Śniący Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) #27 Summer Ale 12 °Blg warzenie: 12.04.2014 Słody: - pilzneński - 2,0 kg - wiedeński - 1,6 kg - karmelowy 30 EBC - 0,4 kg - pszeniczny - 0,3 kg Chmiele: - Galaxy 33g 14,2% AA - Motueka 20 g 7,2% AA - Amarillo 20 g 8,9% AA Drożdże: - Danstar Nottingham 12l wody Zacieranie: - 63°C 30 min - 73°C 30 min Gotowanie: 60 min - 0' - 8 g Galaxy - 45' - 20 g Motueka - 50' - 20 g Amarillo - 55' - 25 g Galaxy 29 IBU - średnia z Tinsetha i Ragera pomnożona przez wsp. niewłaśc. przech. chmielu 0,75 Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 #28 Tasmanian Red Ale 13,1 °Blg warzenie: 14.04.2014 Słody: - pale ale - 3,8 kg - czerwiony - 0,2 kg - karmelowy 300 EBC - 0,4 kg - palony Black of black - 30 g Chmiele: - Topaz 55 g 16,1% AA Drożdże: - US-05 13l wody Zacieranie: - 68°C 90 min - 78°C 10 min dodać słód palony i filtracja Gotowanie: 60 min - 0' - 5 g - 50' - 15 g - 55' - 20 g - 58' - 15 g IBU: 24 (średnia z Tinsetha i Ragera ze wsp. złego przech.) Ekstrakt pocz.: 13,1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 #29 a'la Rosanke 12,1 °Blg Słody: - pilzneński - 2,0 kg - monachijski - 1,0 kg - pszeniczny - 2,0 kg - orkiszowy - 0,5 kg - żytni - 0,5 kg - owsiany 0,5 kg - Biscuit 0,5 kg Chmiele: - brak Drożdże: - Safbrew S-33 Dodatki: - piołun 7 (+5) g - jałowiec 40 kulek tylko do fermentacji - krwawnik 25 g - rozmaryn 20 g 17 l wody Zacieranie: - 62°C 30 min - 72°C 30 min Gotowanie: 60 min - 10' piołun 7g, - 40' krwawnik 10 g, rozmaryn 10 g - 50' rozmaryn 10g, krwawnik 15 g Ekstrakt pocz.: 12,1°Blg (wody wlane ponad 4l, nie dało rady wincyj bo z wiadra już by leciało) Goryczka z tych 7g piołunu już jest wyczuwalna, ale trzeba dodać jeszcze więcej do wiadra, bo może być mało. Do fermentacji: 40 kulek jałowca, piołun 5g (bo goryczka zdawała się zbyt niska) na 1 tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się