Selerson Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Witam. Mam pytanie jak dodawać miód w celu przeprowadzenia refermentacji w butelkach . Czy trzeba go wcześniej przegotować z pewną ilością wody czy można surowy ładować do butelki(czy się nie zakazi?)? Chcę zrobić refermętację piwa miodowego z tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=117558#p117558. Czy ma znaczenie gatunek miodu? (z innych tematów się dowiedziałem że drożdże zjedzą wszystko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 to piwo jest miodowe tylko z nazwy, bo miodu w nim nie czuć, drożdże jedzą miód i rzadko nawet po nim smak pozostaje... dodałem list gryczanego (najbardziej się nadaje) i wiele po nim nie zostało a do butelek się nie opłaca dodawać miodu, za mało go żeby cokolwiek jakkolwiek wyczuć... użyj sacharozy;P a miodem sobie herbatę osłodź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Czy będziesz refermentował miodowe miodem, glukozą czy sacharozą nie ma wielkiego znaczenia, na smak to nie wpłynie, ale skoro chcesz to miód przegotuj w niewielkiej ilości wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Jak piszesz, drożdże zjedzą wszystko najpewniej i z posmaku miodu wiele nie zostanie. Jak dla mnie nie jest konieczne używanie miodu do refermentacji, cukier czy glukoza da zbliżony efekt a jest dużo bardziej przewidywalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi Po burzliwej jak brałem próbkę do sprawdzenia blg żona stwierdziła że nadal jest wyczuwany miód i w smaku i zapachu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Zawsze daje glukozę nad miodem się nie zastanawiałem,muszę kiedyś spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się