krys123 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Do ciepłego, to znaczy do temperatury pokojowej? tak nie tak dawno na browar.biz było o tym pisane w tej chwili ma 4 z kolei warkę z dolnej fermentacji - koźlaka w ciepłym , nagazuję się bez problem a co ważne sybko to że będzie w 20 stopniach nie pogorszy smakowo piwa, smak nadała fermentacja, która odbywała się w 10 stopniach - załużmy zawsze coś nalewam do petów aby wiedzieć jak postępuję refermentacja, 4 albo 5 i po sprawie i do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 A według mnie z konsumpcją koźlaka lepiej poczekać, on dużo zyskuje przy odpowiednim wyleżakowaniu. Nie ma więc sensu specjalnie wstawiać do ciepłego na refermentację. Ze 2-3 miesiące potrzymasz butelki w piwnicy i będzie dobrze. Przy refermentacji ważne jest też uwzględnienie temperatury brzeczki przy rozlewie. W chłodniejszej brzeczce jest rozpuszczone wiecej CO2 i łatwo przegazować. Jeżeli chodzi o lagerowanie to ideałem jest temperatura 0..-1°C przez kilka tygodni. Niestety na razie nie zanosi się tej zimy na takie temperatury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się