plaster Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Witam serdecznie, Robię sobie piwo z ekstraktów słodowych WES, jest smaczne, ale odrobinę mętne. Raczej nie wynika to z faktu siorbnięcia osadu drożdżowego do ostatnich butelek przy rozlewie, bo cała partia tak wygląda. Z ciekawości postanowiłem poeksperymentować z mchem irlandzkim. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Szukałem instrukcji obsługi, zajrzałem na wiki, przeczytałem kilkanaście wątków, ale wszędzie informacja sprowadza się do "kiedy go wrzucić do brzeczki", natomiast nie mogę znaleźć ani słowa o tym, czy powinno się go potem usuwać z gara (jak chmiel), czy zostawić. Jeśli wyciągnę - będzie się klarowało? Jeśli usunę - nie narobi mi bigosu w smaku? Będę mógł razem z nim zebrać gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 (edytowane) Mech wrzucasz podczas warzenia, a nie fermentacji ok 10 min. przed zakończeniem gotowania. Mech wraz z osadami gorącymi, chmielinami osiada na dnie, nie przelewa się tego całego syfu do fermentatorów. Edytowane 29 Października 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plaster Opublikowano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Dziękuję uprzejmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się