amap Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 #79 zeszła do 4blg i na cichą z 50g saaz 2,88ak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 25.09 - #80 - Stare ale dwa:Zasyp* słód pale ale fawcett - 5,0kg* słód monachijski strzegom - 0,9kg* słód cristal fawcett- 0.2kg* słód czekoladowy 400 strzegom- 0.1kg * słód black fawcett- 0.03kg Zacieranie* 60' - 67°CGotowanie 75'/chmielenie* 60' - 40g iunga ??ak * 15' - quinoa czerwona - 0,2kg * 15' - melasa trzcinowa - 0,15kg * 15' - mech irlandzki - 0,005kg* 1' - 40g hellertau tradition 4,4ak edit: 20l 17,2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 #79 - zeszła do 2blg i rozlana z 1,7g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 #78 z beczki wali dziczyzną, jeśli przy następnej sie nie poprawi to beczułka będzie na sprzedaż.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) 09.10 - #81 - odważny 1914:zasyp* słód pale ale bestmalz - 4,460kg* słód pale ale fawcett - 1,130kg* słód brown fawcett - 1,158kg* słód black fawcett- 0.721kg* słód special b castle - 0.5kg zacieranie* 60' - 67°Cgotowanie 105'/chmielenie* 105' - 70g tettnager 4,1ak * 30' - 50g archer 4,3ak * 30' - 15g tettnager 4,1ak * 15' - 10g hellertau tradition 4,4ak drożdże:* wlp022 essex ale yeast edit: 18l i 21,3blg Edytowane 9 Października 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 #80 zeszła do 3,5blg i zabutelkowana z ok. 1g cukru. Niestety nie najlepej się prezentuje w aromacie i smaku, podobnie było z #67..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 #81 - na cichą z dodatkiem 50g bramling cross 5,3ak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) 13.11 - #82 - rozruch:zasyp* słód pale ale bestmalz - 2,500kg* słód abbey castlemalting - 0,750kg* słód pszeniczny - 0,300kg zacieranie* 60' - 65°Cgotowanie 90'/chmielenie* 60' - 30g coś ładnie pachnącego, chyba saaz 3,8ak * 30' - 12g tettnager 4,1ak * 15' - 5g mech irlandzki * 5' - 15g kolendra drożdże:* wyeast 3463 forbidden fruit edit: 18l i 11,4blg Edytowane 13 Listopada 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) #82 - zeszła do 1,75blg i na cichą z 100g wai-iti 2,3ak, bedzie nowozelandzkie bpa #81 - zeszła do 6,25blg i część do balona z 50g płatków dębowych moczonych a reszta (5l) zabutelkowana z dodatkiem 1,2g trójnik zabutelkowany, zszedł do 7,5blg co daje min.14% - jest megaaaaaaaa! mógłbym go cały czas robić gdyby nie trzeba było tyle czekać Edytowane 21 Listopada 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Trójnika robiłeś na miksie drożdży, czy był podzielony na 2 części i każda innnym szczepem fermentowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Trójnika robiłeś na miksie drożdży, czy był podzielony na 2 części i każda innnym szczepem fermentowana?Wszystko w jednym - bayanusy dodałem po paru dniach bo niemrawa fermentacja była... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) 22.11 - #83 - trzypel:zasyp* słód pale ale bestmalz - 4,000kg* słód monachijski strzegom - 0,500kg* słód pszeniczny - 0,200kg zacieranie* 60' - 65°C * 15 - 72°C * 5' - 77°C gotowanie 60'/chmielenie* 60' - 20g challenger 6,5ak * 15' - 20g bobek ?ak * 15' - 5g mech irlandzki * 10' - 1kg cukier * 5' - 15g bobek ?ak drożdże:* wyeast 3463 forbidden fruit edyt: 17l i 20,1 blg Edytowane 23 Listopada 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Są forbiddeny jest siarkowodór..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Wallonian Farmhouse też nieźle dają... trochę jak walonki Wędrowycza - pewnie stąd nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 #83 - dodano drożdże madera (Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus) Wallonian Farmhouse też nieźle dają... trochę jak walonki Wędrowycza - pewnie stąd nazwa pierwsza generacja nie dawała jajami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 #82 zeszła do 1,2blg i zabutelkowana z 1,2g #83 zeszła do 4,5blg i na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) 05.12.2015 - #84 zozruch drugizasyp * słód pilzneński castle - 2,500 kg * słód monachijski strzegom - 0,820 kg * słód special b - 0,300 kg* słód melanoidowy - 0,200 kg * słód pale ale bestmalz - 0,180 kgzacieranie* 20' - 64°C* 45 - 72°C* 5' - 77°Cgotowanie 60'/chmielenie* 60' - 30g ekg 5ak* 15' - 20g ekg 5ak* 15' - 12g bobek? ak* 15' - 5g mech irlandzkidrożdże:* wyeast 3787 trappist high gravityedyt: 20,5l i 11,9blg Edytowane 5 Grudnia 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) 21.12.2015 - #85 zakonne zasyp * słód pilzneński castle - 2,52 kg * słód pale ale bestmalz - 2,4 kg * cukier kandyzowany ciemny - 0,5 kg * cukier kandyzowany jeszcze bardziej ciemny - 0,5 kg* cukier - 0,400 kg * płatki owsiane - 0,387 kg * melasa - 0,080 kgzacieranie* 60' - 65°C* 15' - 72°C* 1' - 78°Cgotowanie 60'/chmielenie* 60' - 25g iunga ?ak* 15' - 5g mech irlandzkidrożdże:* wyeast 3787 trappist high gravityedyt: 16l i 24blg Edytowane 21 Grudnia 2015 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 #84 przelana na cichą #83 zeszła do 3 blg i zabutelkowana z dodatkiem 2,5g #81 zeszła do 6 blg i zabutelkowana z dodatkiem 1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) #84 zeszła do 2,5blg i dodano 96g citry Edytowane 3 Stycznia 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 #85 - zeszła do 11blg i przelana na cichą: - 10l do słoja z dodatkiem enovini - 5l w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 #85 z wiadra poszło do butelek z korkiem przy 10,5blg z dodatkiem 5g cukru - jesy słodko, będzie zakonne treściwe ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 #84 zeszła do 1,5 i zabutelkowana z dodatkiem 2,7g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 #85 z wiadra poszło do butelek z korkiem przy 10,5blg z dodatkiem 5g cukru - jesy słodko, będzie zakonne treściwe ;-) Z 24 do 10.5 blg tylko zeszło? Coś słabo... Nie boisz się tego butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 #85 z wiadra poszło do butelek z korkiem przy 10,5blg z dodatkiem 5g cukru - jesy słodko, będzie zakonne treściwe ;-)Z 24 do 10.5 blg tylko zeszło? Coś słabo... Nie boisz się tego butelkować?ma być musujące, nie będzie długo leżeć a dodatkowo w grube butle 0,75 poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się