Skocz do zawartości

Co może być przyczyną ustania fermentacji burzliwej lagera po 5 dniach


Rageofhonor

Rekomendowane odpowiedzi

Zacierane 52-50*-30 min, 63-61* - 30 min, 73-71* - 30 min i mash out. Termometr z Ikei (wspomagam się raz czy dwa razy przy zacieraniu spirytusowym w celu potwierdzenia pomiaru). Pilzneński 4kk + cara 20 0,25kg w 13 litrach. Saszetka zaczęła puchnąć nie czekałem dłużej napisał producent, że nie musi całkiem spuchnąć ( teraz już im nie wierzę i będę robił startery).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po podniesieniu temperatury do ok 12-13 stopni i kilkukrotnym wzburzaniu zaczęło powoli fermentować. Zakładając, że to nie aktywowały się jakieś dzikusy tylko Wyeasty czy po zakończeniu (pozytywnym jeżeli będzie) warto zbierać gęstwę do kolejnej warki czy spisać je na straty i zrobić nowy starter?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.