Ronas Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 (edytowane) witam to mój pierwszy post na tym forum:) chce uwarzyć piwo z z ekstraktu nie chmielonego mam 3kg extraktu z EDME (malt extract DMS light) 100g chmielu Magnum 14.5% 100g chmiel Bobek 3.9% drożdże safale US 5 1 jak długo gotować rozcieńczony ekstrakt zanim dodam chmiel? 2 czy po 100g chmielu nie jest za dużo? 3 czy zestaw chmieli jest odpowiedni? 4 w jakich przedziałach czasowych dodać chmiel? Edytowane 28 Października 2011 przez Ronas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Jak dodasz po 100g chmielu to .. nieźle Cię sponiewiera. Przy normalnym chmieleniu czyli goryczkowy na 60 min, aromatyczny na 5 wyszło by ok 200IBU. Lepiej chyba będzie dać na 60 minut ok 12-15g magnum , a na 5 min z 20g bobka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ronas Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 dzięki za szybka odpowiedź,już jestem bliżej-wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Dodam jeszcze, że możesz dać magnum od razu jak ekstrakt (rozcieńczony wodą) się zagotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się