Jacki Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Zależy jaką chcesz uzyskać goryczkę, ale plan nie jest zły. Poza tym za dużo słodów. Dla mnie by wyszło coś koło 17 °Blg z tego. Zainstaluj sobie np. Beer Smitha, stwórz nową recepturę w stylu American Pale Ale i zobaczysz jak to wychodzi. (teoretycznie jak zdejmiesz 1,5 pilzneskiego to będzie coś w tej granicy którą podałeś). Chyba, że robisz większą warkę niż zakładana przeze mnie 20-to litrowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Robię 25-27L W Brewtarget wychodzi 13.5 Blg. IBU 42 przy 20g. Phoenix 60', 20/20/20g Citra w 20/10/0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Surowce gotowe, słody ześrutowane. Wprowadziłem małą korektę do receptury: #22 - American Pale Ale (13-13.5 Blg) 3.75 kg - Pale Ale 1.25 kg - Pilzneński 0.30 kg - Cara Red Phoenix i Citra j.w. S-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 #22 - APA: 24.5L - 13 Blg. 67C - 60' 72C - 10' 78C - 5' Przyspieszenie zacierania przez dolewanie wrzątku pogarsza wydajność Gotowanie: 18 g. Phoenix - 60' 16 g. Citra - 20', 10', 1' - ale fajny chmiel... chyba się polubimy. Będzie fermentować z chmielinami, najwyżej szybko przelejemy na cichą, W tym tygodniu trzeba zabutelkować #20 - no, a potem bliżej nieokreślona przerwa w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Mam pomysł na piwo aroniowe... Browar Partyzancki na razie ma przerwę techniczną więc pomysł odkładam na kiedyś tam.Póki co, może kogoś zainspiruje. Zasyp podobnie jak na Tripla - 75% Pilzneński, 20% Monachijski jasny, 5% Abbey - na brzeczkę 13-14 Blg Sok z Aronii (czysty, znaczy 100% aronii, bez dodatków, bez cukru) - 500 mL, Czysty sok z żurawiny 100 mL, skórki z cytryny, skórki z pomarańczy, kilka goździków, cynamon, ziele angielskie, gałka (to wszystko w minimalnej ilości). Cukier w kilku dawkach - do wyliczonego dla początku fermentacji 15-16 Blg. Aronia powinna nadać cierpkości więc nie ma co szaleć z goryczką, powinno wystarczyć 15-20 IBU. Piwo powinno wyjść lekko słodowe, wyraźnie cierpkie z posmakami kwaskowymi z żurawiny - i z minimalnymi, ulotnymi aromatami dodanych przypraw. Chmiel głównie w smaku i aromacie, ale niezbyt wyraźny. Dodatkowo wyczuwalny alkohol wynikający z dodatku cukru i fenole. Drożdże THG, ew. inne niezbyt Bananowe Belgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 #21 Koelsch 12.5 Blg - od 6.03 w butelkach #22 APA 13 Blg - od 10.03 w butelkach - wali cytrusami, aż miło, temu co mi poradził cytrę na smak i aromat, chętnie bym postawił piwo. US-o5 dały sobie świetnie radę w temp. fermentacji poniżej zalecanej - czyli 13C. Baling końcowy 2 z haczykiem. 23 Koelsch - zaczyna się gotować. Poszło nań: 4.9 kg pils 0.45 kg pszeniczny. zacieranie 62C - 40' 73C - 30 ' 78C - 5' miała być białkowa, ale zapomniałem. Chmielenie pójdzie - NB na goryczkę i 3x Mittlefruh po 15 g - 20'10'0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 #23 Koelsch 12 Blg - Zawiaderkowany z 1007 German Ale. 25 L 17g, NB - 60' 15/15/20g Mittlefruh - 23/11/1' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 W tym tygodniu uwarzymy coś takiego: Pilzneński 4.5 kg - 100% zasypu Citra na smak i aromat. IBU koło 40. celowane 11.5 Blg - drożdże Kolschowe. Można by to nazwać American lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 # 23 - + trzy garści szyszek Lubelskiego - poszło na cichą. Fermentowane było dość ciepło - 15-18C, więc w tym tyg. rozleje. # 24 APA - 13 Blg. miało być co innego, ale zmieniłem zdanie podczas odważania słodów. 4.8 - Pils 0.6 - Cara Pils 0.19 - Cara Red 0.19 - Melanidynowy 56C - 10' 66C - 40' 74C - 15' 78C - 5' 20g. NB - 60' 15g. Citra - 18' 22g. Citra - 3' 1007 German Ale. Z wysłodzin wyszło: # 25 Zliwki - 9 Blg czyli: Wysłodziny po poprzednim, 0.7 kg suchego ekstraktu, o.8 kg cukru, ca 1.5 L chmielin. gotowane z 20g. granulatu Lubelskiego - 20' na studzenie 150g. Lubelskiego w szyszkach. chłodzone bez chłodnicy przez 8 h do 25C - zadane US-o5. Może kupie w poniedziałek do tego troche miodu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Hej. Czytam i widzę , że masz German Ale i warzysz Koelsch. Czy prześlesz mi gęstwę? W tej chwili mam Munich Lager , a za miesiąc ruszę z belgami - to proponuję w ramach współpracy albo pokryję koszty przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) #25 - Popłuczyny 9 blg - w butelkach po 10 dniach fermentacji. #26 - Grodziskie: 3 kg - Grodziski wędzony 1 kg - pilzneński 0,03 - zakwaszający. 55C - 15' 64C - 35' 74C - 15' 78C - 5' Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Mętny filtrat wyszedł jak cholera, za mało młota z 4kg słodu żeby się dobrze odfiltrowało. Lubelski szyszki - 30, 20, 20, 10g / 60', 35', 25', 13'. Wyszło 8,5-9 Blg. Trzeba będzie spróbować jakoś to wyklarować potem. Chyba spróbuję żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Trzeba uzupełnić zapiski... W międzyczasie było: #27 EPA 14 Blg na 1099 #28 Dubel 15.5 Blg na T-58 #29 Stout 11.5 blg na S-o4 #30 Stoutb Owsiany 13 blg na 1099 Potem przyszło lato. Z całego sezonu najbardziej zadowolony jestem z warek 20, 22, 27, 28, 30. No i teraz pustki w magazynie, zbieram się do rozpoczęcia sezonu, bo pić się chce, temperatury już niższe, muchy już nie latają, woda do chłodzenia chłodniejsza... Plany i założenia mam takie, żeby częściej warzyć mniejsze warki. większą uwagę zwrócić na utrzymanie temperatury fermentacji. W nowym sezonie chcę się głównie skoncentrować na: - bitterach/EPA/Stoutach na 1099 (bardzo mi te drożdże podeszły) receptury do powtórzenia, lub lekkiej modyfikacji. - Belgi - głównie Duble na T-58 i Wity - APA, AIPA, PIPA... - Co tam mi po drodze do głowy jeszcze wpadnie, czy jaka gęstwa się trafi. Mam przygotowaną już skrzynię do lagerowania. Skrzynia 55x55x55 z centymetrowej deski, na dnie 10cm styropian, boki 5cm, wierzch 5cm + 8mm karimata. Do tego całość wyłożona folią NRC. Myślę, że jak do tego wstawię fermentor z 25 L piwa, owinę kocem, dodam jeszcze kilka 2,5L petów z wodą w rogi. To po wystawieniu tego na balkon przy założeniu wahań temperatury -2 +12 temperatura wewnątrz nie powinna się wahać dobowo więcej niż 2 stopnie (nie wyliczałem tego ze wzoru, tak mi się tylko wydaje ) To może się wezmę za lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Etykieta na butelki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) No to zaczynamy: #32 Alt 5 kg - Pale Ale 0.6 kg - monachijski. zaciera się: 70' - 64 C 5' - 72 C 5' - 78 C 25 g Phoenix - 60' 25 g HT - 25' 10 g HT - 5' #33 Weizenbock 5 kg - pszenny 1.7 - monachijski 0.15 - melanoidynowy 0.04 - carafa III 40' - 66 C 60' - 75 C 20 g Phoenix - 60' 15 g HT - 20' Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 będzie: #34 APA (13-14 Blg) 5 kg Pale Ale 4 kg pilzneński 0.8 carared 0.1 melanoidynowy 100g Citry w czterech dawkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 #34 i #35 Z powyższego, tylko zamiast 4 kg pilzneńskiego dałem 2,5 kg. I bez melanoidynowego. godzina 68 C wygrzew. 35 L -14 Blg S-o5 Filtruje się rewelacyjnie. Dzięki Łukasz za filtrator. Jeszcze mi zostało jedno puste wiaderko, póki jest jeszcze ciepło to uwarzę jakiegoś Bittera na S-o5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 (edytowane) #36 Bitter 13 Blg Zasyp na 23-24 L 3,9 kg Pilzneński 0,4 Płatki pszenne 0,3 Cara Red 0,18 Cara Aroma 0,03 Carafa III 0,02 Zakwaszający Edytowane 3 Września 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Wszystko do tej pory fermentuje się w temp. 19-18 C+ #32 Alt 13 Blg - na 1007 #33 Weizenbock 18 Blg - na WB-o6 #34, #35 APA 14 Blg - na s-o5 Do Bittera pójdzie S-o5 Potem jak się gęstwa nada, to zrobię pseudo koźlaka na 1077. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 (edytowane) #36 Bitter 0' - 52 C 45' - 66 C 5' - 72 C 5' - 78 C Phoenix i Challenger.. Edytowane 3 Września 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Przygotowane na: #37 KOŹLAK JASNY Albo jak kogoś to razi, to mocne piwo jasne o wyraźnie słodowym profilu. Planowane ca 17 Blg 7 kg - Pilzneński 0,2 - Cara Red 0,1 - Melanoidynowy 0,08 - Cara Aroma 0,05 - Zakwaszający Chmiele po 25g Marynka - 60' HT - 20' 1007 German Ale - Planowane temp. fermentacji 16 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Powyższe musi poczekać. gęstwy 1007 nie jestem pewny, niech troszkę poleży - zobaczymy czy się nada na coś - a koźlaka zrobię już jak ma być - na lagerach. Póki co uważęw tym tyg. Belga na zimę - czyli: #37 Złote Mocne Ale 18 Blg 10 kg - pilzneński 0.3 kg - Abbey 0.2 kg - cukier karmelizowany. T-58 (zasyp na około 34L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Wyszło trochę inaczej niż w planie (jak zwykle...) 7,6 kg - Pilzneński 0,15 - Carared do gotowania pójdzie mała szklanka cukru. 54C - 10' 65C - 45' Powolny wygrzew. 25 g. - Marynka - 60' 25 g. - HT - 20' mam dylemat drożdżowy S-33, T-58 czy Blanche - które najgłębiej odfermentują? Skłaniam się do T-58. Docelowo ma być ponad 20Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Na weekend zaplanowane dwa Bittery: #38 EPA 13 Blg 5 kg Pilzneński 0.5 kg CaraBlond 0.1 kg CaraAroma Chmielone Marynką, Citrą i Challenger. #39 Best 11.5 Blg 4 kg Pilzneński 0.5 kg CaraBlond 0.2 kg CaraAroma Chmielone Challengerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Jak Abbey II z wyprzedaży w BA w końcu spuchną to zrobimy im duży starter, czyli: #40 BPA 12 Blg. 3,7 kg - Pilzneński 0,25 - Abbey 0,25 - CaraMunich To tak na jakieś 20 litrów. Oczywiście jak spuchną... Od dwóch dni próbują i jakoś im nieskoro idzie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się