Makaron Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 14B. American IPA Aroma: A prominent to intense hop aroma with a citrusy, floral, perfume-like, resinous, piney, and/or fruity character derived from American hops. Many versions are dry hopped and can have an additional grassy aroma, although this is not required. Some clean malty sweetness may be found in the background, but should be at a lower level than in English examples. Fruitiness, either from esters or hops, may also be detected in some versions, although a neutral fermentation character is also acceptable. Some alcohol may be noted. Appearance: Color ranges from medium gold to medium reddish copper; some versions can have an orange-ish tint. Should be clear, although unfiltered dry-hopped versions may be a bit hazy. Good head stand with white to off-white color should persist. Flavor: Hop flavor is medium to high, and should reflect an American hop character with citrusy, floral, resinous, piney or fruity aspects. Medium-high to very high hop bitterness, although the malt backbone will support the strong hop character and provide the best balance. Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty sweet although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels. No diacetyl. Low fruitiness is acceptable but not required. The bitterness may linger into the aftertaste but should not be harsh. Medium-dry to dry finish. Some clean alcohol flavor can be noted in stronger versions. Oak is inappropriate in this style. May be slightly sulfury, but most examples do not exhibit this character. Mouthfeel: Smooth, medium-light to medium-bodied mouthfeel without hop-derived astringency, although moderate to medium-high carbonation can combine to render an overall dry sensation in the presence of malt sweetness. Some smooth alcohol warming can and should be sensed in stronger (but not all) versions. Body is generally less than in English counterparts. Overall Impression: A decidedly hoppy and bitter, moderately strong American pale ale. History: An American version of the historical English style, brewed using American ingredients and attitude. Ingredients: Pale ale malt (well-modified and suitable for single-temperature infusion mashing); American hops; American yeast that can give a clean or slightly fruity profile. Generally all-malt, but mashed at lower temperatures for high attenuation. Water character varies from soft to moderately sulfate. Versions with a noticeable Rye character (?RyePA?) should be entered in the Specialty category. Vital Statistics: OG: 1.056 ? 1.075 IBUs: 40 ? 70 FG: 1.010 ? 1.018 SRM: 6 ? 15 ABV: 5.5 ? 7.5% Commercial Examples: Bell?s Two-Hearted Ale, AleSmith IPA, Russian River Blind Pig IPA, Stone IPA, Three Floyds Alpha King, Great Divide Titan IPA, Bear Republic Racer 5 IPA, Victory Hop Devil, Sierra Nevada Celebration Ale, Anderson Valley Hop Ottin?, Dogfish Head 60 Minute IPA, Founder?s Centennial IPA, Anchor Liberty Ale, Harpoon IPA, Avery IPA 14B. American IPA Aromat: Od wydatny do intensywnego aroamtu chmielowego z cytrusowym, kwiatowym, perfumowym, żywicznym, sosnowym, i/albo owocowy charakter wynikający z chmielów amerykańskich. Wiele wersji jest chmielonych na zimno, i mogą posiadać dodatkowy trawiasty aromat, aczkolwiek nie jest wymagany. Troszeczkę czystej słodowej słodkości może być wyczuwalny w tle, ale powinien być na niższym poziomie niż w wersji English IPA. Owocowość, zarówno estrowa jaki i chmielowa może być wyczuwalna w niektórych wersjach, pomimo neutralnej fermentacji, jest również akceptowalny. Słaby aromat alkoholu może być wyczuwalny. Wygląd: Kolorystyka od średnio złotego do średnio czerwonawo-miedziany; niektóre wersje mogą mieć pomarańczowaty odcień. Powinno być klarowne, chociaż wersje niefiltrowane, chmielone na zimno mogą być delikatnie mgliste. Przyzwoita piana o złamanym białym (żółtawym lub szarawym) kolorze powinna się utrzymywać. Smak: Smak chmielowy jest od średniego do wysokiego i powinien odzwierciedlać charakter chmieli amerykańskich cytrusowy, kwiatowy, żywiczny, sosnowy i owocowy. Średnio mocna do bardzo mocna goryczka, aczkolwiek słodowa podstawa wspiera mocny chmielowy charakter i balansuje smak. Smak słodowy powinien być na niskim do średniego i jest generalnie czysty i słodowo słodki aczkolwiek troszkę karmelowych czy tostowych smaków na niskim poziomie są dopuszczalne. Brak diacetylu. Lekkie posmaki owocowe są do przyjęcia, ale nie są wymagane. Goryczka może utrzymywać się w posmaku, ale nie powinna być ostra. Śrenio wytrawny do wytrawny finisz. Trochę czysto alkoholowych smaków może być wyczuwalnych w mocniejszych wersjach. Smaki dębowe są nieodpowiednie dla tego stylu. Może być troszke siarczanowy, ale większość przykładów tego piwo go nie eksponuje. Tekstura: Gładkie, średnio lekkiej do średniej treściwości wraz z chmielową cierpkością, chociaż umiarkowane do średnio wysokie nagazowanie może się łączyć by zapewnić ogólne wytrawne odczucia w obecności słodowej słodkości. Troszeczkę gładkiego alkoholowego rozgrzania powinno być odczuwalne w mocniejszych(ale nie wszystkich) wersjach. Treściwość jest generalnie lżejsza niż angielski odpowiednik. Ogólne wrażenie: Zdecydowanie chmielowy i goryczkowy, umiarkowanie mocny American pale ale. Historia: Amerykańska wersja historycznego stylu English IPA, uwarzone przy użyciu amerykańskich surowców. Surowce: Słód Pale ale (dobrze zmodyfikowany i odpowiedni do zacierania jednotemperaturowego.), amerykańskie chmiele, amerykańskie drożdże, które mogą nadać czysty lekko owocowy profil. Generalnie pełno słodowe, ale zacierane w niższych temperaturach dla wyższego odfermentowania. Woda od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej. Wersje z zauważalnych żytnim charakterem (?RyePA?) powinny być ujęte w kategorii specjalnej. Podstawowe informacje: OG: 1.056 ? 1.075 IBUs: 40 ? 70 FG: 1.010 ? 1.018 SRM: 6 ? 15 ABV: 5.5 ? 7.5% Komercyjne przykłady: Bell?s Two-Hearted Ale, AleSmith IPA, Russian River Blind Pig IPA, Stone IPA, Three Floyds Alpha King, Great Divide Titan IPA, Bear Republic Racer 5 IPA, Victory Hop Devil, Sierra Nevada Celebration Ale, Anderson Valley Hop Ottin?, Dogfish Head 60 Minute IPA, Founder?s Centennial IPA, Anchor Liberty Ale, Harpoon IPA, Avery IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się