże:

starter 0,8l yeast bay wallonian farmhouse

 

wyszło 22l i 18blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.