Kasanga Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Witam serdecznie , Jakie płynne drożdże polecacie , chciałabym po kolei zrobić 3 piwka , Pale Ale , IPA , AIPA . No i czy w tej kolejności przy odzysku gęstwy . pozdrawiam Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Po Pale Ale podzielisz na dwa. IPA i AIPA to już zdecydowanie więcej chmielu i alkoholu co podobno nie służy drożdżom. Mówię podobno, bo ja ostatnio wykorzystałem takie, które zrobiły z 17°Blg 1,5°Blg ale jeszcze za wcześnie na wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Mam w obrocie Irish Ale, pierwszy modern bitter z zestawu CP już pijalny i wyszło wyśmienite! Polecam te drożdże. Będę na nich jeszcze robił Dry Stout, Milk Stout i Wee Heavy z zestawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Szczerze mówiąc, to nie widzę tutaj potrzeby stosowania drożdży płynnych. W piwach mocno chmielonych drożdże mają mały wpływ na smak i aromat piwa, a jedynie mogą wpłynąć na poziom odfermentowania i ewentualnie klarowność piwa. Jak już musisz płynne, to mogę polecić Wyeast London Ale III. Bardzo ładnie flokulują dając klarowne piwo. Odfermentowanie na poziomie średnim powinno pasować do wspomnianych styli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się