H.M. Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Wyszło inaczej, warzone 17.10 #40, #41 Semi Blonde 15.5 Blg 6.1 kg - pilzneński. 0.64 - Abbey 0.6 - CaraRed 0.4 - Płatki jęczmiennne Zacieranie... 55C - 10' 63C - 30' 66C - 40' 69C - 30' 75C - 10' Gotowanie: 75' 30g Marynka - 60' 30g - HT - 22' 5g Marynka - 10' Wydajność bezwzględna 88% - chyba rekord browaru Jedno wiadro T-58 drugie wiadro s-33 - te nieuwodnione wsypane do brzeczki 13C... jak się ociepliła, to ładnie ruszyły... zobaczymy co z tego wyjdzie... Dziś #42 Dzikie Zboża 3kg - Pilzneński 0.3 - płatki jęczmienne 0.3 - Pszenne 0.4 - Owsiane 0.25 - Gryczane 0.15 - CaraPils 0.15 - Zakwaszający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Szlag mi trafił notatki w Brewtarget, a z tych chaotycznych zapisków nic nie mogę odzyskać. W każdym razie było: #43 - Koźlak jesienny 17 blg na s-04 #44 - Dunkelweizen 13.5 blg na WB-06 Bedzie: #45, #46 - Scotish Export 12 blg na Scotish Ale #47 - EIPA 14-15 Blg na S-O4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 #45, #46 Szkockie wędzone 14 Blg. #45 więcej chmielu i fermentowane w wyższej temp. #47 Stout 12 Blg #48 Stout 13 Blg #49 Imperial Stout 17.5 Blg #50 Imperial Stout 21 Blg Wszystko na Scotish Ale, parzyste lagerowane. Koniec Stoutów na razie #51 Amerykańskie Pszeniczne 12.5 Blg na California Lager. Fermentowane w temp 19-21C Bo drożdże miały problem z rozruchem. #53 Wit 13.5 Blg - Słody jęczmienny i pszeniczny, niesłodowane ziarno jęczmienia i pszenicy, Kolendra, skórki z pomatrańczy i cytryny. Brewferm Blanche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 #53 American Wheat 10.5 Blg #54 American Wheat 13 Blg 4.500 - pils 2.750 - Wheat 0.150 - Acid 0.200 - Abbey Chmielone Sybillą 30/20g 60/15' California Lager. Dziwne drożdże, ni pies ni wydra. Zrobie jeszcze coś bardziej treściwego i do zapomnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 #55 Munich Helles 4.oo Pils 0.20 Crystal 10L Sybilla Munich Lager II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Powyższe było z MOnachijskim jasnym 1 kg, bez karmelowego 12,5 Blg. Szkoda mi wywalać dobrą gęstwę Blanche więc wymyśliłem sobie coś takiego (Przy okazji pozbywając się końcówek słodów.) #56 planowane 16 Blg. 3.760 - Pilzneński 2.200 - Pszeniczny 0.510 - Abbey 0.100 - Zakwaszający. Jakieś obierki z pomarańczy i cytryny powrzucam, może śliwkę suszoną... Edytowane 21 Stycznia 2013 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Do powyższego wraz z obierkami z dwóch pomarańczy, grejpfruta i połówki cytryny poszło 700g cukru. 18.5 Blg. Blanche. #57 Munich Dunkel 14.5 Blg 4.000 - Munich II 2.060 - Pils 0.360 - Caramunich I 0.260 - CaraAroma 0.170 - Melanoidynowy. 50->66 66 - 35' 75 - 30' 30 g. Sybilla - 60' 10 g, HT - 30' 10 g. HT - 5' PC Munich II Edytowane 27 Stycznia 2013 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 #58 Quadrupel 22? Blg 22? bo stłukłem aerometr, tyle wychodzi przy 77% wydajności bezwzględnej. Pokrywa od fermentora za monitorem, jakieś 3m od wiadra. Drożdże na ścianach i suficie... Blanche dały czadu. Pils - 3.85 Munich I - 2.45 CaraMunich I - 0.65 Specjal B - 0.25 HT - 40/20g - 60/30' Przelałem do innego wiadra, może już nie eksploduje. Jutro #59 Marcowe 15 Blg Wiedeński - 5.00 Monachijski I - 1.10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Odważone, zraz idę kręcić śrutownikiem: #60 EPA 4.40 Pils 0.43 Cara Blonde 0.20 CaraAroma #61 Helles Bock/Doppelbock (w zależności od wydajności) 2.70 Pils 2.14 Wiedeński 2.00 Munich I 0.57 Cara Blonde Edytowane 23 Lutego 2013 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się