wradko Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Z tymi samymi słodami z tego samego źródła w dwóch poprzednich warkach miałem 12,3 bl w każdej. Zacieram infuzyjnie przez dolewanie gorącej wody. Na pierwszą przerwę dałem wodę w stosunku 1,5 do 1. Na końcu miałem w kadzi ok 24 l. Filtracja przebiegła sprawnie. Zestaw BA zmodyfikowany. Z większą ilością otworów. Po zakończeniu warzenia ilość brzeczki zeszła do ok. 16. Dopełniłem do 21 l. zagotowaną brzeczką z wysładzania. Miała ok, 2 blg. Na pewno, gdybym poczekał z dopełnieniem na wygotowaną brzeczkę z wysładzania, kiedy odparowała i miała już 6 blg, to całość byłaby gęstsza, ale to z kolei przedłużyłoby cały proces o przynajmniej 2 godz. Zamawiam słody śrutowane, bo nie mam własnego śrutownika. Zasadniczo z 5 kg otrzymuję ponad 12 blg. W przypadku jęczmiennych miałem nawet 14 blg. Dlatego ten rezultat tak mnie zaskoczył. Choć z drugiej strony, po przeliczeniu piwa głównego i piwa z brzeczki cienkiej, wydajność wyszła ponad 53% Niby nie oszałamia, ale też nie jest jakoś znacznie niższa od innych. Raz tylko miałem ponad 60% Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Spróbuj tak: - stosunek wody do słodu podczas zacierania infuzyjnego ok. 3,5:1 (od początku, bez dolewania gorącej wody) - podczas zacierania często mieszaj zacier, pozwoli to enzymom dobrze połączyć się z zacierem - zamień filtrator BA na ten z oplotu lub rurowy. Nie spiesz się z wysładzaniem, może trwać ok. godziny - wysładzaj do momentu, aż wysłodziny osiągną ok. 3°Blg. Gdy brzeczka będzie miała większą gęstość niż zakładałeś, zawsze możesz ją rozcieńczyć wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Dzięki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Wczoraj uwarzyłem 28 l Pale ale strong. Ponieważ piwo jest w stylu brytyjskim, więc bez problemu moglem je zatrzeć z dużą ilością wody. Stosunek wody do słodu 2,7 do 1. Wydajność wyszła na poziomie powyżej 60%. (28 l brzeczki 15 blg z 7 kg słodu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 1 maja uwarzyłem Alta. Wyszła całkiem przyzwoita wydajność, Z 5 kg słodu wyszło 21 l 13 blg brzeczki i 5 litrów 15 blg brzeczki po dosłodzeniu 400 g miodu wielokwiatowego. Taki Alt miodowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Dawno mnie tu nie było. W międzyczasie miałem kilka porażek (skwaśniałem piwo). W lecie też warzyłem mniej. Na jesieni czas rozpocząć sezon piwowarski. Na pierwszy ogień poszedł pszeniczniak (warka 37), który własnie dojrzewa w butelkach, a w fermentatorze stoi porter (warka 38). Piwem z którego jestem szczególnie zadowolony, choć należy do kategorii pijalnych, jest Ejl ogniskowy. Piwo uwarzone na ognisku, ze słodu Pale ale, dobrze nachmielone marynką w szyszkach. Warzone na oko, bez użycia termometru i balingomierza. To taki wakacyjny eksperyment, czy w prymitywnych warunkach da się zrobić piwo. Da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi