H.M. Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Ześrutowałem zasyp na jutrzejsze warzenie: 1,85 kg - Pszeniczny 1.25 kg - Pilzneński 1.00 kg - Monachijski 0.35 kg - Cara-Pils To będzie #15 i nazwiemy go Łajt Christmas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 No i się chłodzi. do powyższego doszła puszka Coopersa European Lager i 25 gram Lubelskiego w ostatniej minucie gotowania. Niniejszym pozbyłem się ostatniej puszki. Postoi na balkonie do wieczora, potem zadam gęstwę zebraną z wierzchu poprzedniej warki S-o4 - dopiero trzeci dzień fermentacji, chyba powinna być dobra. powinno wyjść koło 28 Litrów - ca 12 Blg - zostawiłem sobie rezerwe w wiadrze na dolanie zimnej bądź gorącej wody. No i przy okazji ugotowałem barszcz, kompot z suszu, dwa rodzaje śledzi (w śmietanie i sałatke, W oleju zrobiłem wcześniej) i udusiłem boczek uprzednio uwędzony. Nie ma to jak dobra organizacja w kuchni i obrotna żona. Wesołych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zadane s-33, pomyślałem, że s-04 z #14 są jeszcze za młode. Wyszło 28 L - 12 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Przygotowałem i zeąśrutowałem zasyp na jutro. #16 Dark Strong Ale Pale Ale - 3 kg. Monachijski 10 - 2 kg Pilzneński - 2,2 kg Ccarared - 330 g Czekoladowy - 200 g Mam problem, bo popieprzyłem worki z Cara-Pils i Pale Ale - nie jestem pewny czy dobrze je zidentyfikowałem. Jeżeli okaże sioę, że piwo po burzliwej będzie za słodkie doprawię kilogramem-półtora cukru i zostawię jeszcze na burzliwej do odfermentowania tegoż - alkohol powinien złagodzić nadmiar słodowości. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję. Na wszelki wypadek zatrę na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 #16 Belgian Dark Strong Ale Pale Ale - 3 kg. Monachijski 10L - 2 kg Pilzneński - 2,2 kg Carared - 330 g Czekoladowy - 200 g Cara-Pils - 1.30 kg Carafa III - 180 g Carafa dodałem, bo mi się za jasne wydawało - kolor wyjdzie ciemniejszy niż ma mieć styl. Cukier jutro do 19-20 Blg Zacieranie - na gęsto, źle się tak miesza. 66 - 80 min. Czekoladowy i Carafa 76 - 15 min. Chłodzi się na balkonie. Pójdzie S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 #16 z 0,5 glukozy w syropie dodanej następnego dnia wyszło 29 L -21 Blg. To wszystko wyszło przez rrkę, musiałem kilkukrotnie zmieniać pokrywę i zbierać pianę. Drożdże i tak szalały więc schłodziłem całość do 12 C - jako ciekawostka - S-33 dobrze sobie radzą w tej temp. brzeczki (w pomieszczeniu było 7C) tylko produkują straszne ilości siarkowodoru. Temperaturę podniosłem po 30 godzinach stopniowo do 16C teraz w tej temp. fermentuje. Wygląda na to, że drożdże już zaxcczynają opadać, podniosę im jeszcze temp. do 20C i wstrząsnę, zobaczymy ile odfermentują - jak pow. 8 Blg. zdekantuję do drugiego wiadra i dam kolejne drożdże. Chmiele NB i Lubelski 30-15/15/15 (60-20/10/0 min.) #13 od 28.12 w Butelkach #15 od 30.12 na cichej #14 od 02.01.2012 na cichej W planach na święta: #17 Dubbel - THG #18 Brown Ale - - S-o4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Plan na dziś: DUBBEL BELGIJSKI Ma wyjść warka 25-27 L - 15.5-16 Blg. 4.00 kg - Pale Ale 1.30 kg - Monachijski I 0.15 kg - Carared 0.03 kg - Carafa III 0.05 kg - Caraaroma 0.80 kg - Pszeniczny. 400-600 g cukru do 15.5-16 Blg Gęstwa THG Zacieranie na wytrawnie min 50 min 62C. 72, 78 - jak wyjdzie. Spróbujemy wysładzania ciągłego - trzeba powalczyć o wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 No wyszedł Tripel zamiast Dubbla... Wydajność mnie powaliła na kolana teraz fermentuje 22-23 L - 18 Blg Jutro i w sobotę rozcieńczę wodą z cukrem do objętości 27 L (2 x po 200 g cukru) - co w efekcie powinnom dać Dubbla o gęstości początkowej ca 16.8 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 #15 - Łajt Kristmas 12 Blg - od 5.01.20112 w butelkach #16 - Murzynek 21 Blg - Odfermentowawszy do 5.5 Blg - 8.01.2012 przelany na cichą #14 - Białe Nocne 14.5 Blg - we wtorek, tj. 12.01.2012 trafi do butelek #17 - Dubbel 17 Blg - jeszcze daje oznaki wzmożonej pracy drożdży, planuję go przelać na cichą pod koniec tyg. Plan na najbliższe tygodnie jak starczy czasu: Brown Ale, Trippel na gęstwie po Dubblu, jakieś Bittery na Nottinghamach i Kolsch - jak zdobędę gęstwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 #14 - Białe Nocne 14.5 Blg - w butelkach Przygotowany zasyp na jutro: Będzie #18 EPA Bitter 13 Blg: 5 kg - Pale Ale 500 g - Pszeniczny 250 g - Carared 70 g - Caraaroma 50 g - Czekoladowy Pszeniczny 50 g - Melanoidynowy Chmielenie Phoenix i sporo EKG w kilku dawkach. Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Namieszałem z wysładzaniem i z filtrowaniem, wydajność na + Wyszło 21,5 Litra - 16 Blg, ale 2,5 Litra musiałem wylać z chmielinami, bo zatkał mi się kranik. Mam teraz zgryz... Rozcieńczać jutro wodą do 25 L i mieć tego EPA Bittera, czy zostawić niech się zrobi EIPA. Zacierane: 64C - 60' 72C - 15' 78C - 10' Chmielenie: Phoenix - 30 g.- 60' EKG - 20 g. - 20' EKG - 25 g. - 10' Fuggles - 30 g. w ostatniej minucie do chłodzenia. Prześpię się, i zobaczę co z tym zrobić... A - zadane Nottinghamami w temp. 20C. do rana chcę mieć temp. fermentacji 15-17C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 #18 - zostawiam jako słabe EIPA 16 Blg, Bitter poczeka. Piany jeszcze nie ma, temperatura brzeczki 15.5C - drożdże coś opornie startują, ale zapaszek już czuć. A w sobotę Tripel na THG. Potem trzeba się zabrać za jakieś słabsze piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 #18 - EIPA - fermentuje 15-16C - piany prawie nie ma, wygląda jak lager. Drożdże powoli rzerabiają cukier... pachnie ślicznie. A na jutro ześerutowane słody na: #19 TRIPPEL: 4.9 kg - Pale Ale 0.7 kg - Monachijski I 1.15 kg - Pszeniczny 0.35 kg - CaraPils Warka na 25-26L - cukier do 18Blg, Phoenix i Lubelski, gęstwa THG . #17 DUBBEL - od dziś na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ale dałem czadu... planowanie zawiodło W trakcie warzenia okazało się, że nie mam wolnego fermentera... Jakośsię udało przystosować kadź filtracyjną. Wyszło 26L - 15Blg, bez cukru, po dodaniu syropu powinno być 27L - 18Blg. zacieranie 63C - 60' 72C - 15' 79C - 10' Phoenix 30g. - 60' Lubelski 35g. - 20' Lubelski 35g. - 1' A co - Lubie jak czuje chmiel. gęstwa THG. Teraz przerwa, trzeba zrobić miejsce w wiadrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) #16 - Murzynek 21 Blg - Od 16.01 w butelkach (5Blg, 26L, 6g cukru/Litr) #19 - TRIPPEL 18 Blg - Dziś trafi na cichą.i podniesiemy mu trochę temperaturę (20-21C) niech sobie w spokoju dofermentuje. #17 - Dubbel 17 Blg - W sobotę, czyli 21.01 trafi do butelek. #18 - EIPA 16 Blg - Nie będę chyba przelewał na cichą, podniosę mu tylko temp. niech dofermentuje i w nast. tyg. do butelek. No i w następnym tygodniu generalne sprzątanie browaru, może jakieś przemeblowanie... I lecimy dalej, tylko zdobędę butelki Edytowane 19 Stycznia 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 - #17 - Dubbel 17 Blg - dopiero dziś trafił do butelek z 6.5g. cukru/Litr. Mamy więc wolne wiadro, a to oznacza, że w tym tygodniu coś uważymy. Słody już odważone, a będzie to EPA: #20 - EPA - zakładane 26 L - 12.5-13.5 Blg. - Pale Ale - 5.25 kg. - CaraRed - 0.35 kg - Melanoidynowy - 0.15 kg. - CaraAroma - 0.07 kg - Czekoladowy 0.05 kg Chmiele Chellenger i Fuggles Drożdże - S-o4, albo gęstwa Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 #20 - EPA - gotuje się. zacieranie: 64-65C - 70' 64-->78C - 30' 78 - 20' Chmiele: Phoenix - 15g. - 60' EKG - 30g. - 40' Fuggles - 30g. - 25' EKG - 30g. - 15' Fuggles - 30g. - 5' Wyszło tego 28 L... Blg zmierzę po chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Po gotowaniu 25.5 L 14.5 Blg. Po odfiltrowaniu chmielin powinno zostać > 24. edit: 24 Litry, drożdże w 20C bez rehydracji. Temp otoczenia 16, przez noc powinno spaść do 14. Planowana temp. pierwszych dni fermentacji - 16-17C Edytowane 25 Stycznia 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 #18 i #19 zabutelkowane, oba bez cichej. Zdegustowałem dziś #14 - dobre, orzeźwiające, choć z wyliczenia wychodzi 6,4% alk. nie czuć tego - za to delikatny posmaczek malin... ciekawy smak, jak infekcja to miła, byle nie narastał w miarę leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) #21 - Koelsch - będzie z niewielkim udziałem pszenicznego - 10% zasypku i 5% Cara-Pils, reszta pilzneński. German Ale. #22 - Amerykańskie Ale, z Angielskimi chmielami, lub inaczej - Amerykański Bitter. Pomysł mam taki: 60% Pale Ale 34% Pilzneński 5% Cara Red 1% Czekoladowy Chmiele Citra, EKG i Fuggles S-05 celowane Blg 12-13 stopni. A potem - kontynuacja Niemieckich Ale, kierunek Angielski i Belgijski - czekam na dostawę świeżych Zymofermów do CP. Po konsultacji z żoną, portfelem i - przede wszystkim - dostępną przestrzenią, zrezygnowałem z kegowania. Browar partyzancki musi zostać przy piwie w butelkach. Wygospodarowane środki (jak jakieś wygospodaruję ) przeznaczę na kupno jakiegoś większego fermentora (ca 50 Litrów) Edytowane 2 Lutego 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 #21 - Koelsch: 5 kg. - Pilzneński 0.5 - Pszeniczny 0.35 - CaraPils 62C - 50' 70C - 15' 78C - 5' układa się w filtratorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) 25 g N.Brewer - 60' 20/20 g Mittlefruh - 25/5' Baling nieznany, szacuje na 12.5 - ostatnio wydajność bezwzględna była 77-80%, pewnie teraz jest podobnie. 28 L - może z wiadra nie wyjdą przy 13C 1007 German Ale. A - degustuje #16 - kurde, dobre... ciekawe, czy uda się powtórzyć. Trzeba będzie spróbować Edytowane 5 Lutego 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 #21 - Fermentuje w 14C #22 - American Pale Ale (12.5-13.5 Blg) 3 kg - Pale Ale 2.5 kg - Pilzneński 0.3 - Cara Red Citra i... jeszcze nie wiem co. Nie mam nic amerykańskiego na aromat, pewnie dam Lubelski albo EKG, bo takie mam otwarte. S-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Citra i... jeszcze nie wiem co. Nie mam nic amerykańskiego na aromat, pewnie dam Lubelski albo EKG, bo takie mam otwarte. Citra na aromat się nada jak najbardziej. Już lepiej daj na goryczkę co innego a na aromat citrę. Chyba, że masz jej sporo to i na goryczkę, smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 O, Dzięki. To dam Phoenix/North Brewer (nie pamiętam, co tam jest w lodówce napoczęte i ile tego jest...) na goryczkę i Citre w kilku dawkach 20/10/0 minut. Zadziała dobrze? A i czekoladowego 20-30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się