pucek Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) Hej Z okazji 10 warki postanowiłem zacząć notować tutaj moje (prze)boje. Może się komuś przyda, a mi zostaną wytknięte błędy i się poprawię #1 Piwo jasne Ale - z ekstraktów #2 Piwo pszeniczne - z ekstraktów #3 A'la Grodziskie - pierwsze zacierane - wyszło bardzo średnie #4 Witbier Biére blanche #5 Sweet Stout #6 Irish Red Ale #7 Belgian Pale Ale #8 Dunkel Weizen #9 Stout Warka #10 Special Bitter - zestaw z HB Słody: pilzeński Litovel - 4 kg karmelowy CastleMalting Crystal - 0,2 kg palony jęczmień - 0,05 kg Chmiele: Perle - 20g East Kent Goldings - 30g mech irlandzki - ~4g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 15l wody, słody wsypane do wody ~70?C 65?C - 30 min 72?C - 20 min (skrobi już nie było...) 75?C - dodany jęczmień, do filtracji Wysładzanie do 25l Chmielenie: 60 min Perle - 60 min East Kent Goldings, mech - 10 min Zadane uwodnionymi drożdżami w ~21?C Wyszło mi 20l brzeczki o blg 10,5. Niby dolna granica stylu, ale wydajność bardzo kiepska Zestaw HB z tego co pamiętam był celowany w 12blg... Śrutowałem trochę zbyt grubo - na pewno też miało wpływ. Bitter siedzi już 10 dni (ok 19°C ) na burzliwej i ciągle bulka Edytowane 8 Listopada 2011 przez pucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Po prawie 2 tyg. fermentacji Bitter zszedł do 4°Blg. Przelany wczoraj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Warka #11 Scottish Ale zestaw z CP pilzeński 1,3 kg monachijski 1,9 kg karmelowy jasny 0,2 kg wędzony Whisky 0,3 kg jęczmień palony 0,05 kg Chmiele: Marynka 15g Zacieranie: woda/słód 3:1 62°C 20min 72°C 40min 78°C -> filtracja wysładzanie do 24l Chmielenie: 60 min Marynka - 60 min Wyszło mi 19l 11,5°Blg Zadane w ~21°C świeżą gęstwą Wyeast 1728 Scottish Ale I zbiór - dzięki TurTle! Robione wczoraj, dzisiaj już nieźle bulka Warka #10 została na 4°Blg. Przelana dzisiaj do butelek z sugerowanymi 100g glukozy na 20l. Edytowane 20 Listopada 2011 przez pucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1965 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 cześć I jak wrażenia z Specjal Bitera, bo sam się do niego przymierzam. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Na razie leżakuje w butelkach Mało gazu jeszcze ma. Ale mimo niedogazowania przyjemne piwko - chociaż spodziewałem się więcej goryczki jak na taką ilość chmielu. Na szczęście bardziej lubię aromat chmielu niż goryczkę, więc mi pasuje Efekt mi też na pewno psuje bardzo słaba wydajność... Niestety nie umiem zbyt obrazowo opisywać piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Niestety nie umiem zbyt obrazowo opisywać piw Bo piwo trzeba pić a nie opisywać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Warka #11 po tygodniu cichej utrzymała się na 4°Blg i jest już w butelkach z 115g glukozy. Mam nadzieję, że nie za dużo jak na Szkockie... Ale chciałem mieć trochę więcej gazu niż w Stoucie i Bitterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Warka #12 American India Pale Ale (z zestawu CP) pilzeński - 4kg wideński - 1kg Karamel Pils Steinbach 1kg Chmiele: Zeus - 25g Amarillo - 50g Centennial - 50g (na zimno) Zacieranie: 18 l wody 55C - 10 min 62C - 30 min 72C - 30 min 78C - filtracja Wysładzałem do 24l. Chmielenie: 60 min Zeus - 60 min Amarillo 20g - 30 min Amarillo 30g - 5 min Wyszło ~19l - 16,5Blg (ze 2l zostało z chmielinami - nie odzyskiwałem) Zadane 1,5l starterem z gęstwy Wyeast 1056 American Ale, 1. zbiór - dzięki skybert! W ogólnym zamieszaniu zapomniałem dodać pod koniec mchu irlandzkiego Fermentacja ruszyła od razu. Wydaje mi się, że dla garnka 30l 6kg słodów to już raczej rozsądne maximum (przynajmniej w moim przypadku). Chociaż i tak pewnie kiedyś spróbuję w nim zrobić barleywine'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1965 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Warka #12 American India Pale Ale (z zestawu CP) pilzeński - 4kg wideński - 1kg Karamel Pils Steinbach 1kg Chmiele: Zeus - 25g Amarillo - 50g Centennial - 50g (na zimno) Zacieranie: 18 l wody 55C - 10 min 62C - 30 min 72C - 30 min 78C - filtracja Wysładzałem do 24l. Chmielenie: 60 min Zeus - 60 min Amarillo 20g - 30 min Amarillo 30g - 5 min Wyszło ~19l - 16,5Blg (ze 2l zostało z chmielinami - nie odzyskiwałem) Zadane 1,5l starterem z gęstwy Wyeast 1056 American Ale, 1. zbiór - dzięki skybert! W ogólnym zamieszaniu zapomniałem dodać pod koniec mchu irlandzkiego Fermentacja ruszyła od razu. Wydaje mi się, że dla garnka 30l 6kg słodów to już raczej rozsądne maximum (przynajmniej w moim przypadku). Chociaż i tak pewnie kiedyś spróbuję w nim zrobić barleywine'a Próbowałeś specjal bitera-jak wrażenia. 8 dzień na burzliwej i bulka. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Próbowałeś specjal bitera-jak wrażenia. 8 dzień na burzliwej i bulka. Piotr Próbowałem. Wyszedł bardzo fajny. Mało goryczkowy, ale z fajnym aromatem chmielowym. Spodziewałem się czegoś innego (więcej goryczki), ale bardzo mi to pasuje Tylko długo mi się gazował. Teraz jest ok. btw, Scottish Ale też próbowałem, ale na razie za bardzo goryczkowe jeszcze jest. Chociaż gaz już ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Nie miałem okazji wcześniej więc małe uzupełnienie Warka #12 AIPA była przelana na cichą w zeszłą niedzielę, jutro najprawdopodobniej pójdzie do butelek. Na 4 dni przed butelkowaniem wrzuciłem do fermentora resztę chmielu - 50g Centennial. Dzisiaj uwarzone warka #13 Żytnie żytni - 2,2kg pilzeński - 1kg monachijski - 0,8kg karmelowy jasny - 0,2kg Lubelski - 25g Tettnanger - 10g Zacieranie dekokcyjne w 15l wody: 48'C - 20 min pogrzanie do 63'C, odjęcie 1/3 gęstego zacieru dekokt podgrzany do 73'C - 10 min, gotowanie - 15 min dekokt wlany do reszty podgrzanie do 73'C - 45 min 78'C -> filtracja filtracja do 21l. Chmielenie: Lubelski - 60 min Tettnanger - 15 min wyszło 20l - 12,5'blg Zadane 1l starterem z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Piwko to ogólnie zestaw z CP, ale miałem w domu jeszcze resztkę chmielu tettnanger i postanowiłem go dodać na aromat. Nie wiem czy to nie za dużo chmielu do tego piwa, ale aromat tettnangera lubię, więc może będzie ok Filtracja zgodnie z panującą opinią o żytnim zasypie okazała się koszmarem - ledwo cokolwiek leciało. Skończyłem filtrować o 2 w nocy. Zostawiłem więc brzeczkę w spokoju i chmielenie kończyłem dzisiaj. Wszystko w smaku/zapachu wyglądało ok, więc mam nadzieję, że piwko będzie pijalne mimo eksperymentów i pechowego numerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #12 AIPA już w butelkach ze 140g glukozy. Zszedł do 4,5'blg czyli ma koło 6,6% alk. Dużo problemu było z filtracją chmielin po cichej - ze 3 razy zmieniałem siatkę/sitko... ale aromat jest super. Jak tylko wymyślę jakiś patent na łatwiejsze pozbycie się chmielin będę musiał wrócić do chmielenia na zimno. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez pucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Mała, trochę spóźniona aktualizacja #13 Żytnie poszło do butelek 21.01, bez cichej, ze 160g glukozy. Zeszło do 4blg co dało ~4,8% alk. 19.01 uwarzyłem #14 Weizenbock: Zestaw z CP z małym dodatkiem Wilamette na aromat. Słody: pilzeński 1,20 kg pszeniczny 3,00 kg monachijski 1,20 kg karmelowy jasny 0,50 kg karmelowy ciemny 0,20 kg Chmiele: Lubelski 25 g Wilamette 10 g Zacieranie woda 18l 50ºC 15 min 63ºC dektokt dekokt 1/3 73ºC 10 min dekokt 100ºC 15 min całość 73ºC 45 min 78ºC 0 min Wysładzanie do 25l Chmielenie 60 min Lubelski 60 min Wilamette 10 min Wyszło mi 20l z 16blg. Zadane Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen, gęstwa, 1. zbiór. Po ponad 3 tyg (chłodno było i długo drożdże pracowały) fermentacji zeszło do 4,5blg i poszło do butelek ze 150g glukozy. Niestety nie było mi dane jeszcze spróbować, bo wyjechałem teraz na kilka miesięcy z PL W związku z tym ten wątek nie będzie na razie aktualizowany - być może wróci do życia po moim powrocie. Ja chwilowo musiałem zawiesić piwną pasję, ale po powrocie od razu wracam do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Po długiej nieobecności wracam powoli do warzenia Warka #15 Milk Stout z zestawu piwodziej.pl już radośnie bulka w nowej lokalizacji Wyszło 20l piwa o blg 13.5. Co przy zakładanych 14 blg daje całkiem dobry wynik jak na pierwszy raz na nowym sprzęcie. Zalane 1l starterem z WLP 002. Wychodzi na to, że z warzeniem jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się Niestety musiałem pożegnać się z warzeniem na gazie. Za to udało mi się zakupić 30l garnek elektryczny inox ABC 705.018 (taki jak ma Kamilo). Bardzo fajna rzecz. Po pierwszej warce kilka spostrzeżeń dot. garnka: - ma własną regulację temperatury, ale bez mieszadła lepiej nie używać, Zbyt łatwo przypalić zacier (co mi się udało zrobić ). Wg mnie lepiej patrzeć na termometr i ręcznie włączać grzanie. - trzyma bardzo dobrze temperaturę nawet bez żadnego ocieplenia. W niższych temperaturach w przerwach ani razu nie musiałem włączać grzałki. W wyższych raz na 20 min. - grzałkę można wyłączyć około 1-2 stopnie poniżej docelowej temperatury. Dojdzie do odpowiedniej dzięki bezwładności. - Funkcja utrzymywania wrzenia działa. Nic nie trzeba przerabiać. Gotuje jednak trochę słabo. Wystarcza do gotowania pod częściowym przykryciem. Bez pokrywy bardzo słabo, brakuje tych 200-400W jeszcze... Na razie jest ok, ale grzałka zanurzeniowa w dłuższym okresie pewnie się przyda - zagotowanie 23l brzeczki z jakichś 60 stopi zajęło około 1h... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się