Skocz do zawartości

Miód w refermentacji


Selerson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie jak dodawać miód w celu przeprowadzenia refermentacji w butelkach . Czy trzeba go wcześniej przegotować z pewną ilością wody czy można surowy ładować do butelki(czy się nie zakazi?)? Chcę zrobić refermętację piwa miodowego z tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=117558#p117558. Czy ma znaczenie gatunek miodu? (z innych tematów się dowiedziałem że drożdże zjedzą wszystko)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to piwo jest miodowe tylko z nazwy, bo miodu w nim nie czuć, drożdże jedzą miód i rzadko nawet po nim smak pozostaje...

dodałem list gryczanego (najbardziej się nadaje) i wiele po nim nie zostało

 

a do butelek się nie opłaca dodawać miodu, za mało go żeby cokolwiek jakkolwiek wyczuć... użyj sacharozy;P

a miodem sobie herbatę osłodź

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak piszesz, drożdże zjedzą wszystko najpewniej i z posmaku miodu wiele nie zostanie. Jak dla mnie nie jest konieczne używanie miodu do refermentacji, cukier czy glukoza da zbliżony efekt a jest dużo bardziej przewidywalny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.