rysiek103 Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Właśnie kupiłem sobie drugiego brewkita, India Ale Pale z seri Muntons Gold. Podstawowa instrukcja informuje, że uważę piwo 4.5% ale jeżeli dodam dodatkowo 1 kg cukru - zalecany browarniany- to mogę osiągnąć 6% piwo. Na niektórych forach zalecano by uważyć 18 litrów zamiast 23 by osiągnąć podobny procent, czy zamiast cukru zastosować coś innego? Czekam na Propozycje doświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Takie tam zabawy z puszkami..... sam zrobiłem 2 puszki i przestawiłem się na zacieranie i tobie też polecam... W zacieraniu masz dopiero zabawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Zacieranie potem, wiesz kaska na sprzęcik i mieszkanko małe bez ogródka i piwniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Ja polecam kity z serii Delux. Fakt są drogie, ale jakość piwa jest dużo lepsza (do tego dobre drożdże; Gęstwy często miewam w nadmiarze ). Co do dodawania cukru/cukru piwowarskiego (cukier z dodatkami) czy Enchancer'a (pół na pół cukier z esktraktem, w sumie do ciemnych piw jeszcze ujdzie) i innych wynalazków tak prawdę mówiąc nie poprawią smaku. Dobre efekty można uzyskać tylko z ekstraktu słodowego, który jest drogi. Dlatego najlepiej zacierać, sprzęt się zwróci bardzo szybko. Sprzęt jak potrzebujesz mogę Ci pożyczyć na weekend, to dopiero zobaczysz różnicę w jakości między puszką z zacieraniem. EDIT Doczytalem, że masz Muntons Gold IPA, czyli bardzo dobry zestaw. Nie zepsuj go dodając cukru!! Tutaj kalkulacja jest prosta, albo dobre piwo, albo mocne. Bardzo ciężko o kompromis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TMspoko Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Witaj. Podoba mi się, że chcesz ważyć puszki, tylko powinieneś zmienić jednostki z "%" i "l" na "kg". Pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2011 przez TMspoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) No i pamiętaj o tym, że nachmielenie puchy jest wyliczone na odpowiednią ilość gotowego produktu. Zmniejszając ilość możesz (choć nie musisz) otrzymać piwo bardziej nachmielone niż zakładał producent. No i powtórze za kolegami - zacznij zacierać ! Edytowane 5 Listopada 2011 przez lesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się