Afghan Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam wszystkich piwowarów. Smakoszem piwa jestem już od wielu lat, ale od jakiegoś czasu zaczął mnie interesować temat produkcji własnego domowego piwka. Od kilku dni czytam artykuły i posty na tym serwisie i coraz bardziej przekonuję się do postawienia swojej pierwszej warki Jeszcze dwa dni temu chciałem pierwszą warkę robić z brewkita ale jak trochę już poczytałem to chyba zacznę od piwa z ekstraktu słodowego, w sumie nie wygląda jakoś trudno, a już o krok bliżej do zacierania . Ale nic, zobaczymy jak to będzie, jeszcze trochę czasu minie, bo muszę jakiś sprzęt kupić i trochę więcej teorii przyswoić, a potem się zobaczy, także wracam do czytania . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam jako pierwszy Rób rób, nic trudnego nie ma w ekstraktach, chociaż za pierwszym razem jest ciężko, dalej już tylko z górki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witaj. Życzę powodzenia przy pierwszej warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witaj na forum. Uzupełnij dane, z jakiej miejscowości jesteś. Może ktoś mieszka po sąsiedzku i pomoże, doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witaj. Fajnie, że zaczynasz od ekstraktów. Rób pierwszą warkę poznasz co i jak i szybko bierz się za zacieranie. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Witam i życzę powodzenia:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Tak czytam, czytam i patrze, że to zacieranie nie jest jakoś strasznie trudne.:rolleyes: Hmmm, może jeszcze wyjdzie, że zacznę od zacierania Widziałem kilka nie trudnych przepisów dla laika Bym musiał jeszcze oprócz podstawowego sprzętu skołować duży garnek, no ale zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havran Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witaj na forum. Uzupełnij dane, z jakiej miejscowości jesteś. Może ktoś mieszka po sąsiedzku i pomoże, doradzi. Mieszka, mieszka... Witam sąsiada! Oczywiście chętnie pomogę, pokażę omówię co i jak, a nawet sprzętu pożyczę. Konkursowych piw co prawda nie warzę, ale coś tam wiem na temat zacierania. Generalnie, chyba jak większość forumowiczów, zachęcam do takiego sposobu. Jakby były pytania to wal śmiało na PW. Na forum zaglądam praktycznie codziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam na forum i życzę zadowolenia z wyników warzenia. A jak tak zrobisz: ...... może jeszcze wyjdzie, że zacznę od zacierania to masz automatycznie plusa od Wujka Jejskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Witam i powodzenia życzę. Ja zacząłem od brew-kita i powiem ci jedno, skocz do sklepu kup gar 30 l i zaczynaj od warzenia. Od tego momentu dopiero zaczyna się przygoda i docenienie własnręcznie uwarzonego piwa. Szkoda czasu na "podróbki" Ja ten błąd popełniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Witaj, Ja też zaczynałem od zacierania i piwa z puszki do tej pory nie zrobiłem. Tak więc zaczynaj śmiało i warz ! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ART200 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Witaj wśród piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Mieszka, mieszka... Witam sąsiada! Oczywiście chętnie pomogę, pokażę omówię co i jak, a nawet sprzętu pożyczę. Konkursowych piw co prawda nie warzę, ale coś tam wiem na temat zacierania. Generalnie, chyba jak większość forumowiczów, zachęcam do takiego sposobu. Jakby były pytania to wal śmiało na PW. Na forum zaglądam praktycznie codziennie. Witam Havran. Kolega z Węgrowa! To rzut beretem A dużo Havran już warek nastawiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Witaj! Ja też uwarzyłem 3 puchy Coopersa nim zatarłem. Błąd życiowy powiadam Ci!!! Kupuj gar i jedź z koksem! Wybierz coś na początek z jednotemperaturowym , prostym zacieraniem.... Zobaczysz co za efekt! Pozdrawiam z Pomorza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam na forum zaczynaj od zacierania ja można powiedzieć że jestem puszkowym weteranem zrobiłem ponad 10 warek z puszek ale dopiero zacieranie pokazało co można uzyskać za piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam na forum. Także polecam zacieranie.Samych udanych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Witam i pozdrawiam, zacieraj a poznasz prawdziwy smak własnoręcznie zrobionego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havran Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Mieszka' date=' mieszka... Witam sąsiada! Oczywiście chętnie pomogę, pokażę omówię co i jak, a nawet sprzętu pożyczę. Konkursowych piw co prawda nie warzę, ale coś tam wiem na temat zacierania. Generalnie, chyba jak większość forumowiczów, zachęcam do takiego sposobu. Jakby były pytania to wal śmiało na PW. Na forum zaglądam praktycznie codziennie.[/quote']Witam Havran. Kolega z Węgrowa! To rzut beretem A dużo Havran już warek nastawiłeś? Witam. Straciłem rachubę i nie dlatego, że tak dużo tylko po prostu nie liczę. Na szybko szacuję na około 40 warek. To niewiele jak na 3 lata, ale wystarczająco dużo żeby znać podstawy. Nie sugeruj się info o mnie, jest nieco mylące. Jestem tu od 2009 roku, ale wcześniej pod innymi nickiem. Oczywiście zachęcam do zacierania. Początek też był z puszki i uważam to za zbędne doświadczenie. Proponuje PW żeby nie zaśmiecać forum. Przepraszam za brak polskiego języka, piszę z telefonu. Edytowane 14 Listopada 2011 przez Havran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi