przemski Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 a tak swoją drogą to jak w recepturze na klona Fullersa piszą: 14 oz. (0.40 kg) crystal malt (75 °L) to czy chodzi o 120 czy 150? http://piwodziej.pl/pl/searchquery/crystal/1/full/5?url=crystal a w twojbrowar.pl są jeszcze wersje 200 i 400 tego słodu i to są wersje brytyjskie... http://twojbrowar.pl/prestashop/53-karmelowe?p=2 jak więc czytać to 75 °L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 L° ? to amerykańska skala kolorów (od nazwiska jegomościa Josepha Lovibond) - jest w przybliżeniu równa skali SRM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 kalkulator http://www.castlemalting.com/Default.asp?N=Calculator&ID=13&Language=Polish podaje że 75SRM to 150EBC więc rozumiem że to o taki słód by chodziło biorąc recepturę na 75 Lovibondów, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Jak przeglądałem receptury z HBT to najczęściej używają 60L lub 75L, czyli 120 - 150 EBC. A zestawy z piwodzieja są z duuużym marginesem - kolega z pracy robił IPA, miało wyjść 14.5 a wyszło mu 17°Blg... Edytowane 21 Listopada 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Nie kupiłem gipsu piwowarskiego. Próbował ktoś z budowlanym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) a nie można kupić gipsu w aptekach gdzie mieszają leki ? Węglan wapnia kupowałem na gramy. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Poza gipsem istotny jest siarczan magnezu, chlorek wapnia i sodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 To może zerkniesz na te wyniki (ujęcie Dunikowskiego) i mi coś podpowiesz? http://www.mwik.com.pl/pliki/badania_wody_2011.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 To może zerkniesz na te wyniki (ujęcie Dunikowskiego) i mi coś podpowiesz? http://www.mwik.com....a_wody_2011.pdf Przykro mi, ale brakuje informacji o Na i SO4. Bez sodu da się coś wymyślić, ale bez siarczanow to nic nie da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Czy się obejdzie bez gipsu, to też trochę zależy od drożdży. Thames Valley i 1028 London Ale i bez gipsu są wystarczająco mineralne, bitter na 1028 z łyżeczką gipsu do zacieru i potem drugą do gotowania smakował jakby był zrobiony na wodzie z kałuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Przykro mi, ale brakuje informacji o Na i SO4. Bez sodu da się coś wymyślić, ale bez siarczanow to nic nie da się zrobić. Siarczany 25 Sód 37,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Czy się obejdzie bez gipsu, to też trochę zależy od drożdży. Thames Valley i 1028 London Ale i bez gipsu są wystarczająco mineralne, bitter na 1028 z łyżeczką gipsu do zacieru i potem drugą do gotowania smakował jakby był zrobiony na wodzie z kałuży. Drożdże Zymoferm English Ale - a więc chyba wielka niewiadoma. Myślę, że spróbuję dać pół łyżeczki gipsu, niestety budowlanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 To i ja mam pytanie , czy mogę zamienić słód pale na pilzneński i było by to jedyne odstępstwo od receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Ja dałem budowlany i żyje ale czysty bo są niektóre z jakimiś dodatkami opóźniającymi krystalizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Pytanie: które drożdże będą bardziej odpowiednie do tego piwa: Danstar Nottingham czy Windsor? domin-w 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 A to już co kto woli. Ja bym wziął Nottingham, bo je znam i lubię. Myślę, że przy zdrowej fermentacji będzie dobre na wszystkich brytyjskich drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Jarek mam zamiar popełnić twojego bittera, ale powiedz mi czy dawałeś gips żeby osiągnąć jakieś konkretne stężenie wapnia i siarczanów jak tak to jakie? Z moich wyliczeń do mojej wody żeby miała odpowiednią zawartość wapnia bym musiał dać ze 20 gram gipsu, ale chyba nie będę tak szalał i dam z 10 gram na 25 litrów. Nie wiem czy na pewno dobrze wyliczyłem zawartość wapnia ale wychodzi że jest ok. 80ppm w mojej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 To już od wody i upodobań zależy, ja zwykle ograniczam się do ~5g do zacieru. 20g to już może smakować jak piwo na wodzie z kałuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Jarek, z Twojego doświadczenia, które z używanych przez Ciebie drożdży płynnych dają najlepsze efekty? Zależy mi na smaku piwa, mniej na klarowności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) 1028, choć trudno się nimi fermentuje, wolę łatwiejsze nawet za cenę mniej spektakularnego efektu. Edytowane 9 Lipca 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 W zasadzie brałem pod uwagę drożdże Wyeast: London Ale London Ale III London ESB Ale Thames Valley Ale Myślałem o London ESB Ale. Muszę dokonać jakiegoś wyboru, przyszły sezon należy do bitterów i dolniaków. Co do dolniaków nie mam wątpliwości. Mam w lodówce Budvar Lager, które będę używał pierwszy raz, ale moim faworytem jest Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ostatnich nie próbowałem, ale podobno bardzo fajne. London Ale 3 są trochę za słodkie do bittera jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ostatnich nie próbowałem, ale podobno bardzo fajne. London Ale 3 są trochę za słodkie do bittera jak dla mnie. Thames Valley Ale moim zdaniem sa najlepszymi drozdzami do bittera. Sa trudne w "obsludze", bo nigdy nie tworzyly zwartego osadu w butelkach, ale profil smaku duzo lepszy niz konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się