josefik Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 czyli za krutko gotowałem? Godzine gotowałem. Czyli to nie jest wina chłodzenia bo się boje żeby z pale ale tak samo nie było. Pale ale gotowałem około 70minut Chłodzenie też może wchodzić w grę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) zobaczymy jak wyjdzie to pale ale hmm o ile pamiętam to przy poprzednim coś słabo mi się gotowało i może to być przyczyną bo 1 piwko koelsch wyszło smaczne i gotowałem 60 minut weizen też smaczny wyszedł gotowany chyba 70 minut tak jak pale ale cóż trzeba czekać i zainwestować w chłodnice Edytowane 3 Października 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) przy poprzednim coś słabo mi się gotowało i może to być przyczyną Tak to jest to w słodzie obecne są prekursory tak zwane SMM w wysokiej temperaturze przekształcają się one w DMS, który jest lotny i szybko zostaje odparowany z gotującej brzeczki.Trzeba porządnie doprowadzić brzeczkę do wrzenia,robiąc wysładzanie robisz więcej bo w czasie gotowania odparuje się parę litrów,grzej porządnie !.Po zakończeniu chmielenia należy schłodzić brzeczkę najlepiej do temperatury w jakiej pracują drożdże,szczególnie szybko musisz schłodzić do temperatury ze 100 do 80°C.W tym przedziale wytwarzane jest dużo DMS. Najlepiej kup lub zrób sobie chłodnicę,po co czekać całą noc jak chłodzenie chłodnicą trwa 20 parę minut. Edytowane 3 Października 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 czyli za krutko gotowałem? Godzine gotowałem. Czyli to nie jest wina chłodzenia bo się boje żeby z pale ale tak samo nie było. Pale ale gotowałem około 70minut Najwięcej prekursorów DMS znajduje się w słodzie pilzneńskim, w słodzie pale ale jest go o wiele mniej, więc głowa do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Reasumując żeby zrobić dobre piwo warto stosować się do podanych zaleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Najwięcej prekursorów DMS znajduje się w słodzie pilzneńskim, w słodzie pale ale jest go o wiele mniej, więc głowa do góry. No tak, to zasadnicza kwestia, zwykle stosuje zamiennik pilzneńskiego za pale i z racji dostępności i po części oszczędności więc czujnym jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 pale ale zanim dalem chmiel to kilka minut gotowałem więc powinlo byc ok a chłodnice będe robił. Ogólnie to stosuje sie do wyznaczonych reguł tylko długo chłodziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Najwięcej prekursorów DMS znajduje się w słodzie pilzneńskim' date=' w słodzie pale ale jest go o wiele mniej, więc głowa do góry.[/quote']No tak, to zasadnicza kwestia, zwykle stosuje zamiennik pilzneńskiego za pale i z racji dostępności i po części oszczędności więc czujnym jestem Jako zamiennik pilzneńskiego Pale Ale można stosować do każdej receptury ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Polecam lekturę http://www.piwo.org/forum/t5424-pilzenski-zamiast-pale-ale.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się