krys123 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Witam. Zbliża się czas na dolną fermentację, jak mam przechować drożdże z jesieni na wiosnę? Załóżmy uwarzę kilka warek jesienią i skończę warzenie (fermentowanie w garażu, zimą za zimno), a później chciałbym wiosną dalej skorzystać z tych drożdży. Czy gęstwa z listopada przetrwa do marca i będzie z nią wszystko ok, próbowaliście w ten sposób? Czy po napuchnięciu saszetki wykonać starter, połowę zebranych drożdży wykorzystać do piwa, a drugą połowę do lodówki i na marzec - czy jest sens to robić? Przecież można gęstwę zostawić po ostatnim piwie z listopada. Nie mam sprzętu laboratoryjnego aby skosy zrobić, w glicerynie nie mroziłem drożdży. Macie patenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Po pierwsze, primo, saszetkę musisz wykorzystać całą i to przyrządzając wcześniej starter o odpowiedniej objętości. Po drugie, primo, gęstwę możesz zebrać po fermentacji burzliwej i/lub cichej. Możesz ją bezpiecznie przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Mi zdarzało się trzymać miesiąc i półtora, ale to już pewne ryzyko. Na pewno nie będą zdatne do użycia po kilku miesiącach. Jeśli chcesz przechowywać drożdże dłużej, to poczytaj o skosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 A gdyby zrobić patent z zalewaniem drożdży co miesiąc świeżą pięćdziesiątką brzeczki i trzymaniem ich dalej w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Tylko słoika nie zakręcaj A tak na poważnie, to można gęstwę co jakiś czas przepłukać czystą wodą. To przedłuży jej "przydatność do spożycia", ale i tak należy się trzymać wcześniej wspomnianych terminów. Weź pod uwagę, że gęstwa to nie tylko żywe drożdże, ale także martwe oraz różne zanieczyszczenia. W takim środowisku drożdże będą mutować i nie ma na to mocnych. Jedne są bardziej odporne, inne mniej (weizen), ale generalnie gęstwy nie przechowujemy długo. I tego się trzymajmy dla dobra naszych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Przechowywałem gęstwę Bohemian Lager od 15 kwietnia do 27 lipca. Drożdże ruszyły pięknie nie były również zakażone. Przechowuję gęstwy w słoikach wysterylizowanych odkażaczem do toalet a ostatnio w zbiorniczkach na mocz, one są sterylne bez odkażania. W gęstwie nie ma tlenu ani pożywienia dla drożdży, dlatego powolutku sobie zdychają albo zasypiają jak jest im zimno. Taka jest moja koncepcja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 To, że ruszyły, nie znaczy, że wyprodukują ci smaczne piwo. Moim zdaniem nie warto ryzykować. Lepiej byle jakich drożdży suchych niż starej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Czyli nic z tego kombinowania nie wyjdzie. Zbierałem i przechowywałem gęstwę - coś o tym wiem. Jeśli się nie mylę to najdłużej przetrzymałem coś około 1,5 miesiąca i było ok - dlatego pytałem o dłuższe przetrzymanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 To, że ruszyły, nie znaczy, że wyprodukują ci smaczne piwo. Moim zdaniem nie warto ryzykować. Lepiej byle jakich drożdży suchych niż starej gęstwy. Wyprodukowały smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Staram się wykorzystać wszystko w danym sezonie , w następnym kupuję nowe . Pomimo że jestem z WLKP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się