wradko Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Z tymi samymi słodami z tego samego źródła w dwóch poprzednich warkach miałem 12,3 bl w każdej. Zacieram infuzyjnie przez dolewanie gorącej wody. Na pierwszą przerwę dałem wodę w stosunku 1,5 do 1. Na końcu miałem w kadzi ok 24 l. Filtracja przebiegła sprawnie. Zestaw BA zmodyfikowany. Z większą ilością otworów. Po zakończeniu warzenia ilość brzeczki zeszła do ok. 16. Dopełniłem do 21 l. zagotowaną brzeczką z wysładzania. Miała ok, 2 blg. Na pewno, gdybym poczekał z dopełnieniem na wygotowaną brzeczkę z wysładzania, kiedy odparowała i miała już 6 blg, to całość byłaby gęstsza, ale to z kolei przedłużyłoby cały proces o przynajmniej 2 godz. Zamawiam słody śrutowane, bo nie mam własnego śrutownika. Zasadniczo z 5 kg otrzymuję ponad 12 blg. W przypadku jęczmiennych miałem nawet 14 blg. Dlatego ten rezultat tak mnie zaskoczył. Choć z drugiej strony, po przeliczeniu piwa głównego i piwa z brzeczki cienkiej, wydajność wyszła ponad 53% Niby nie oszałamia, ale też nie jest jakoś znacznie niższa od innych. Raz tylko miałem ponad 60% Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez wradko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Spróbuj tak: - stosunek wody do słodu podczas zacierania infuzyjnego ok. 3,5:1 (od początku, bez dolewania gorącej wody) - podczas zacierania często mieszaj zacier, pozwoli to enzymom dobrze połączyć się z zacierem - zamień filtrator BA na ten z oplotu lub rurowy. Nie spiesz się z wysładzaniem, może trwać ok. godziny - wysładzaj do momentu, aż wysłodziny osiągną ok. 3°Blg. Gdy brzeczka będzie miała większą gęstość niż zakładałeś, zawsze możesz ją rozcieńczyć wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Dzięki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Wczoraj uwarzyłem 28 l Pale ale strong. Ponieważ piwo jest w stylu brytyjskim, więc bez problemu moglem je zatrzeć z dużą ilością wody. Stosunek wody do słodu 2,7 do 1. Wydajność wyszła na poziomie powyżej 60%. (28 l brzeczki 15 blg z 7 kg słodu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 1 maja uwarzyłem Alta. Wyszła całkiem przyzwoita wydajność, Z 5 kg słodu wyszło 21 l 13 blg brzeczki i 5 litrów 15 blg brzeczki po dosłodzeniu 400 g miodu wielokwiatowego. Taki Alt miodowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wradko Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Dawno mnie tu nie było. W międzyczasie miałem kilka porażek (skwaśniałem piwo). W lecie też warzyłem mniej. Na jesieni czas rozpocząć sezon piwowarski. Na pierwszy ogień poszedł pszeniczniak (warka 37), który własnie dojrzewa w butelkach, a w fermentatorze stoi porter (warka 38). Piwem z którego jestem szczególnie zadowolony, choć należy do kategorii pijalnych, jest Ejl ogniskowy. Piwo uwarzone na ognisku, ze słodu Pale ale, dobrze nachmielone marynką w szyszkach. Warzone na oko, bez użycia termometru i balingomierza. To taki wakacyjny eksperyment, czy w prymitywnych warunkach da się zrobić piwo. Da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się