H.M. Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Sprawa wygląda tak: Znalazłem w domu jeszcze dwie puszki Coopersa - European Lager i Heritage Lager. Jako, że Lagery póki co po mnie nie chodzą, kolejne w planach jest Brown Ale, ale czekam na gęstwe z Nottinghamów - wpadłem na taki pomysł... Zatrę 5 kg słodu pszenicznego i ew. do kilograma pilzneńskiego i nastawię dwa wiadra, z których każde będzie wyglądało tak: - Coopers Lager - 1,7 kg - słod pszeniczny - 2,5 kg - słód pilzneński - 0,5 kg oczekiwane Blg około 12°Blg - 2x po 20-25L - drożdże górnej fermentacji, jakieś raczej neutralne - np. S-33 Oczekuję jasnego, lekkiego, ożywczego piwa - do picia po kilku tygodniach. Myślicie, że to zagra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Możesz tak zrobić, ale przy zasypie 80% pszenicznego masz marne szansa na przefiltrowanie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zasyp 50% pszenicznego - 50% pilzneńskiego przejdzie? Zastanawiam się jeszcze nad drożdżami - W miarę neutralne, czy jakieś Koelshowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 50/50 da radę się przefiltrować. Drożdże... powiem tak koelshowe przypadły mi do gustu. Jeżeli masz takowe to śmiało używaj. Szału pewnie nie będzie ale piwo na pewno z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Możesz tak zrobić, ale przy zasypie 80% pszenicznego masz marne szansa na przefiltrowanie ... A może nie? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Grodziskie,_Jan_Sza%C5%82a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Ale chmielić tego nie masz zamiaru? To przynajmniej pogotuj trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Możesz tak zrobić' date=' ale przy zasypie 80% pszenicznego masz marne szansa na przefiltrowanie ...[/quote']A może nie? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Grodziskie,_Jan_Sza%C5%82a Jak znam życie aby to przefiltrować dodawana była łuska gryczana ryżowa lub coś innego. A w tym konkretnym przypadku wątpię aby autor wątku miał zamiar aż tak się napinać, więc chyba łatwiej i taniej zrobić zasyp 50/50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Nie... chmielił już nie będę Brzeczkę planuję pogotować około 45 minut. Zawartość puchy dodam pod koniec. Nie mam niestety drożdży typowych dla Koelsha. Pod ręką mam tylko suche S-33 i S-o4. edit: Oczywiście, że nie mam specjalnie chęci się napinać.... Chcę wykorzystać puszki, zrobić jakieś smaczne piwo, no i zaliczyć jakiś esperyment przy okazji... a pszeniczny mi leży 5kg, nie mam ochoty na typowe pszeniczniaki. Edytowane 6 Grudnia 2011 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 puszkę dodaj po ochłodzeniu, jest sterylna sama z siebie, a tak na pewno nie popsujesz ekstraktu chmielowego w niej zawartego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się