Skocz do zawartości

Mech irlandzki - wyciągać?


plaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

 

Robię sobie piwo z ekstraktów słodowych WES, jest smaczne, ale odrobinę mętne. Raczej nie wynika to z faktu siorbnięcia osadu drożdżowego do ostatnich butelek przy rozlewie, bo cała partia tak wygląda.

Z ciekawości postanowiłem poeksperymentować z mchem irlandzkim. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Szukałem instrukcji obsługi, zajrzałem na wiki, przeczytałem kilkanaście wątków, ale wszędzie informacja sprowadza się do "kiedy go wrzucić do brzeczki", natomiast nie mogę znaleźć ani słowa o tym, czy powinno się go potem usuwać z gara (jak chmiel), czy zostawić.

Jeśli wyciągnę - będzie się klarowało? Jeśli usunę - nie narobi mi bigosu w smaku? Będę mógł razem z nim zebrać gęstwę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mech wrzucasz podczas warzenia, a nie fermentacji ok 10 min. przed zakończeniem gotowania.

Mech wraz z osadami gorącymi, chmielinami osiada na dnie, nie przelewa się tego całego syfu do fermentatorów.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.