Rawi Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Witam, Robie piwo od roku. Procedura zwykle wyglada nastepujaco: - z koncentratu coopersa robie fermentacje przez 7 dni - po 7 dniach zlewam do drugiego pojemnika i tam zostawiam na kolejne 7 dni - butelkuje z dodatkiem cukru zeby byl CO2 w butelce Po tygodniu wszystko bylo ok, butelki wygladaly tak jak powinno, zero problemow. Otworzylem jendo kontrolnie i oczywiscie jeszcze bylo czuc smak drozdzy, ale oprocz tego smak w porzadku. Po 3 tygodniach od zabutelkowania, na butelkach (wszystkich!) pojawil sie osad taki jak na zdjeciach: http://img718.imageshack.us/img718/3229/img0700ic.jpg http://img33.imageshack.us/img33/9472/img0701k.jpg http://img23.imageshack.us/img23/2608/img0711o.jpg http://img190.imageshack.us/img190/1739/img0717vf.jpg Otworzylem piwo i przelalem do kufla, caly podejrzany osad zostal na sciankach butelki, a w kuflu piwo wyglada/smakuje i pachnie tak jak powinno. W smaku jest dobre. Dokladnie taki sam osad mam w butelkach po pilsnerze i english bitterze (cale partie). Nigdy wczesniej nie mialem czegos takiego. Wody uzywam z filtra z osmoza, takze jest sterylna i jestem tego pewien. Wszystkie urzadzenia dokladnie wyparzam zawsze zeby nie bylo bakterii. Butelki byly plukane ok 10 razy ciepla woda. Moje pytanie brzmi... co to jest za osad? Czy to jest zakazenie piwa? W smaku jest wszystko ok.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Nie ma się czym przejmować... zwykły osad drożdżowy, ścianki butelek nie są idealnie gładkie przez co drożdżaki i tam osiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 wygląda niegroźnie, moich butelkach przez pierwszy miesiąc też jest osad na ściankach. Trochę inaczej wygląda, mniejsze zlepieńce ale gęściej ułożone za 2 miesiące ich nie będzie, wszystko pójdzie na dno jak titanic;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierog Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 miałem podobnie w Pale Ale. po miesiącu osad opadł na dno i pojawiał się tylko po zamieszaniu butelki i takie moje głupie pytanie... jak zrobiłeś takie zdjęcie bliskie ? bo tez chciałem swoje pokazać kiedyś ale same rozmazane szkło było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawi Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 i takie moje głupie pytanie... jak zrobiłeś takie zdjęcie bliskie ? bo tez chciałem swoje pokazać kiedyś ale same rozmazane szkło było Zrobilem to Canonem 500D + f2.8 100m (makro) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się