Tadzik Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Mam zamiar popełnić coś w stylu Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale). Gęstość w okolicach 13°Blg. Chmielenie chciałem w górnej granicy stylu czyli ok 45-50IBU. Do dyspozycji mam EKG (5%), Challenger (7%), Phoenix (10%). Jak radzicie chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Mam zamiar popełnić coś w stylu Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale). Gęstość w okolicach 13°Blg. Chmielenie chciałem w górnej granicy stylu czyli ok 45-50IBU. Do dyspozycji mam EKG (5%), Challenger (7%), Phoenix (10%). Jak radzicie chmielić? dał bym na początek w 60 minucie Challenger a potem w 30 minucie EKG i w 5 lub 10 przed końcem ponownie EKG z podobnych układów jestem zazwyczaj najbardziej zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Ja bym to zrobił tak, że po 10g Challengera i EKG na ostatnie 15' gotowania, a przez 60' Phoenix ile tam trzeba na goryczkę, żeby Ci do zakładanego IBU dobiło. Tak mi najlepiej trafia w moje upodobania, więc weź poprawkę na swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Podczas czerwcowego pokazu warzyliśmy bittera - chmielenie wyszło spontanicznie, wyłącznie ok. 60g Marynki w granulacie ma 60 min. Przy przelewaniu do KEGa wykrzywiało mordę tragicznie, a po 4 miesiącach leżakowania piwo wyszło umiarkowanie goryczkowe - i dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 24 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Phoenixa nie znam, ale myślę, że swobodnie możesz na nim (lub na Challenger) budować goryczkę (na 60 minut). East Kent Goldings dałbym na 2 razy. Raz na ok.15 minut i drugi na 1-5 minut, tak po 10-15 g. Ja osobiście w piwach tego typu ostatnią porcję chmielu wrzucam tuż przed zakręceniem palnika. Wychodzą wtedy w piwie niesamowite aromaty chmielowe, które uwielbiam (choć zwykle celuję w trochę niższe IBU). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Dzięki za podpowiedzi. Jako ze Phoenix najmocniejszy to myślę, że pójdzie na początek. Wcześniej czeka mnie warzenie browna ale już na Marynce i Lubelskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Zdecydowałem się w końcu i chmieliłem następująco: Phoenix 60min, Challenger 15min, EKG 1min. Goryczka mniejsza niz zakładałem na początku - w okolicach 42 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się