Makaron Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 2B. Bohemian Pilsener Aroma: Rich with complex malt and a spicy, floral Saaz hop bouquet. Some pleasant, restrained diacetyl is acceptable, but need not be present. Otherwise clean, with no fruity esters. Appearance: Very pale gold to deep burnished gold, brilliant to very clear, with a dense, long-lasting, creamy white head. Flavor: Rich, complex maltiness combined with a pronounced yet soft and rounded bitterness and spicy flavor from Saaz hops. Some diacetyl is acceptable, but need not be present. Bitterness is prominent but never harsh, and does not linger. The aftertaste is balanced between malt and hops. Clean, no fruity esters. Mouthfeel: Medium-bodied (although diacetyl, if present, may make it seem medium-full), medium carbonation. Overall Impression: Crisp, complex and well-rounded yet refreshing. Comments: Uses Moravian malted barley and a decoction mash for rich, malt character. Saaz hops and low sulfate, low carbonate water provide a distinctively soft, rounded hop profile. Traditional yeast sometimes can provide a background diacetyl note. Dextrins provide additional body, and diacetyl enhances the perception of a fuller palate. History: First brewed in 1842, this style was the original clear, light-colored beer. Ingredients: Soft water with low mineral content, Saaz hops, Moravian malted barley, Czech lager yeast. Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.056 IBUs: 35 ? 45 FG: 1.013 ? 1.017 SRM: 3.5 ? 6 ABV: 4.2 ? 5.4% Commercial Examples: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner 2B. Bohemian Pilsener Aromat: Bogaty wraz ze złożonym słodowym i korzennym, kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Drobne przyjemne i powściągliwe aromaty diacetylu są akceptowalne, ale nie muszą występować. Inaczej czyste, brak estrów owocowych. Wygląd: Bardzo blado złote do głęboko połyskliwego koloru złotego. Klarowność od doskonała do bardzo klarowne, wraz z gęstą długo utrzymującą się kremową pianą. Smak: Bogaty, słodowość połączona z wyraźną miękką pełną goryczką oraz korzenny smak chmielu Saaz. Troszke Diacetylu jest akceptowalne, ale nie musi występować. Goryczka jest prominentna, ale nie nigy nie ostra, i nigdy nie pozostająca. Posmak jest zbalansowany pomiędzy słodem i chmielem. Czyste, brak estrów owocowych. Tekstura: Średnio treściwe (aczkolwiek jeśli występuje diacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie. Ogólne wrażenie: Rześkie, wyraźne, pełne i symetryczne jednakże orzeźwiające. Komentarz: Użycie morawskiego słodowanego jęczmienia oraz dekokcyjnego sposobu zacierania nadaje pełny, słodowy charakter, chmiel Saaz oraz nisko siarczanowa, nisko węglanowa woda zapewnia wyraźny miękki, pełny profil chmielowy. Tradycyjne drożdże czasami mogą dostarczać drugoplanowe nuty diacetylu. Dekstryny nadają dodatkowej treściwości i diacetyl wzmacnia odczucia pełniejszego smaku na podniebieniu. Historia: Po raz pierwszy uwarzone w 1842 roku, ten styl był pierwotnym klarownym i jasnym w kolorze piwem. Surowce: Miękka woda z niską zawartościa minerałów, Chmiel Saaz, morawski słód jęczmienny, czeskie drożdże dolnej fermentacji. Podstawowe informacje: OG: 1.044 ? 1.056 IBUs: 35 ? 45 FG: 1.013 ? 1.017 SRM: 3.5 ? 6 ABV: 4.2 ? 5.4% Komercyjne przykłady: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) 2B. Bohemian Pilsener (Czeski pilzner) wersja polska po lekkiej korekcie Aromat: Bogaty ze złożoną słodowością oraz korzennym i kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Akceptowalne są pewne przyjemne i ograniczone aromaty diacetylu, nie muszą one jednak występować. Innymi słowy aromat jest czysty, bez owocowych estrów. Wygląd: Kolor od bardzo blado złotego do głęboko (palono) złotego. Doskonale do bardzo klarowne. Gęsta, trwała, kremowobiała piana. Smak: Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu Saaz. Akceptowalny jest niewielki diacetyl jednak nie musi on występować. Goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca. Posmak jest zrównoważony pomiędzy słodem i chmielem. Czysty smak, brak estrów owocowych. Tekstura: Średnio treściwe (aczkolwiek jeśli występuje diacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie. Ogólne wrażenie: Rześkie, złożone i dobrze zaokrąglone jednocześnie orzeźwiające. Komentarz: Użycie słodowanego jęczmienia morawskiego oraz dekokcyjnego sposobu zacierania nadaje piwu pełny, słodowy charakter. Chmiel Saaz oraz nisko siarczanowa i nisko węglanowa woda zapewnia wyraźny, delikatny i pełny profil chmielowy. Tradycyjne drożdże czasami mogą dawać w tle nuty diacetylu. Dekstryny nadają dodatkowej treściwości a diacetyl wzmacnia odczucie pełniejszego smaku na podniebieniu. Historia: Po raz pierwszy uwarzone w 1842 roku. Styl ten jest najstarszym klarownym i jasnym w kolorze. Surowce: Miękka woda z niską zawartością minerałów, chmiel Saaz, morawski słód jęczmienny, czeskie drożdże dolnej fermentacji. Podstawowe informacje: OG: 1.044 ? 1.056 IBUs: 35 ? 45 FG: 1.013 ? 1.017 SRM: 3.5 ? 6 ABV: 4.2 ? 5.4% Komercyjne przykłady: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar w USA), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się