boogies Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witam, to mój pierwszy post na tym forum - ale od razu wielkie podziękowania dla forumowiczów, bo wiedza którą do tej pory tu zdobyłem jest nie do przecenienia. Właśnie zabieram się za pierwszą moją warkę z zacieraniem (do tej pory popełniłem 3 z ekstraktów). Na debiut wybrałem A'la Grodziskie z BA i tutaj mam trzy pytania dot. kolejno procesu zacierania, filtracji i chmielenia: 1. Zacieranie: Z instrukcji wynika, że powinienem wykonać w trakcie zacierania aż 4 postoje: 37'; 50'; 70'; 75 kolejno dolewając po 2-3 L gorącej wody. I tutaj pytanie: Czy dobrze rozumiem, że gorąca woda którą dolewam, może być cieplejsza niż zacier? Tzn. po pierwszym postoju, kiedy zacier ma temp. 37 mogę dolać 2 L wody o temp.75' aby podnieść jej temp do 50'? 2. Filtracja: Mam kadź filtracyjną z BA z nawierconymi otworami w dnie. Czy zabierając się za filtrację powinienem wlać do wiadra ok. 3 L gorącej wody na "podbicie" aby wypełniło przestrzeń pomiędzy kadzią filtracyjną a wiadrem i po ułożeniu się młóta zacząć spuszczanie przedniej brzeczki (razem z podbiciem, które tam ciągle jest) czy może wystarczy przelać kadź filtracyjną 3 litrami gorącej wody, spuścić ją z wiadra i dopiero wtedy zacząć nakładać zacier? Pytam, bo we wszelkich instrukcjach nie jest to jasno napisane, a wiem, że jak prawidłowo nie wykonam podbicia, to mi będzie się sączyć przez całą noc... 3. Chmielenie Grodzisza - W instrukcji BA jest napisane, żeby wykorzystać 50g granulatu lubelskiego, a gdzieś spotkałem się z opinią, że zawartość alfa kwasów w Lubelskim poszła w górę ostatnimi laty i kilka osób wspomniało, że po dodaniu 50g granulatu do grodziskiego musiało piwo wylać do kanału. To ile w końcu powinienem dodać aby nie przesadzić? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Krystian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Cześć Z zacieraniem dobrze wydedukowałeś. Przy filtracji robisz podbicie następnie cofasz to co zleci /łącznie z ta wodą/ z powrotem do kadzi filtracyjnej, az do momentu uzyskania klarownej brzeczki. Przy tym możesz mieć tak czy siak kłopot z filtracją przy tej metodzie. proponuje Ci dowiercenie dodatkowych otworów w dnie kadzi, przyda się na przyszłość. Jak dla mnie to takie chmielenie mogłoby zostać, jeśli masz obawy możesz zredukować porcje chmielu sypaną na początku, a dodać więcej do aromatu 30-20 min przed zakończeniem gotowania. Nie wiem kto wylewał ale to chyba nie przez chmiel. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Dzięki za podpowiedzi! Niestety najpierw zamówiłem kadź filtracyjną a dopiero później przeczytałem o trudnościach z jej używaniem. Na razie pójdę za Twoją radą i dowiercę otworów, a z czasem pewnie wyprodukuję "wężyk" Pozdrawiam Krystian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Dzięki za podpowiedzi! Niestety najpierw zamówiłem kadź filtracyjną a dopiero później przeczytałem o trudnościach z jej używaniem. Na razie pójdę za Twoją radą i dowiercę otworów, a z czasem pewnie wyprodukuję "wężyk" Pozdrawiam Krystian póki nie robisz żytnich, witów itp to kadź daje rade, ja zrobiłem w swojej dodatkowe otwory wiertarkom i cały proces jest szybki i wydajny, więc się nie bój:) grodzisz z chmielem dołączonym do zestawu, na pewno nie będzie do wylania w kanał, w smaku będzie wydawał Ci się dziwny, ale potrzymaj go kilka miesięcy to ujrzysz piękno tego smaku, mniam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Grodzisz to nie porter żeby go miesiącami trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 he,he Jak dobrze pójdzie to mój grodzisz /ten sam/ trzeci konkurs zaliczy Ale żeby oddać Anteksowi jednak tendencja zniżkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Grodzisz to nie porter żeby go miesiącami trzymać ale też nie hefe weizen żeby pić po 2 tygodniach po pół roku smakował bardzo dobrze, później się skończył, może później smakowałby jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boogies Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 póki nie robisz żytnich, witów itp to kadź daje rade A to cenna uwaga, bo następny w kolejce jest właśnie Wit Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się