Makaron Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 11A. Mild Aroma: Low to moderate malt aroma, and may have some fruitiness. The malt expression can take on a wide range of character, which can include caramelly, grainy, toasted, nutty, chocolate, or lightly roasted. Little to no hop aroma. Very low to no diacetyl. Appearance: Copper to dark brown or mahogany color. A few paler examples (medium amber to light brown) exist. Generally clear, although is traditionally unfiltered. Low to moderate off-white to tan head. Retention may be poor due to low carbonation, adjunct use and low gravity. Flavor: Generally a malty beer, although may have a very wide range of malt- and yeast-based flavors (e.g., malty, sweet, caramel, toffee, toast, nutty, chocolate, coffee, roast, vinous, fruit, licorice, molasses, plum, raisin). Can finish sweet or dry. Versions with darker malts may have a dry, roasted finish. Low to moderate bitterness, enough to provide some balance but not enough to overpower the malt. Fruity esters moderate to none. Diacetyl and hop flavor low to none. Mouthfeel: Light to medium body. Generally low to medium-low carbonation. Roast-based versions may have a light astringency. Sweeter versions may seem to have a rather full mouthfeel for the gravity. Overall Impression: A light-flavored, malt-accented beer that is readily suited to drinking in quantity. Refreshing, yet flavorful. Some versions may seem like lower gravity brown porters. Comments: Most are low-gravity session beers in the range 3.1-3.8%, although some versions may be made in the stronger (4%+) range for export, festivals, seasonal and/or special occasions. Generally served on cask; session-strength bottled versions don?t often travel well. A wide range of interpretations are possible. History: May have evolved as one of the elements of early porters. In modern terms, the name ?mild? refers to the relative lack of hop bitterness (i.e., less hoppy than a pale ale, and not so strong). Originally, the ?mildness? may have referred to the fact that this beer was young and did not yet have the moderate sourness that aged batches had. Somewhat rare in England, good versions may still be found in the Midlands around Birmingham. Ingredients: Pale English base malts (often fairly dextrinous), crystal and darker malts should comprise the grist. May use sugar adjuncts. English hop varieties would be most suitable, though their character is muted. Characterful English ale yeast. Vital Statistics: OG: 1.030 ? 1.038 IBUs: 10 ? 25 FG: 1.008 ? 1.013 SRM: 12 ? 25 ABV: 2.8 ? 4.5% Commercial Examples: Moorhouse Black Cat, Gale?s Festival Mild, Theakston Traditional Mild, Highgate Mild, Sainsbury Mild, Brain?s Dark, Banks's Mild, Coach House Gunpowder Strong Mild, Woodforde?s Mardler?s Mild, Greene King XX Mild, Motor City Brewing Ghettoblaster 11A. Mild Aromat: Niski do umiarkowany aromat słodowy, owocowość może być wyczuwala. Aroamt słodowy może mieć bardzo szeroki charakter, który może zawierać aromaty karmelowe, zbożowe, tostowe, orzechowe, czekoladowe albo delikatnie palone. Troszeczkę do braku aromatu chmielowego, Bardzo niski do braku diacetylu. Wygląd: Kolor od miedziany do ciemnobrązowy albo mahoniowy. Kilka jaśniejszych przykładów istnieje (średnio bursztynowy do jasnobrązowy). Generalnie klarowne, aczkolwiek tradycyjnie niefiltrowane. Niska do umiarkowana nie biała piana. Utrzymanie piany może być słabe, co wynika z niskiego nagazowania, małego zasypu dodatków niesłodowanych i niskiej gęstości piwa. Smak: Generalnie słodowe piw, aczkolwiek mogą być użyte różne słody i wynikające z drożdży smaki (na przykład: słodowe, karmelowe, słodkie, toffi, orzechowe, czekoladowe, kawowe, palone, winne, owocowe, lukrecji, melasy, śliwki, rodzynek). Finisz może być słodki, albo wytrawny. Wersje z zasypem słodów ciemnych mogą mieć wyrawny, palony finisz. Niska do umiarkowana goryczka, wystarczająca by zbalansować słód, ale niewystarczająca by zdominować słodowość. Estry owocowe od umiarkowanych do braku. Diacetyl i smaki chmielowe niskie do brak. Tekstura: Lekka do średnia treściwość. Generalnie niskie do średnioniskie nagazowanie.Wersje na słodach palonych mogą zawierać lekką cierpkość. Słodsze wersje mogą wydawać się bardzo treściwe dla danej gęstości. Ogólne wrażenie: Delikatny smak i zapach, akcentowane słodowo piwo ,które może być z łatwością pite w większych ilościach. Orzeźwiające, pełne smaku i zapachu. Niektóre wersje mogą być podobne do lżejszych gęstościowo wersji Brown Porter. Komentarz: Większość jest lekkimi piwami (session beer) o mocy w przedziale 3.1-3.8%, aczkolwiek niektóe wersje mogąbyć mocniejsze (4%+) w zależności czy są piwami eksportowymi, festiwalowymi, sezonowymi i/albo na specjalne okazje. Przeważnie serwowane z beczek (cask); lekkie piwa sesyjne wersje butelkowe przeważnie źle przechowują się podczas trasnportu. Szeroka interpretacji stylu jest możliwa. Historia: Mogła wyewoulować jako jeden z elementów wczesnych porterów. W nowoczesnej terminologii ?mild? oznacza relatwynie niskiej goryczki chmielowej. (mniej chmielowy jak pale ale jak również nie tak mocny alkoholowo). Oryginalnie termin ?mild? odnosił się do faktu, że piwo było młode i nie miało umiarkowanej kwaskowatości w odróżnieniu od wersji dojrzałej. Rzadko dostępne w Anglii, smaczne przykłady całyczas można znaleźć w regionie Midlands w okolicach Birmingham. Surowce: Angielskie słody pale ale (przeważnie dość dekstrynowe), słód crystal oraz ciemniejsze słody powinny znajdować sie w zasypie. Można uzyć cukru jako dodatku.Angielskie odmiany chmieli są najbardziej odpowienie ,ale ich charakter i tak jest wygłuszony. Pełne charakteru drożdże angielskie. Podstawowe informacje: OG: 1.030 ? 1.038 IBUs: 10 ? 25 FG: 1.008 ? 1.013 SRM: 12 ? 25 ABV: 2.8 ? 4.5% Komercyjne przykłady: Moorhouse Black Cat, Gale?s Festival Mild, Theakston Traditional Mild, Highgate Mild, Sainsbury Mild, Brain?s Dark, Banks's Mild, Coach House Gunpowder Strong Mild, Woodforde?s Mardler?s Mild, Greene King XX Mild, Motor City Brewing Ghettoblaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 11A. Mild Aromat: Niski do umiarkowany aromat słodowy, można wyczuć owocowość. Aromat słodowy może przybierać bardzo szeroki charakter, który może składać się z aromatów karmelowych, zbożowych, prażonych, orzechowych, czekoladowych albo delikatnie palonych. Lekki do braku aromatu chmielowego. Bardzo niski poziom do braku dwuacetylu. Wygląd: Kolor od miedziany do ciemnobrązowy albo mahoniowy. Kilka jaśniejszych przykładów istnieje (średnio bursztynowy do jasnobrązowy). Generalnie klarowne, aczkolwiek tradycyjnie niefiltrowane. Niska do umiarkowana szarobiała piana. Piana może się słabo utrzymywać, co wynika z niskiego nagazowania, małego zasypu dodatków niesłodowanych i niskiej gęstości początkowej piwa. Smak: Podstawą smaków piwa jest słód, które wynikają z użycia różnych rodzajów słodu i drożdży smaki (na przykład: słodowe, karmelowe, słodkie, toffi, orzechowe, czekoladowe, kawowe, palone, winne, owocowe, lukrecji, melasy, śliwki, rodzynek). Finisz może być słodki, albo wytrawny. Wersje z sypem słodów ciemnych mogą mieć wyrawny, palony finisz. Niska do umiarkowana goryczka, na tyle by zapewnić balans ze słodem, ale nie na tyle mocna by zdominować smaki słodowe. Estry owocowe od umiarkowanych do braku. Dwuacetyl i smaki chmielowe niskie do brak. Tekstura: Lekka do średnia treściwość. Najczęściej niskie do średnioniskie nagazowanie.Wersje z dodatkiem słodów palonych mogą zawierać lekką cierpkość. Słodsze wersje mogą wydawać się bardziej treściwe biorąc pod uwagę gęstość początkową. Ogólne wrażenie: Lekkie w smaku, piwo ze smakiem akcentowanym słodowo, które może być pożywane w większych ilościach. Orzeźwiające, pełne w smaku i zapachu. Niektóre wersje mogą być podobne do lżejszych wersji Brown Portera. Komentarz: Większość mildów jest słabymi piwami (session beer) o mocy w przedziale 3.1-3.8%, ale niektóre wersje mogąbyć troszkę mocniejsze (4%+) w zależności czy są piwami przeznaczonymi na eksport, festiwal, sezonowymi i/albo na specjalne okazje. Przeważnie serwowane z beczek (cask); lekkie piwa sesyjne w wersji butelkowej przeważnie źle znoszą trasnportu. Możliwa jest szeroka interpretacja stylu. Historia: Styl mógł wyewoulować jako jeden z wczesnych porterów. W nowoczesnej terminologii ?mild? oznacza piwo o niskiej goryczce chmielowej. Mniej chmielowy i nie taki mocny jak Pale ale. Oryginalnie termin ?mild? odnosił się do faktu, że piwo było młode i nie posiadało kwaskowatości w odróżnieniu od wersji dojrzałych. Rzadko dostępne w Anglii, bardzo dobre przykłady można znaleźć w regionie Midlands w okolicach Birmingham. Surowce: Angielskie słody pale ale. W zasypie powinny znajdować się również słód crystal oraz ciemniejsze słody. Można użyć cukru jako dodatku niesłodowanego. Angielskie odmiany chmieli są najbardziej tradycyjne, ale ich charakter i tak jest wygłuszony. Pełne wyrazu drożdże angielskie. Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 7.5 ? 9.5°Blg Goryczka (IBU): 10 ? 25 Gęstość końcowa: 2 ? 3.3 Kolor (SRM): 12 ? 25 Alkohol objętościowo: 2.8 ? 4.5% Komercyjne przykłady: Moorhouse Black Cat, Gale?s Festival Mild, Theakston Traditional Mild, Highgate Mild, Sainsbury Mild, Brain?s Dark, Banks's Mild, Coach House Gunpowder Strong Mild, Woodforde?s Mardler?s Mild, Greene King XX Mild, Motor City Brewing Ghettoblaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się