Makaron Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 1A. Lite American Lager Aroma: Little to no malt aroma, although it can be grainy, sweet or corn-like if present. Hop aroma may range from none to a light, spicy or floral hop presence. Low levels of yeast character (green apples, DMS, or fruitiness) are optional but acceptable. No diacetyl. Appearance: Very pale straw to pale yellow color. White, frothy head seldom persists. Very clear. Flavor: Crisp and dry flavor with some low levels of grainy or corn-like sweetness. Hop flavor ranges from none to low levels. Hop bitterness at low level. Balance may vary from slightly malty to slightly bitter, but is relatively close to even. High levels of carbonation may provide a slight acidity or dry "sting." No diacetyl. No fruitiness. Mouthfeel: Very light body from use of a high percentage of adjuncts such as rice or corn. Very highly carbonated with slight carbonic bite on the tongue. May seem watery. Overall Impression: Very refreshing and thirst quenching. Comments: A lower gravity and lower calorie beer than standard international lagers. Strong flavors are a fault. Designed to appeal to the broadest range of the general public as possible. Ingredients: Two- or six-row barley with high percentage (up to 40%) of rice or corn as adjuncts. Vital Statistics: OG: 1.028 ? 1.040 IBUs: 8 ? 12 FG: 0.998 ? 1.008 SRM: 2 ? 3 ABV: 2.8 ? 4.2% Commercial Examples: Bitburger Light, Sam Adams Light, Heineken Premium Light, Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Baltika #1 Light, Old Milwaukee Light, Amstel Light 1A. Lite American Lager Aromat: Brak ,albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydzany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak diacetylu. Wygląd: Od bardzo blado słomkowego do blado żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne. Smak: Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka na niskim poziomie. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie gorzkawego, ale niemalże gładki. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne ?żądlenie?. Brak diacetylu. Brak posmaków owocowych. Tekstura: Bardzo niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku. Może wydawać się wodniste. Ogólne wrażenie: Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie. Komentarz: Niższa gęstość i niższa kaloryczność niż standardowe lagery. Mocne smaki i zapachy są wadą. Zaprojektowany by było atrakcyjne dla jak najszerszego zakresu odbiorców jak to tylko możliwe. Surowce: Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu jako dodatki niesłodowane. Podstawowe informacje: OG: 1.028 ? 1.040 IBUs: 8 ? 12 FG: 0.998 ? 1.008 SRM: 2 ? 3 ABV: 2.8 ? 4.2% Komercyjne przykłądy: Bitburger Light, Sam Adams Light, Heineken Premium Light, Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Baltika #1 Light, Old Milwaukee Light, Amstel Light Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 1A. Lekki amerykański lager Aromat: Lekki do brak aromatu słodowego, ale może być on zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może być w przedziale od brak do lekko wyczuwalny, korzenne albo kwiatowe aromaty. Niski poziom cech wynikających od drożdży (zielone jabłko, DMS albo owocowość) są opcjonalne, ale akceptowalne. Brak dwuacetylu. Wygląd: Kolor od bardzo jasno słomkowego do żółtego. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne. Smak: Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka na niskim poziomie. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie gorzkawego, ale niemalże gładki. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne ?żądlenie?. Brak diacetylu. Brak posmaków owocowych. Tekstura: Bardzo niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku. Może wydawać się wodniste. Ogólne wrażenie: Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie. Komentarz: Niższa gęstość i niższa kaloryczność niż standardowe lagery. Mocne smaki i zapachy są wadą. Zaprojektowany by było atrakcyjne dla jak najszerszego zakresu odbiorców jak to tylko możliwe. Surowce: Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu jako dodatki niesłodowane. Podstawowe informacje: OG: 1.028 ? 1.040 IBUs: 8 ? 12 FG: 0.998 ? 1.008 SRM: 2 ? 3 ABV: 2.8 ? 4.2% Komercyjne przykłady: Bitburger Light, Sam Adams Light, Heineken Premium Light, Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Baltika #1 Light, Old Milwaukee Light, Amstel Light Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się