Śniący Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Witam! W tym miejscu będą umieszczane zapiski z bydgosko-poznańskiego Browaru Odyniec. Kilka warek mam już za sobą, więc chyba mogę zacząć przelewać swoje mądrości na klawiaturę. Uwarzone dotychczas: 1. Pale Ale 12°Blg - Srogi Leśnik 2. Stout 12°Blg - Kaedweński Stout 3. Irish Red Ale 12°Blg - Ponura Locha 4. Orkiszowe 11°Blg - Sumeryjskie Zapiski zacznę od 5. warki - Stouta 12°Blg z BA przerobionego na Sweet Stouta. Zasyp: - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg, - słód Carafa? Typ II 0,25 kg, - słód Caraaroma 0,3 kg - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg, - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg, Chmiel: - lubelski 25g Drożdże: - Safale S-04 Inne: - laktoza 1,0 kg Zacieranie: 1. 67°C - 45 min 2. 72°C - 25 min Po wysładzaniu otrzymałem brzeczkę o 11,5°Blg, czyli trochę więcej niż zakładał BA, bo dosypałem więcej Carafa i Caraaroma. Rozcieńczyć nie mogłem, bo zaczęłoby się z gara wylewać podczas chmielenia, chyba, że doleję źródlanej do fermentora... Chmielenie: 5' 15g lubelskiego 40' 10g lubelskiego 50' 1kg laktozy Pomiar °Blg przed zadaniem drożdży wyniósł 17. Drożdże zadane 07.10.2011 w temp. 22°C. Brzeczkę po pomiarze gęstości przelałem do słoika na szybki test fermentacji. Następna warka za jakieś 8-9h jak wstanę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Tak jak było mówione wczoraj zostało uwarzone A'la Grodziskie 8°Blg. Cały proces zgodnie z recepturą BA, jeno chmielu było 20+20g, a nie 30+20. Przy chmieleniu wyparowało sporo wody, więc dolałem niesamowitej wody z Biedro. Pomiar gęstości wyniósł 8,4°Blg. Obecnie w fermentorze pracują już drożdże zadane 09.10.2011 w temp. 24°C. Następna warka za tydzień lub dwa, z odzyskanej gęstwy z Grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 Sweet Stout i Grodziskie przelane 17.10.2011 na fermentację cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2011 Grodziskie 8,4°Blg zostało zabutelkowane. Obecnie trwa filtracja Witbiera z ciut zmodyfikowanej receptury Doroty Chrapek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) Witbier 14°Blg - warzenie - 27.10.2011 Zasyp: 3,0 kg słodu pilzneńskiego Weyermann 2,4 kg płatków pszennych błyskawicznych 0,3 kg płatków owsianych błyskawicznych 0,2 kg słodu Biscuit Weyermann Chmiele: 23g East Kent Goldings 4,5% AA - 103,5 GPH 20g Saaz 3,1% AA - 62 GPH Drożdże: - Safbrew-33 gęstwa pozyskana z Grodziskiego, przechowywana 2 tygodnie w lodówce bez płukania Dodatki: 11g kolendry 20g curacao Zacieranie: 58°C - wsypanie płatków i słodów 55°C - 20 minut 64°C - 90 minut 72°C - 15 minut 76°C i filtracja Filtracja: Złoże układało się 30 minut. Wysładzanie na raty. Po filtracji: 11,3°Blg, nie dało rady obniżyć, z gara już się prawie wylewało. Chmielenie: 10' - 23g East Kent Goldings 55' Saaz 65' kolendra i curacao, którego nie dało się rozgnieść Brzeczka schłodzona do 40-tu paru °C wodą i dalej chłodziła się w nocy. Gęstwa S-33 zadana w temp. 24°C. Gęstość: 14,2 °Blg , no i przecholowałem. Dobrze, że idzie zima, Witbier nie będzie musiał spełniać swojego orzeźwiającego zadania. Edytowane 28 Października 2011 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Witbier przelany do butelek. Uzyskałem 23,5l o ekstrakcie 3,8°Blg. Dodane 180g glukozy. A Grodziskie już gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 W piątek nastawiłem cydr, który składał się z: - 10l soku jabłkowego z Chrabo - 1 kg cukru - drożdże S-04 Fermentacja ruszała powoli, początkowo bez bąblowania, ale z pianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Pryta zabutelkowana z dodatkiem 80g sacharozy. Stężenie zeszło do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Kolejna partia pryty zabutelkowana 14.02.2012 przy 3°Blg. Ta sama proporcja cukru. Lecz dawkę należy jednak zwiększyć. W sobotę została uwarzona warka: Warka nr 8: Pale Ale - Srogi Leśnik II Zacieranie infuzyjne Słód pilzneński 2,5 kg Słód monachijski 1,3 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Marynka 9%, granulat, 30 g Chmiel Lubelski 3,9%, granulat, 30 g Śruta wsypana do wody o temp. 66°C. Temperatura ustaliła się na 61-63°C. Przerwa w 62°C - 30' Przerwa w 72°C - 30-40' Podgrzanie do 78°C i filtracja batch sparge Gotowanie: 60 minut 30gr Marynki - 0' 30gr Lubelskiego - 50' Ekstrakt: 12,3 °Blg Edytowane 20 Lutego 2012 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) W niedzielę uwarzyłem warkę #9: Pils wzorowany na Pilsie Poznańskim Artura Olendra, jeno chmielu sypnąłem mniej. Słód pilzneński 5,0 kg Chmiel Marynka 9%AA - 40g Chmiel Lubelski 3,9%AA - 30g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 Zacieranie 64°C - 15min. 72°C - 45min 78°C - filtracja Czas gotowania 75 minut Chmielenie 0' – 20g (Marynka) 30' – 20g (Marynka) 60' – 30g (Lubelski) Brzeczka chłodzona kilka godzin na tarasie, a potem całą noc w temp. pokojowej. Ekstrakt: 13°Blg. Fermentacja: Drożdże zadane 20.02.2012 o 22:00. Fermentor przeniesony na całą noc na balkon celem schłodzenia do ok. 10°C. Póżniej temperaturę zamierzam utrzymywać ładując po 4 1,5-litrowe pety do styropianowego pudła z fermentorem. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Pils przelany na cichą. Fermentacja w styropianowym pudle z petami z lodem zdała egzamin. Codziennie rano i wieczorem wymieniałem po jednej butli, a stale w środku były 1-2 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wczoraj uwarzyłem kolejną warkę: Warka #10: Dunkelweizen - Słód pszeniczny 2,4 kg - Słód monachijski 1,5 kg - Słód karmelowy jasny 0,25 kg - Słód karmelowy ciemny 0,1 kg - Chmiel Lubelski, granulat, 25 g, 3,9% AA Zacieranie: - 46°C - 20 min - 53°C - 10 min - 62°C - 40 min - 72°C - 45 min - 78°C - filtracja ciągła Gotowanie: 60 min 0' - 25g Marynki Szacowane IBU: 15,1 (Rager) Fermentacja: Drożdże Safbrew WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Warzona tydzień temu: Warka #11 Koźlak, choć nie dekokcyjnie, więc taki niby-koźlak Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 3,0 kg Słód karmelowy jasny 0,75 kg Słód karmelowy ciemny 0,25 kg Słód carared 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g 9% AA Zacieranie: 40 min - 63 st. 25 min - 72 st. filtracja - 79 st. Gotowanie: 90 minut 30' - 20g Marynki 80' - mech irlandzki 3,5g Użyłem 5-ciotygodniowych drożdży W34/70 z Pilsa. Po dodaniu brzeczki nastawnej ruszyły w słoiku, więc - czemu nie. Z początku piana wyglądała dość plugawie, porzuciłem wszelkie nadzieje, ale po kilku dniach rozpoczął wydzielać się znajomy z poprzedniej dolnej fermentacji zapach jakby kiszonych ogórów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Wczoraj uwarzyłem kolejną warkę: Warka #12 6 Zbóż Słód wiedeński 2,25 kg Słód pszeniczny 1,25 kg Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg Słód owsiany 0,25 kg Słód orkiszowy 0,25 kg Słód żytni 0,25 kg Chmiel Marynka 9% AA, granulat 15 g Chmiel Lubelski 3,9% AA, granulat 15 g Ilość wody: 13l Zacieranie: 10 min - 46 st. 10 min - 54 st. 30 min - 62 st. 40 min - 72 st. filtracja - 79 st. Filtracja szła bardzo mozolnie, przez dodatek słodu żytniego, czy przez zbyt drobne ześrutowanie - nie wiem. Wiele razy musiałem dolewać niemalże wrzątek żeby podnieść temperaturę. Po podniesieniu temperatury zaczęła przyspieszać. Gotowanie: 60 minut 0' - 15g Marynki 50' - 15g Lubelskiego Gęstość początkowa: 12°Blg. Drożdże Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Warka #13 Robust Porter 14°Blg Słód pale ale 3,40 kg Słód karmelowy jasny 0,4 kg Słód Karamel Pils 0,4 kg Słód Carared 0,5 kg Słód czekoladowy 0,2 kg Słód barwiący 0,2 kg Chmiel Magnum, granulat, 20 g 12,3%AA Chmiel Lubelski, granulat, 15 g 3,9%AA Rager: 45 IBU Tinseth: 34 IBU Ilość wody: 15l Zacieranie: 90 min - 70 st. filtracja - 78 st. Wysładzanie do 10-11°Blg Gotowanie: 75 minut 0' - 20g Magnum 20' - 15g Lubelski Gęstość początkowa: jeszcze nieznana (chłodzenie balkonowe). Drożdże Danstar Nottingham po warce #12. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 #14 Koelsch Słody: Słód pilzneński 3,2 kg Słód pszeniczny 0,8 kg Chmiele: - Tetnanger 4,4%AA - 9g (44GPH) - Magnum 12,3%AA - 12g (172GPH) Drożdże: Danstar Nottingham Ilość wody do zacierania: 12l Zacieranie: 50' - 62-64°C 10' - 72°C 78°C i filtracja Gotowanie - 60 min. 0' - 12g Magnum 45' - 9g Tettnanger Rager:24,4IBU Tinseth: 20,3IBU Uzyskałem brzeczkę o 11°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Trochę już późno na to piwo, ale... #15 Świąteczne (Christmas Ale) Zasyp: 5,5 kg Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 1 kg Słód barwiący 0,2 kg Jęczmień palony 0,3 kg Karmelowy ciemny 540-850 EBC Strzegom 0,2 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg Chmiele: Marynka 9%AA 25g Ilość wody: 16,5l Zacieranie: 66°C - wsypanie słodów jasnych 62°C - 30 min. 72°C - 30 min wsypanie słodów ciemnych 78°C i do filtracji Gotowanie: 75 minut 10' - Marynka 9%AA 25g Tinseth:23,5 IBU Rager: 32,9 IBU 55' - Dodatki: - 15g cynamonu mielonego od Gesslerowej - skórki z 3 pomarańczy pokrojone drobno - śliwki suszone 200g - posiekane - 7 goździków - 3g imbiru mielonego - 1g ziele angielskie - 2g gałki muskzatołowej mielonej - 500g cukru białego Drożdże Danstar Nottingham. Degustacja za 3 miesiące jak obszył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) #16 Pszenica Słody: Słód Pilzneński 1,5kg Słód Pszeniczny 2,5kg Słód Karmelowy jasny 0,2kg Chmiele: - Lubelski 3,8%AA - 20g - Tettnanger 4,0%AA - 5g Rager:14,8 IBU Tinseth: 11,7 IBU Drożdże: WB-06 Ilość wody do zacierania: 12l Zacieranie: 45' - 44-45°C 40' - 62°C 30' - 72°C 78°C i filtracja Gotowanie - 60 min. 0' - Całość Gęstość początkowa: 11°Blg A Świąteczne jeszcze dziś idzie do butelek. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) ok. 10.12.2012 uwarzyłem: #17 Scottish Ale Słody: Słód Golden Promise 2,8kg Słód Crystal 0,5kg Słód Chocolate 0,2kg Słód Brown 0,2kg Chmiele: - East Kent Goldings 4,06%AA - 30g Rager: 20,7 IBU Tinseth: 16,9 IBU Drożdże: S-04 Ilość wody do zacierania: 12l Zacieranie: 50' - 68°C 30' - 69-71°C 10' 78°C i filtracja Gotowanie - 90 min. 30' - EKG nowy 60' - EKG stary Gęstość początkowa: 11°Blg 21.02.2013 - jako pierwszą warkę w nowym roku uwarzyłem: # 18 Pils Czeski - Pan Morawski - słód pilzneński Strzegom - 5kg - słód Carapils 5-7 EBC - 0,5kg Zasyp: 5,5 kg Ilość wody: 16,5 l Chmiele: - chmiel Żatecki 3,3%AA - 30g - chmiel Magnum 12,3%AA - 27g Drożdże: - Saflager W-34/70 Zacieranie: 63°C - 20' 72°C - 45' 78°C - filtracja Gotowanie: czas: 80 minut 20' - 27g Magnum 55' - 20g Żateckiego 70' - 10g Żateckiego i łyżeczka mchu zhydratyzowanego irlandzkiego IBU: 43,5 (średnia arytm. z Ragera i Tinsetha) Edytowane 3 Marca 2013 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 #19 -American India Pale Ale - Słody: - słód Pale Ale Strzegom 5,5-7,5EBC- 6kg - słód Karmelowy CaraMalt 25-40EBC - 1kg Zasyp: 7 kg Ilość wody: 19l Chmiele: - chmiel Simcoe 11,9%AA (goryczka, aromat + na zimno) - chmiel Citra 12,7%AA (goryczka, aromat + na zimno) - chmiel Cascade 5%AA (aromatyczny + na zimno) Drożdże: - Safbrew S-04 Zacieranie: 63°C - 50 min 72°C - 20 min 78°C - do filtracji Gotowanie: 70 minut 10' - 20g Citra, 15g Simcoe 40' - 20g Simcoe 55' - 20g Citra 60' - 20g Cascade 69' - 10g Cascade Chmielenie na zimno: Simcoe 10g, Citra 13g, Cascade 21g IBU: 93,2 Rager; 75,2 Tinseth Ekstrakt pocz.: 17,5°Blg Fermentacja: - burzliwa: 20.03.2013 - 27.03.2013 - cicha: 27.03.2013 - 22.04.2013 - rozlew: 22.04.2013 Dodanie chmielu na zimno - 05.04.2013 10g Simcoe 5g Citra 8g Cascade Było 5,5°Blg. Dodanie chmielu na zimno - 08.04.2013 8g Citra 13g Cascade Było 5,0°Blg Witbier 2 13,3°Blg - warzenie - 29.04.2013 Zasyp: 3,0 kg słodu pilzneńskiego Strzegom 2,4 kg płatków pszennych błyskawicznych 0,3 kg płatków owsianych błyskawicznych 0,5 kg słodu Biscuit Weyermann 16l wody Chmiele: 23g East Kent Goldings 6,4% AA - 147,2 GPH 10g Saaz 3,3% AA - 33 GPH 10g Saaz 4% AA - 40 GPH Drożdże: - White Labs WLP 575 Belgian Style Ale Yeast Blend Starter: - 1,5l - jasnego ekstraktu WES 140g Wyszło 8,3°Blg Zadane drożdże 26.04.2013 o 9:15 Płyn z wierzchu zlany drożdże zadane 04.2013. Dodatki: 15g zmiażdżonej kolendry 20g curacao świeżo starta skórka z 2 pomarańczy Zacieranie: 66°C - wsypanie płatków i słodów (spadło jakoś tak do 60°C) 64°C - 60 minut 72°C - 15 minut 78°C i filtracja Gotowanie: 75 min. Chmielenie: 10' - 23g East Kent Goldings 55' - 20g Saaz 65' - kolendra i curacao Brzeczka chłodziła się w nocy w pokoju. I rano przez 6h na dworze. IBU: 23,4 Rager; 19,5 Tinseth Ekstrakt pocz.: 13,3°Blg Belgian Golden Strong Ale - 19°Blg - warzenie - 12.05.2013 Zasyp: 5,0 kg słodu pilzneńskiego Strzegom 1,0 kg słodu monachijskiego 25 EBC (Belgia) 0,5 kg słodu biscuit 50 EBC (Belgia) Chmiele: 50g Styrian Goldings 4,4% AA - GPH 35g Saaz 4,0% AA - GPH Drożdże: - White Labs WLP 575 Belgian Style Ale Yeast Blend po Wicie #20 Dodatki: aframon madagaskarski - nie było nigdzie, pożoga kolendra - 14g świezy imbir posiekany 5g mech irlandzki ok. 5g cukier kandyzowany 100g cukier stołowy 0,5kg Ilość wody: 16l Zacieranie: 63°C - 60 min. 72°C - 15 min. 78°C - do filtracji Chmielenie (70 min): 10 min. - 35g Saaz + 20g Styrian Goldings 60 min. - 20g Styrian Goldings + 5g mchu zhydr. 65 min. - 0,6kg cukrów, 14g kolendry, 5g imbiru Fermentacja: Burzliwa: 13.05.2013 - 23.05.2013 Cicha: 23.05.2013 - 16.06.2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) #22 - Trawiasty? Pale Ale 13 °Blg - warzenie 08.10.2013 Zasyp: 3kg słodu pilzneńskiego 1kg słodu Pale Ale 1kg słodu wiedeńskiego 0,5kg słodu Pale Cara 9 EBC Chmiele: Lubelski Marynka Simcoe, został po AIPIe to co się miał zmarnować. Ekstatyczny Racławicki szyszka (uprawa własna) Drożdże: - S-04 Dodatki: trawa cytrynowa suszona kupna 2g, zobaczymy co będzie Ilość wody: 15l Zacieranie: 63°C - 30 min. 72°C - 40 min. 78°C - 10 min. i do filtracji Po wysładzaniu ok. 16°Blg. Przedobrzył żem ze słodami. Chmielenie (60 min): Marynka 25g - 10' Simcoe 5g - 20' Lubelski 30g - 50' Mech 5g + trawa 2g - 55' Ekstatyczny Racławicki szyszka ok. 13g - 60' W drugiej połowie gotowania dolano ok. 2l wrzątku, dla zbicia ekstraktu. Chłodzenie balkonowe. Edytowane 8 Października 2013 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) #23 Kopciuch - Rauchbier 13°Blg warzenie: 10.02.2014 Słody: - jęczmienny wędzony bukiem (Belgia) 4-12 EBC - 3 kg - monachijski (Strzegom) 10-27 EBC - 1 kg - Aroma 100 EBC - 0,5 kg - karmelowy jasny 30 EBC - 0,5 kg Suma zasyp: 5 kg Ilość wody: 15 l Chmiele: - Marynka (zbiór 2012) 10 %A/A - 20 g - Lubelski (zbiór 2012) 3,8 %A/A - 20 g Drożdże: - Saflager W-34/70 Dodatki: - szczypteńka mchu irlandzkiego - palone płatki dębowe francuskie Brewferm (Belgia) 50g (na cichej) Zacieranie: 62°C - 63 min 72°C - 25 min 78°C - 10 min i do filtracji Gotowanie: 80 min 10. min - Marynka całość 50. min - Lubelski całość 65. min - mech całość Chłodzenie chłodnicą miedzianą zanurzeniową - 25 minut do 20°C. Warto było stówę wydać Edytowane 5 Marca 2014 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 #24 Dunkelweizen - Wytrawny Dijkstra II - Przyzwoity Skur*** Słody: - pszeniczny jasny Strzegom - 2,5 kg - monachijski Strzegom - 2,0 kg - ciemny karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,25 kg - pszeniczny czekoladowy Strzegom - 0,01 kg Chmiele: - 25-30 g Marynka 9,5% AA masa nie do końca znana Drożdże: - Safale WB-06 15l wody Zacieranie: 44°C - 20 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min 78°C - 10 min i filtracja Gotowanie: 60 min 10' - 20-25 g Marynki 20' - 5 g Marynki w obawie o konieczność rozcieńczania Dodano 2l wody źródlanej. Końcowa gęstość: 12°Blg Chłodzenie chłodnicą miedzianą zanurzeniową. Każda następna brzeczka będzie tak chłodzona, nie ma bata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) #25 Saison 14°Blg 21.02.2014 Słody: - pilzneński 3,5 kg - monachijski 0,9 kg - pszeniczny 0,65 kg - bursztynowy 0,4 kg Chmiele: - 25 g Triskel 9,5% AA - 40 g Strisselspalt 3,4% AA Drożdże: - Danstar Belle Saison 11,5 g Dodatki: - skórka pomarańczy suszona 25 g - skórka pomarańczy świeżo starta (ok. 2 średnich pomarańczy) - cukier kandyzowany 500 g (zastąpić zwykłym - przepłacanie) 15l wody Zacieranie: 63°C - 50 min 73°C - 20 min 78°C - 5 min i filtracja Gotowanie: 60 min 0' - 25 g Triskel 45' - 20 g Strisselspalt 50' - świeża skórka pomarańczy i suszona 25 g 55' - 20 g Strisselspalt, cukier kandyzowany 500 g Dodałem wody źródlanej do 14°Blg. IBU (śr. z Ragera i Tinsetha)* wsp. złego przech. chmielu= 21 IBU Fermentacja burzliwa i cicha (jedna fermentacja): 22.02.2014 - Butelkowanie: 15.03.2014 (jeszcze bąblowało, ale było 0°Blg więc zabutelkowałem). Ekstrakt końc.: 0°Blg żarłoki z tych drożdży Ilość surowca: 218 g Obj. końc.: 22,5 l Temperatura rozlewu: 21 st. C. Wysycenie: ok. 3,25 v/v ABV: 7,2% + 0,5% (referm.) = 7,7% W smaku mało czuć pomarańczy, trzeba zwiększyć dawkę. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) #26 Foreign Extra Stout 16,3 °Blg (Kaedweński Stout) Słody: - pale ale Strzegom - 5,0 kg - Caraaroma - 0,5 kg - Carafa II - 0,25 kg - jęczmień palony 0,25 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg Chmiele: - Target 30 g 10,8% AA Drożdże: - Danstar Nottingham Dodatki: - 16l wody Zacieranie: - 62°C 50 min - 72°C 30 min Gotowanie: - 20' - 20 g Target - 70' - 10g Target - 75' - łyżeczka mchu irlandzkiego (nie wiem po co to dałem do tej smoły ) Wyszło: 16,3°Blg, anomalia jakaś, bo po filtracji było 17 jak obszył. Ekstrakt pocz.: 16,3 °Blg Ekstrakt końc.: 6,0°Blg Ilość surowca: 142 g Obj. końc.: 19,33 l Temperatura rozlewu: 22 st. C. Wysycenie: 2.5 v/v ABV: 5,3 + 0,5 = 5,8% obj. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się