Skocz do zawartości

Kroniki Browaru Odyniec


Śniący

Rekomendowane odpowiedzi

#27 Summer Ale 12 °Blg

warzenie: 12.04.2014

 

Słody:

 

- pilzneński - 2,0 kg

- wiedeński - 1,6 kg

- karmelowy 30 EBC - 0,4 kg

- pszeniczny - 0,3 kg

 

Chmiele:

 

- Galaxy 33g 14,2% AA

- Motueka 20 g 7,2% AA

- Amarillo 20 g 8,9% AA

 

Drożdże:

 

- Danstar Nottingham

 

 

12l wody

 

Zacieranie:

 

- 63°C 30 min

- 73°C 30 min

 

Gotowanie: 60 min

 

- 0' - 8 g Galaxy

- 45' - 20 g Motueka

- 50' - 20 g Amarillo

- 55' - 25 g Galaxy

 

29 IBU - średnia z Tinsetha i Ragera pomnożona przez wsp. niewłaśc. przech. chmielu 0,75

Edytowane przez Śniący
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Tasmanian Red Ale 13,1 °Blg

warzenie: 14.04.2014

 

Słody:

 

- pale ale - 3,8 kg

- czerwiony - 0,2 kg

- karmelowy 300 EBC - 0,4 kg

- palony Black of black - 30 g

 

Chmiele:

 

- Topaz 55 g 16,1% AA

 

 

Drożdże:

 

- US-05

 

 

 

13l wody

 

Zacieranie:

 

- 68°C 90 min

- 78°C 10 min dodać słód palony i filtracja

 

Gotowanie: 60 min

 

- 0' - 5 g

- 50' - 15 g

- 55' - 20 g

- 58' - 15 g

 

 

 

IBU: 24 (średnia z Tinsetha i Ragera ze wsp. złego przech.)

Ekstrakt pocz.: 13,1°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#29 a'la Rosanke 12,1 °Blg

 

Słody:

 

- pilzneński - 2,0 kg

- monachijski - 1,0 kg

- pszeniczny - 2,0 kg

- orkiszowy - 0,5 kg

- żytni - 0,5 kg

- owsiany 0,5 kg

- Biscuit 0,5 kg

 

Chmiele:

 

- brak

 

Drożdże:

 

- Safbrew S-33

 

Dodatki:

 

- piołun 7 (+5) g

- jałowiec 40 kulek tylko do fermentacji

- krwawnik 25 g

- rozmaryn 20 g

 

17 l wody

 

Zacieranie:

 

- 62°C 30 min

- 72°C 30 min

 

Gotowanie: 60 min

 

- 10' piołun 7g,

- 40' krwawnik 10 g, rozmaryn 10 g

- 50' rozmaryn 10g, krwawnik 15 g

 

Ekstrakt pocz.: 12,1°Blg (wody wlane ponad 4l, nie dało rady wincyj bo z wiadra już by leciało)

Goryczka z tych 7g piołunu już jest wyczuwalna, ale trzeba dodać jeszcze więcej do wiadra, bo może być mało.

 

Do fermentacji: 40 kulek jałowca, piołun 5g (bo goryczka zdawała się zbyt niska) na 1 tydzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.