korek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam wszystkich forumowiczów :] Jako wielki fan wspaniałego napoju, jakim jest piwo zupełnie przypadkowo znalazłem informacje dotyczące domowej jego produkcji i od razu postanowiłem nawarzyć sobie piwa . Nigdy wcześniej nie spodziewałem się, ze może to być tak proste i że wymaga to tak mało skomplikowanej technologii. Mam wrażenie, że znalazłęm sobie nowe hobby . Powoli kompletuje sprzęt i nie mogę się doczekać mojej pierwszej fermentacji. Znalazlem w sklepie brewkit Geordie Lager. Chce zrobić fermentacje na ekstrakcie słodowym. Czy ktoś z bardziej doświadczonych piwowarów mógłby mi powiedzieć, jaki ekstrakt byłby odpowiedni do tego brewkita?? Z góry dzięki za odpowiedz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Takie pytanie raczej powinno być w piaskownicy niż tutaj. Nie ma większego znaczenia, którego producenta ekstraktu użyjesz, patrz tylko żeby był jasny. Może to być np. WES - polski producent, wysoka jakość. A tak w ogóle to przemyśl zacieranie - wówczas Twoje pytania będą we właściwym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 No sorry, szukałem pytań o ekstrakt przez wyszukiwarke i na ten dział mnie skierowało, dlatego tak wyszło.. dzieki za odpowiedz.. w sumie to ekstrakt bede kupował za granicą, ale rozejżę sie za jasnym .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Przemyśl i wypełnij profil , a pewnie znajdziesz kogoś w swojej okolicy , kto Ci pokaże co i jak na żywo. 100 postów napiszesz a i tak nie dowiesz się tyle co podczas jednego warzenia z kimś kto ma doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 ale ja jestem samouk improwizator .. człowiek sie uczy na błedach, co nie?? Ok, wypełnie.. jeszcze jedno pytanie: płynne ekstrakty, które znalazłem dostępne są w puszkach 1,5 kg. Czy można je jakoś dzielić i zostawiać na później?? czy to aż tyle tego potrzeba na warzenie z jednego brewkit'a?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Głupie polskie przysłowie, że człowiek się uczy na błędach. Człowiek ma się uczyć na błędach innych. Nieuki uczą się na swoich błedach w kółko Macieju, bo nie chcą się uczyć, czytać, poznawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 ale ja jestem samouk improwizator .. człowiek sie uczy na błedach, co nie?? Ok, wypełnie.. jeszcze jedno pytanie: płynne ekstrakty, które znalazłem dostępne są w puszkach 1,5 kg. Czy można je jakoś dzielić i zostawiać na później?? czy to aż tyle tego potrzeba na warzenie z jednego brewkit'a?? Spokojnie, mój otwarty w lodówce 1 rok( mam też weyremana 4kg otwartego 2-3 lata temu w piwnicy i jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Z tym że te 1,5 kg to raczej minimum na jeden raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Z tym że te 1,5 kg to raczej minimum na jeden raz. to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu, bo moge tez taki kupic??.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Z tym że te 1' date='5 kg to raczej minimum na jeden raz.[/quote']to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu, bo moge tez taki kupic??.. Tu masz tabelkę http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Z tym że te 1' date='5 kg to raczej minimum na jeden raz.[/quote']to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu' date=' bo moge tez taki kupic??..[/quote'] Tu masz tabelkę http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 No tak, tylko ta tabela dotyczy piwa zacieranego z tego co rozumiem, a ja bede warzył z bewkita.. jeszcze jedno pytanie: czy sie ktoś orientuje, czy cukromierz to to samo co hydrometer w angielskim?? Brzmi inaczej, ale moze chodzi o to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) No tak, tylko ta tabela dotyczy piwa zacieranego z tego co rozumiem, a ja bede warzył z bewkita.. jeszcze jedno pytanie: czy sie ktoś orientuje, czy cukromierz to to samo co hydrometer w angielskim?? Brzmi inaczej, ale moze chodzi o to samo... Chyba nie rozumiesz TABELKA NA DOLE STRONY ps Widziałeś słody w puszkach? Edytowane 23 Listopada 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 no na dole, na dole.. mowa tam o brzeczce.. myslałem, że słowo "brzeczka" dotyczy zatartej masy fermentacyjnej.. ale ok.. z resztą.. w sumie to kilkanascie dni temu dowiedzialem sie, ze samemu można warzyć piwo, także niewiele jeszcze widzialem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 no na dole, na dole.. mowa tam o brzeczce.. myslałem, że słowo "brzeczka" dotyczy zatartej masy fermentacyjnej.. ale ok.. z resztą.. w sumie to kilkanascie dni temu dowiedzialem sie, ze samemu można warzyć piwo, także niewiele jeszcze widzialem.. polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu, bo moge tez taki kupic??.. Zależy od producenta, ale w pewnym uproszczeniu można przyjąć, że 1,5 kg ekstraktu płynnego to powinno być około 1,25 kg suchego. Widzę, że wystraszyłeś się trochę kosztów. Pomyśl o zacieraniu zamiast brewkitów - jedną z wielu zalet tej metody są mniejsze koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 wszystko w swoim czasie .. najpierw chce spróbować nastawić cokolwiek, oswoić się trochę z fermentacją.. zobaczę jak mi to pójdzie.. ale myślę, że w przyszłości przestawię się na zacierkę .. koszta jak koszta.. myślę, że i tak się zwróci .. a ile radochy będzie po drodze .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 ..i jeszcze raz dziekuję wszystkim za cenne rady .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam ponownie Ok, to mam już sprzęt i zdaje się, że wszystko co potrzebne do nastawienia piwa.. Mam tylko jedno pytanie: razem z przesyłką dostałem ekstrakt Hopped Light firmy Muntons. Jednak torebka uległa uszkodzeniu w transporcie (mała dziurka). Chcę go zużyć od razu, żeby nie stracił właściwości. Jednak torebka zawiera tylko 500 g produktu. Powinienem go wymieszać z glukozą?? nie widzę w składzie, żeby zawierał glukozę.. W jakich proporcjach to ewentualnie wymieszać??.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 ...aaa.. i jeszcze jedno.. w instrukcji mam do wyboru opcje na 40, lub 30 pint.. jak myslicie, która będzie lepsza??.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się