Raczek Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Warka #1 "IRA 13 BLG" z zestawu surowców HB surowce: słód pilzeński Litovel 4kg Słód carared weyermann 0,25kg słód caraamber weyermann 0,25kg Palone ziarna jęczmienia weyermann 60g chmiel goryczkowy marynka 20g chmiel aromatyczny lubelski drożdże piwowarskie MauriBrew Ale 514 No i stało się dzisiaj moje pierwsze warzenie się odbyło. Nie było tak strasznie jak sobie wyobrażałem chociaż nie wiem co z tego wyjdzie dopóki nie spróbuję to zawsze do wszystkiego jestem sceptycznie nastawiony a po chmieleniu w skarpecie i wodzie do wysładzania z kranu pływa po powierzchni brzeczki jakiś syf Z puchy lepiej to wyglądało Więc zacząłem: 14l wody podgrzałem do temp. 70 st wg instrukcji po czym wsypałem słody wszystkie prócz palonych ziaren i temp. ustabilizowała się na poziomie 65st. pierwsze trzymanie temp. było bardzo trudne do opanowania skakała mi te temp. co chwile ale jakoś w końcu opanowałem nerwy i termometr. Z racji braku jodyny postanowiłem przedłużyć każdą przerwę o 5 minut a więc 35 minut w temp. 65st. przetrzymałem. Następnym krokiem było podbicie do 72st. i przerwa 25 minut (tutaj już lepiej mi poszło z utrzymaniem temp.) Po przerwie w 72st. podgrzanie do 75 wrzucenie palonych ziaren i przelanie do fermentora z filtratorem. Samo wysładzanie nie należało do zbytnio trudnych po niecałej godzinie miałem 23litry filtratu który przeniosłem do garnka do chmielenia. Kilka minut po rozpoczęciu wrzenia wrzuciłem chmiel goryczkowy a 10 minut przed wyłączeniem chmiel aromatyczny. Obecnie garnek stoi w wannie z wodą w celu przestygnięcia a za kilka godzin przeleje do fermentora i w zależności od temp. albo pójdzie na noc na balkon żeby temp. spadła do 20st albo jak zejdzie w wannie w co wątpię to od razu drożdże i na tydzień zamykam pojemnik i zapominam o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się