Makaron Opublikowano 15 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 11C. Northern English Brown Aroma: Light, sweet malt aroma with toffee, nutty and/or caramel notes. A light but appealing fresh hop aroma (UK varieties) may also be noticed. A light fruity ester aroma may be evident in these beers, but should not dominate. Very low to no diacetyl. Appearance: Dark amber to reddish-brown color. Clear. Low to moderate off-white to light tan head. Flavor: Gentle to moderate malt sweetness, with a nutty, lightly caramelly character and a medium-dry to dry finish. Malt may also have a toasted, biscuity, or toffee-like character. Medium to medium-low bitterness. Malt-hop balance is nearly even, with hop flavor low to none (UK varieties). Some fruity esters can be present; low diacetyl (especially butterscotch) is optional but acceptable. Mouthfeel: Medium-light to medium body. Medium to medium-high carbonation. Overall Impression: Drier and more hop-oriented that southern English brown ale, with a nutty character rather than caramel. Comments: English brown ales are generally split into sub-styles along geographic lines. Ingredients: English mild ale or pale ale malt base with caramel malts. May also have small amounts darker malts (e.g., chocolate) to provide color and the nutty character. English hop varieties are most authentic. Moderate carbonate water. Vital Statistics: OG: 1.040 ? 1.052 IBUs: 20 ? 30 FG: 1.008 ? 1.013 SRM: 12 ? 22 ABV: 4.2 ? 5.4% Commercial Examples: Newcastle Brown Ale, Samuel Smith?s Nut Brown Ale, Riggwelter Yorkshire Ale, Wychwood Hobgoblin, Tröegs Rugged Trail Ale, Alesmith Nautical Nut Brown Ale, Avery Ellie?s Brown Ale, Goose Island Nut Brown Ale, Samuel Adams Brown Ale 11C. Northern English Brown Aromat: Lekki, słodki słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo karmelowmi. Lekki, ale interesujący aromat chmielu (odmiany z Wielkiej Brytanii) mogą również być zauważalne. Lekki owocowo estrowy aromat może być ewidentnie oczuwalny w tych piwach, ale nie powinny dominować. Bardzo niski do brak diacetylu. Wygląd: Od ciemno bursztynowy do czerwonobrązowego koloru. Klarowne. Piana niska do umiarkowana, złamano biała do jasno zółtobrązowego koloru. Smak: Delikatna do umiarkowana słodkość słodowa, wraz z orzechowymi, lekko karmelowym charakterem oraz średnio wyrtawny do wytrawny finisz. Słodowość może również mieć tostowy, ciasteczkowy, albo charakter toffie. Średnia do średnio niska goryczka. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego (odmiany z Wielkiej Brytanii). Troszeczkę owocowych estrów może być obecnych; niski diacetyl (w szczególności butterscotch ? rodzaj deseru śmietankowo karmelowego) jest nieobowiązkowy, ale akceptowalny. Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Średnie do średnio wysokie nagazowanie. Ogólne wrażenie: Bardziej wytrawne i mocniej zorientowane na chmielu niż southern English brown ale, raczej wraz z orzechowym charakterem niż karmelowym. Komentarz: English brown ale`e są generalnie rozbite na kilka podstylów pomiędzy różnymi rejonami goegraficznymi. Surowce: Angielski słód mild albo pale ale jako baza oraz słody karmelowe. Może zawieraćmałe ilości ciemniejszych słodów (na przykład czekoladowych) by zapewnić odpowiedni kolor i orzechowy charakter. Angielskie odmiany chmieli byłyby najbardziej autentyczne. Umiarkowanie węglanowa woda. Podstawowe informacje: OG: 1.040 ? 1.052 IBUs: 20 ? 30 FG: 1.008 ? 1.013 SRM: 12 ? 22 ABV: 4.2 ? 5.4% Komercyjne przykłady: Newcastle Brown Ale, Samuel Smith?s Nut Brown Ale, Riggwelter Yorkshire Ale, Wychwood Hobgoblin, Tröegs Rugged Trail Ale, Alesmith Nautical Nut Brown Ale, Avery Ellie?s Brown Ale, Goose Island Nut Brown Ale, Samuel Adams Brown Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 11C.Północno angielskie brązowe ale. Aromat: Lekki, słodki słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo nutami karmelowymi. Lekkie, ale interesujące aromaty chmielu (odmiany brytyjskie) mogą również być zauważalne. Lekkie owocowo estrowe aromaty mogą być wyraźnie wyczuwalne, ale nie powinny dominować. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu. Wygląd: Od ciemno bursztynowego do czerwonobrązowego koloru. Klarowne. Niska do umiarkowana, żółtobiała do jasno żółtobrązowa piana. Smak: Delikatna do umiarkowana słodowa słodkość, wraz z orzechowymi, lekkim karmelowym charakterem oraz średnio wytrawny do wytrawny finisz. Słodowość może również mieć cechy prażone, ciasteczkowe, albo toffie. Średnia do średnio niska goryczka. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego (odmiany brytyjskie). Troszeczkę owocowych estrów może być obecnych; niski dwuacetyl nie musi występować, ale jest akceptowalny. Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Średnie do średnio wysokie nagazowanie. Ogólne wrażenie: Bardziej wytrawne i mocniej zorientowane chmielowo niż Southern English brown ale. Posiada bardziej orzechowe, niż karmelowe cechy. Komentarz: English brown ale`e są generalnie rozbite na kilka podstylów pomiędzy różnymi rejonami geograficznymi. Surowce: Angielski słód mild albo pale ale jako baza oraz słody karmelowe. Może zawierać małe ilości ciemniejszych słodów (na przykład czekoladowych) by zapewnić odpowiedni kolor i orzechowy charakter. Angielskie odmiany chmieli byłyby najbardziej autentyczne. Umiarkowanie węglanowa woda. Podstawowe informacje: Gęstość początkowa: 10 ? 12.9°Blg Goryczka (IBU): 20 ? 30 Gęstość końcowa: 2 ? 3.3 Kolor (SRM): 12 ? 22 Alkohol objętościowo: 4.2 ? 5.4% Komercyjne przykłady: Newcastle Brown Ale, Samuel Smith?s Nut Brown Ale, Riggwelter Yorkshire Ale, Wychwood Hobgoblin, Tröegs Rugged Trail Ale, Alesmith Nautical Nut Brown Ale, Avery Ellie?s Brown Ale, Goose Island Nut Brown Ale, Samuel Adams Brown Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się