Skocz do zawartości

Partyzancki


H.M.

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No i się chłodzi.

 

do powyższego doszła puszka Coopersa European Lager i 25 gram Lubelskiego w ostatniej minucie gotowania.

Niniejszym pozbyłem się ostatniej puszki.

 

Postoi na balkonie do wieczora, potem zadam gęstwę zebraną z wierzchu poprzedniej warki S-o4 - dopiero trzeci dzień fermentacji, chyba powinna być dobra.

 

powinno wyjść koło 28 Litrów - ca 12 Blg - zostawiłem sobie rezerwe w wiadrze na dolanie zimnej bądź gorącej wody.

 

No i przy okazji ugotowałem barszcz, kompot z suszu, dwa rodzaje śledzi (w śmietanie i sałatke, W oleju zrobiłem wcześniej) i udusiłem boczek uprzednio uwędzony.

Nie ma to jak dobra organizacja w kuchni i obrotna żona.

 

Wesołych ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przygotowałem i zeąśrutowałem zasyp na jutro.

 

#16 Dark Strong Ale

Pale Ale - 3 kg.

Monachijski 10 - 2 kg

Pilzneński - 2,2 kg

Ccarared - 330 g

Czekoladowy - 200 g

 

Mam problem, bo popieprzyłem worki z Cara-Pils i Pale Ale - nie jestem pewny czy dobrze je zidentyfikowałem. Jeżeli okaże sioę, że piwo po burzliwej będzie za słodkie doprawię kilogramem-półtora cukru i zostawię jeszcze na burzliwej do odfermentowania tegoż - alkohol powinien złagodzić nadmiar słodowości. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję.

Na wszelki wypadek zatrę na wytrawnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Belgian Dark Strong Ale

 

Pale Ale - 3 kg.

Monachijski 10L - 2 kg

Pilzneński - 2,2 kg

Carared - 330 g

Czekoladowy - 200 g

Cara-Pils - 1.30 kg

Carafa III - 180 g

 

Carafa dodałem, bo mi się za jasne wydawało - kolor wyjdzie ciemniejszy niż ma mieć styl.

Cukier jutro do 19-20 Blg

 

Zacieranie - na gęsto, źle się tak miesza.

66 - 80 min.

Czekoladowy i Carafa

76 - 15 min.

 

Chłodzi się na balkonie.

Pójdzie S-33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16

z 0,5 glukozy w syropie dodanej następnego dnia wyszło 29 L -21 Blg.

 

To wszystko wyszło przez rrkę, musiałem kilkukrotnie zmieniać pokrywę i zbierać pianę. Drożdże i tak szalały więc schłodziłem całość do 12 C - jako ciekawostka - S-33 dobrze sobie radzą w tej temp. brzeczki (w pomieszczeniu było 7C) tylko produkują straszne ilości siarkowodoru.

Temperaturę podniosłem po 30 godzinach stopniowo do 16C teraz w tej temp. fermentuje. Wygląda na to, że drożdże już zaxcczynają opadać, podniosę im jeszcze temp. do 20C i wstrząsnę, zobaczymy ile odfermentują - jak pow. 8 Blg. zdekantuję do drugiego wiadra i dam kolejne drożdże.

 

Chmiele NB i Lubelski 30-15/15/15 (60-20/10/0 min.)

 

#13 od 28.12 w Butelkach

 

#15 od 30.12 na cichej

 

#14 od 02.01.2012 na cichej

 

W planach na święta:

#17 Dubbel - THG

#18 Brown Ale - - S-o4

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plan na dziś:

 

DUBBEL BELGIJSKI

 

Ma wyjść warka 25-27 L - 15.5-16 Blg.

 

4.00 kg - Pale Ale

1.30 kg - Monachijski I

0.15 kg - Carared

0.03 kg - Carafa III

0.05 kg - Caraaroma

0.80 kg - Pszeniczny.

400-600 g cukru do 15.5-16 Blg

 

Gęstwa THG

 

Zacieranie na wytrawnie min 50 min 62C. 72, 78 - jak wyjdzie.

Spróbujemy wysładzania ciągłego - trzeba powalczyć o wydajność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ;)

wyszedł Tripel zamiast Dubbla... Wydajność mnie powaliła na kolana ;)

 

teraz fermentuje 22-23 L - 18 Blg

Jutro i w sobotę rozcieńczę wodą z cukrem do objętości 27 L (2 x po 200 g cukru) - co w efekcie powinnom dać Dubbla o gęstości początkowej ca 16.8 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 - Łajt Kristmas 12 Blg - od 5.01.20112 w butelkach

 

#16 - Murzynek 21 Blg - Odfermentowawszy do 5.5 Blg - 8.01.2012 przelany na cichą

 

 

#14 - Białe Nocne 14.5 Blg - we wtorek, tj. 12.01.2012 trafi do butelek

 

#17 - Dubbel 17 Blg - jeszcze daje oznaki wzmożonej pracy drożdży, planuję go przelać na cichą pod koniec tyg.

 

Plan na najbliższe tygodnie jak starczy czasu:

Brown Ale, Trippel na gęstwie po Dubblu, jakieś Bittery na Nottinghamach i Kolsch - jak zdobędę gęstwe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 - Białe Nocne 14.5 Blg - w butelkach

 

 

Przygotowany zasyp na jutro:

Będzie #18 EPA Bitter 13 Blg:

5 kg - Pale Ale

500 g - Pszeniczny

250 g - Carared

70 g - Caraaroma

50 g - Czekoladowy Pszeniczny

50 g - Melanoidynowy

 

Chmielenie Phoenix i sporo EKG w kilku dawkach.

Danstar Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Namieszałem z wysładzaniem i z filtrowaniem, wydajność na +

Wyszło 21,5 Litra - 16 Blg, ale 2,5 Litra musiałem wylać z chmielinami, bo zatkał mi się kranik.

 

Mam teraz zgryz... Rozcieńczać jutro wodą do 25 L i mieć tego EPA Bittera, czy zostawić niech się zrobi EIPA.

 

Zacierane:

64C - 60'

72C - 15'

78C - 10'

 

Chmielenie:

Phoenix - 30 g.- 60'

EKG - 20 g. - 20'

EKG - 25 g. - 10'

Fuggles - 30 g. w ostatniej minucie do chłodzenia.

 

Prześpię się, i zobaczę co z tym zrobić...

 

A - zadane Nottinghamami w temp. 20C.

do rana chcę mieć temp. fermentacji 15-17C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 - zostawiam jako słabe EIPA 16 Blg, Bitter poczeka.

Piany jeszcze nie ma, temperatura brzeczki 15.5C - drożdże coś opornie startują, ale zapaszek już czuć.

 

A w sobotę Tripel na THG. Potem trzeba się zabrać za jakieś słabsze piwa...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 - EIPA - fermentuje 15-16C - piany prawie nie ma, wygląda jak lager. Drożdże powoli rzerabiają cukier... pachnie ślicznie.

 

A na jutro ześerutowane słody na:

#19 TRIPPEL:

4.9 kg - Pale Ale

0.7 kg - Monachijski I

1.15 kg - Pszeniczny ;)

0.35 kg - CaraPils

 

Warka na 25-26L - cukier do 18Blg, Phoenix i Lubelski, gęstwa THG .

 

#17 DUBBEL - od dziś na cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale dałem czadu... planowanie zawiodło ;)

W trakcie warzenia okazało się, że nie mam wolnego fermentera...

 

 

Jakośsię udało przystosować kadź filtracyjną. Wyszło 26L - 15Blg, bez cukru, po dodaniu syropu powinno być 27L - 18Blg.

 

 

zacieranie

63C - 60'

72C - 15'

79C - 10'

 

Phoenix 30g. - 60'

Lubelski 35g. - 20'

Lubelski 35g. - 1'

A co - Lubie jak czuje chmiel.

 

gęstwa THG.

 

 

Teraz przerwa, trzeba zrobić miejsce w wiadrach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 - Murzynek 21 Blg - Od 16.01 w butelkach (5Blg, 26L, 6g cukru/Litr)

 

#19 - TRIPPEL 18 Blg - Dziś trafi na cichą.i podniesiemy mu trochę temperaturę (20-21C) niech sobie w spokoju dofermentuje.

 

#17 - Dubbel 17 Blg - W sobotę, czyli 21.01 trafi do butelek.

 

#18 - EIPA 16 Blg - Nie będę chyba przelewał na cichą, podniosę mu tylko temp. niech dofermentuje i w nast. tyg. do butelek.

 

 

No i w następnym tygodniu generalne sprzątanie browaru, może jakieś przemeblowanie...

 

I lecimy dalej, tylko zdobędę butelki ;)

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- #17 - Dubbel 17 Blg - dopiero dziś trafił do butelek z 6.5g. cukru/Litr.

 

Mamy więc wolne wiadro, a to oznacza, że w tym tygodniu coś uważymy.

Słody już odważone, a będzie to EPA:

#20 - EPA - zakładane 26 L - 12.5-13.5 Blg.

- Pale Ale - 5.25 kg.

- CaraRed - 0.35 kg

- Melanoidynowy - 0.15 kg.

- CaraAroma - 0.07 kg

- Czekoladowy 0.05 kg

Chmiele Chellenger i Fuggles

Drożdże - S-o4, albo gęstwa Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 - EPA - gotuje się.

zacieranie:

64-65C - 70'

64-->78C - 30'

78 - 20'

 

Chmiele:

Phoenix - 15g. - 60'

EKG - 30g. - 40'

Fuggles - 30g. - 25'

EKG - 30g. - 15'

Fuggles - 30g. - 5'

 

Wyszło tego 28 L... Blg zmierzę po chłodzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po gotowaniu 25.5 L 14.5 Blg.

Po odfiltrowaniu chmielin powinno zostać > 24.

 

edit:

24 Litry, drożdże w 20C bez rehydracji. Temp otoczenia 16, przez noc powinno spaść do 14. Planowana temp. pierwszych dni fermentacji - 16-17C

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 i #19 zabutelkowane, oba bez cichej.

 

Zdegustowałem dziś #14 - dobre, orzeźwiające, choć z wyliczenia wychodzi 6,4% alk. nie czuć tego - za to delikatny posmaczek malin... ciekawy smak, jak infekcja to miła, byle nie narastał w miarę leżakowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 - Koelsch - będzie z niewielkim udziałem pszenicznego - 10% zasypku i 5% Cara-Pils, reszta pilzneński. German Ale.

 

#22 - Amerykańskie Ale, z Angielskimi chmielami, lub inaczej - Amerykański Bitter.

Pomysł mam taki:

60% Pale Ale

34% Pilzneński

5% Cara Red

1% Czekoladowy

Chmiele Citra, EKG i Fuggles

S-05

celowane Blg 12-13 stopni.

 

A potem - kontynuacja Niemieckich Ale, kierunek Angielski i Belgijski - czekam na dostawę świeżych Zymofermów do CP.

 

Po konsultacji z żoną, portfelem i - przede wszystkim - dostępną przestrzenią, zrezygnowałem z kegowania. Browar partyzancki musi zostać przy piwie w butelkach. Wygospodarowane środki (jak jakieś wygospodaruję ;) ) przeznaczę na kupno jakiegoś większego fermentora (ca 50 Litrów)

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 g N.Brewer - 60'

20/20 g Mittlefruh - 25/5'

Baling nieznany, szacuje na 12.5 - ostatnio wydajność bezwzględna była 77-80%, pewnie teraz jest podobnie. 28 L - może z wiadra nie wyjdą przy 13C

1007 German Ale.

 

A - degustuje #16 - kurde, dobre... ciekawe, czy uda się powtórzyć. Trzeba będzie spróbować ;)

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 - Fermentuje w 14C

 

#22 - American Pale Ale (12.5-13.5 Blg)

3 kg - Pale Ale

2.5 kg - Pilzneński

0.3 - Cara Red

 

Citra i... jeszcze nie wiem co. Nie mam nic amerykańskiego na aromat, pewnie dam Lubelski albo EKG, bo takie mam otwarte.

 

S-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Citra i... jeszcze nie wiem co. Nie mam nic amerykańskiego na aromat, pewnie dam Lubelski albo EKG, bo takie mam otwarte.

 

Citra na aromat się nada jak najbardziej. Już lepiej daj na goryczkę co innego a na aromat citrę. Chyba, że masz jej sporo to i na goryczkę, smak i aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, Dzięki.

To dam Phoenix/North Brewer (nie pamiętam, co tam jest w lodówce napoczęte i ile tego jest...) na goryczkę i Citre w kilku dawkach 20/10/0 minut. Zadziała dobrze?

 

A i czekoladowego 20-30g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.