kol4 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Witam Na wstępie chciał bym sie przywitać ze wszystkimi jako nowy forumowicz. Juz niebawem planuje "uważyć swoje pierwsze domowe" wybór z racji moich preferencji smakowych padł na piwo pszeniczne. Prosił bym o skorygowanie mojego planu działania : Chcę zacząc od 2 niechmielonych ekstraktów pszenicznych z WESa 1,7 kg + 1,2 kg + saszetka WB06/ 20 L brzeczki + chmielenie na zimno za pomoca tabletek. Czy jest to własciwe podejście jak na poczatek ? Chmielenie chce przeprowadzić po zakończeniu fermentacji burzliwej wrzucając tabletkę i pozostawiając jeszcze piwo 3-4 dni na pseudo cichą w tym samym fermentatorze. Pozdrawiam Piotr Edytowane 28 Listopada 2011 przez kol4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Pomimo tabletki (pewnie hoparomacośtam) musisz chmielić tradycyjnie chmielem. Tabletka ta została stworzona żeby chmielić "na zimno" co da nam tylko aromat. Na temat chmielenia znajdziesz wszystko na wiki. No i pszenicy nie chmieli się na zimno (przy czym nikt nie zabroni Ci eksperymentować). Juz niebawem planuje "uwaRZyć swoje pierwsze domowe" wybór z racji moich preferencji smakowych padł na piwo pszeniczne. Edytowane 28 Listopada 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam Na wstępie chciał bym sie przywitać ze wszystkimi jako nowy forumowicz. Juz niebawem planuje "uważyć swoje pierwsze domowe" wybór z racji moich preferencji smakowych padł na piwo pszeniczne. Prosił bym o skorygowanie mojego planu działania : Chcę zacząc od 2 niechmielonych ekstraktów pszenicznych z WESa 1,7 kg + 1,2 kg + saszetka WB06/ 20 L brzeczki + chmielenie na zimno za pomoca tabletek. Czy jest to własciwe podejście jak na poczatek ? Chmielenie chce przeprowadzić po zakończeniu fermentacji burzliwej wrzucając tabletkę i pozostawiając jeszcze piwo 3-4 dni na pseudo cichą w tym samym fermentatorze. Pozdrawiam Piotr gotowanie z chmielem nie jest czasochłonne ani trudne, a efekt zawsze lepszy:) wiki + http://www.piwo.org/forum/t6172-Wywar-z-chmielu-.html może być przydatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam Dziękuję za porady. Poczytałem o troszke o tym chmieleniu poprzez gotowanie i chyba się na to zdecyduje. Miał bym jednak jeszcze kilka pytań: 1. Rozumiem ze do pszeniczniaka to raczej chmiele aromatyczne ? 2. Jaka ilosc chmielu w granulacie na ok 20 l piwa i jak czas chmielenia ? 3. Chmiele koncentrat brzeczki ( rozpuszczone ekstrakty w oko 5-6 l) całym przewidznaym na daną ilośc piwa chmielem ? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 (edytowane) 1. W zasadzie to wszystko jedno jaki chmiel. On ma dać prawie tylko goryczkę (chociaż ja chmielę również delikatnie "na aromat") 2. Ok. 30-50 g chmielu 3-5% alfakwasów (czyli np. lubelskiego) na 20l 3. Chmiel całym przewidzianym. Przykładowe receptury masz tutaj: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pszeniczne http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pszeniczne,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 Ewentualnie weź recepturę z jakiegoś zacieranego - chmielenie powinno być mniej więcej takie samo: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_%28Anteks%29 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_%28Franekkkk%29 Edytowane 29 Listopada 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dzięki za pomoc. Niebawem pierwsza warka - mam nadzieje że wmiare wyjdzie. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Wyjdzie. A jeśli nie to i tak będziesz uważał, że wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Wczoraj po siedmiu dniach od rozpoczecia fermentacji piwa z tematu otwarłem fermentor i na powierzchni piwa znajdowała się błonka. Sprawdziłem smak i zapach i nie czuje niczego co by mogło swiadczyc o zepsuciu. Czy ta błonka to infekcja ? czy w takim przypadku jeszcze bedzie coś z tego piwa? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Bez zdjęcia to trudno będzie cokolwiek powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ja na swoim pszenicznym na bazie WESów też miałem naleciałości w formie błoniastych kół na powierzchni, które mnie bardzo niepokoiły. Wszystko było ok. Zostaw piwo w spokoju do końca fermentacji i nie grzeb w nim - jeśli przy butelkowaniu w smaku i zapachu będzie ok, to raczej nie masz się o co martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Na zdięcia już zapuźno. Przelałem do butelek. Miało ok 1,5 blg wiec nieczekałem już dłużej ( początkowe blg wg wskazań wes powinno mieć ok 11 blg/20 l niestety nie mierzyłem - brak sprzętu) . Przy przelewaniu aromat i smak jak w pszenicznych bez obcych posmaków jak na moje "oko" . Błonka dośc mocna była z kołami jak po pęknietych bańkach gazowych mocno brązowa jak i całe piwo. W piatek sprawdze próbke kontrolną ( ostatnia butelka prawie z dna fermentatora). Mam nadzieje że będzie jednak ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Na zdięcia już zapuźno. Przelałem do butelek. Miało ok 1,5 blg wiec nieczekałem już dłużej ( początkowe blg wg wskazań wes powinno mieć ok 11 blg/20 l niestety nie mierzyłem - brak sprzętu) . Przy przelewaniu aromat i smak jak w pszenicznych bez obcych posmaków jak na moje "oko" . Błonka dośc mocna była z kołami jak po pęknietych bańkach gazowych mocno brązowa jak i całe piwo. W piatek sprawdze próbke kontrolną ( ostatnia butelka prawie z dna fermentatora). Mam nadzieje że będzie jednak ok. W piątek to już możesz regularnie spijać, a nie tam próbka kontrolna. Mało, że to pszenica, to jeszcze prawdopodobnie z infekcją - nie ma na co czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Jak brązowa i po 7 dniach to pewnie drożdże się wylegiwały na powierzchni Jakich drożdży użyłeś? I ile i jakiego dałeś surowca do re fermentacji w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Użyłem saszetki WB06/ 20 Litrów. Z tego co zaobserwowałem to intensywność fermentacji zmalała już po 3 dniach . Do refermentacji użyłem po ok 4 g sacharozy na 0,5 l. Butelkowałem w niedziele -kosztowałem próbkę wczoraj , przy otwieraniu ładnie syknęło ale póki co nagazowanie i pienistość mizerna. Smak jak w pszenicznych z tym że lekko słodkawy pewnie drożdże nie przerobiły jeszcze sacharozy ?? PS. Przy butelkowaniu na dnie fermentatora była ładna gestwa. Edytowane 1 Lutego 2012 przez kol4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 WB06 są bardzo żarłoczne i szybko dofermentują, w dodatku bardzo głęboko. Jak na pszeniczne to trochę mało dąłeś cukru. Do tego stylu daje się ok. 150g. Tu możesz sobie policzyć http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Tylko dla pszenicznych jest tam podane zawyżone ciśnienie. Maksymalnie powinno być ok. 3.5. Pamiętaj że przed rozlewem, zawsze musisz być pewny, że piwo jest w 100% dofermentowane. Nagazowanie powinno się jeszcze poprawić. To że gęstwa była na dnie nie znaczy, że cześć drożdży nie mogła być na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Przed rozlewem miało ok 1,5 BLG . Czy może zejść jeszcze niżej ? Edytowane 1 Lutego 2012 przez kol4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Przed rozlewem miało ok 1,5 BLG . Czy może zejść jeszcze niżej ? Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy nie robiłem na puszkach. Wydaje mi się, że już niżej nie powinno. A jak już, to bardzo niewiele, co było by nawet wskazana w Twoim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Dzięki wielkie za rady. Troche sie uspokoiłem co do domniemanej infekcji. Martwi mnie jeszcze to mizerne nagazowanie. Ps. żeby uzyskać słabsze odfermentowanie ( większą treściwość) muszę miec wyższą gęstość początkową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Jak dałeś 8 g na litr to nagazowanie nie będzie aż takie marne, zapewne jeszcze nie zdążyło się nagazować. Co do Twojego pytania: WB są żarłoczne i niewiele da się z tym zrobić. Można próbować zacierać na słodko, ale ty miałeś gotowe ekstrakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Jak chcesz mieć piwo bardziej treściwe to faktycznie musisz mieć wyższą gęstość początkową. Duże znaczenie ma też wybór drożdży. WB06 potrafią zjeść więcej niż inne drożdże do piw pszenicznych. Wpływ ma też zacieranie, no ale Ciebie to na razie nie dotyczy. Nagazowanie się nie przejmuj, piwo bedzie mniej orzeźwiające, co przy tych temperaturach na zewnątrz to nawet i lepiej Edit: Teraz doczytałem że dałeś 8g/l, wcześniej wydawało mi się że 4g/l. W takim razie nagazowanie będzie w sam raz, tylko daj czas popracować drożdżom Edytowane 1 Lutego 2012 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się