suenio Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Witam wszystkich po prawie rocznej przerwie. Wymościłem zeszłej nocy takie oto coś: Eksperymentalne Pale ale Zasyp na 35 litrów Pale ale 3,5kg Pilzeński premium 1,5 kg Carapils 1kg Carahell 0,5 Zacieranie 35min 64 "C 60min 72"C Gotowanie/chmielenie 1h 5 minuta 30g marynki 30 minuta 5g Hallertauer Tradition 55 minuta 20g Hallertauer Tradition + mech Wyszło ok 30 litrów 15 blg - rozcieńczyłem 3 litrami mineralki Drożdże Safbrew T-58 ... No i zobaczymy co wyjdzie. Wszelkie opinie i sugestie mile widziane, ponieważ nawet nie wiem czego się spodziewać Pozdrawiam wynik: Po 10 dniach od zabutelkowania i zakażeniu tlenowcem na cichej... piwo jest bardzo dobre. Dominująca goryczka na początku, słodowe wyraźne smaki - bogate (dużo ich), piana kiepściutka i się nie utrzymuje, aromat bardzo delikatny (za delikatny jak dla mnie). Reasumując, piwo przeszło moje oczekiwania - nie trafiło na osobę której by nie smakowało. Pierwszy łyk jest mocno goryczkowy - przechodzi w delikatny pełny smak i nie zostawia posmaku drożdży, z każdym kolejnym degustatorzy chcą więcej:D postaram się odłożyć kilka do nagazowania:D Edytowane 14 Grudnia 2011 przez suenio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Nie, żebym się czepiał, ale browar o identycznej nazwie już istnieje na tym forum. Różnica małej i wielkiej literki jest praktycznie niezauważalna i może wprowadzić sporo zamieszania Ale już po ptokach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Trafna uwaga. Niestety nie widzę opcji edycji samego tytułu. Nie chciałem się pod nikogo podpinać, a tym bardziej wprowadzać zamieszania na forum, dlatego jeżeli jest możliwość zmiany tytułu to chętnie z niej skorzystam, dopisując do swojego imienia np nazwisko. Pozdrawiam Onufry Zagłoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Nie, żebym się czepiał, ale browar o identycznej nazwie już istnieje na tym forum. Różnica małej i wielkiej literki jest praktycznie niezauważalna i może wprowadzić sporo zamieszania Ale już po ptokach... Istnieje i to już od dawna Jeśli chcesz zmienić tytuł, skontaktuj się z Elroyem a na pewno dowiesz się jakie są szanse na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Nazwa jakoś poszła. Źródło Chaosu pasuje do mojego browaru:) Dzisiejsza warka z tego co mam: 1,7 kg pale ale 3kg pilzn. premium 150g carahell Zacieranie 65°C 30min 72°C 40min gotowanie 60 min marynka 60min lubuski 10 min drożdże US-05 Dalej zobaczymy Dzisiaj "ruszone" piwo planowo nie miało być przelewane na cichą, jednak po otwarciu fermentatora na powierzchni brzeczki piana ok 2 cm, blg 4, fermentacja w pojemniku zamkniętym bez kranika. Przelane na cichą wężykiem z dodatkiem chmielu fuggels granulat AK4,3 - na oko z pojemniczka. Jak nie zapomnę to odmierzę Fermentator do cichej po raz pierwszy czyszczony ace i sterylizowany piro, załozony reduktor osadów. Płukanie pod wspólnym prysznicem ok 20 min. Przelane przez drobne sitko z gazą. Drożdże bardzo zwarte, ładnie leżały na dnie. Z poprzedniej warki zostało 16 butelek:/ 6 dni na cichej z chmielem. Rozlew przez sitko+ gaza z kranika, co za tym idzie mocne napowietrzenie brzeczki. Blg nie mierzone. 130g glukozy na dokładnie pół fermentatora bez opisanej miarki. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez suenio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się