andy Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ograniczać taki gar to grzech ciężki i niewybaczalny . Co do dolniaków to do fermentora 33l można spokojnie zapodać 27l i nie powinno wychodzić na spacer, także mając taki gar możesz robić większe warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Są to dopiero moje początki z piwowarstwem więc, na razie kupuje gotowe zestawy. Nie chciałby żeby 40l poszło w kanał. Później na pewno zwiększę warki i będę próbował zmieniać receptury, ale na razie zostanę na zestawach i suchych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Ruszyła, ale piana jest dość niska. Nie wiem czy taka powinna być, w mojej pierwszej warce (pszeniczne) była większa. Ale to zupełnie inne piwo więc nie jestem pewien, czy po prostu przy pilsie jest mniejsza? A i jeszcze jedno, w instrukcji było żeby trzymać na burzliwej 10-14dni, ja zadałem drożdże 18-ego, a chciałbym 28 uwarzyć stouta (jedyna wolna data) czy jak już blg nie będzie spadać to mogę przelewać na cicha, czy przytrzymać dłużej na burzliwej i jak długo trzymać na cichej? Przy fermentacji w tej temperaturze nie ryzykowałbym przelewania po 10-ciu dniach, wolałbym już dokupić dwa mniejsze wiaderka w markecie budowlanym. Staram się trzymać przy dolniakach zasady - fermentacja burzliwa minimum tyle dni co blg początkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Są to dopiero moje początki z piwowarstwem więc, na razie kupuje gotowe zestawy. Nie chciałby żeby 40l poszło w kanał. Później na pewno zwiększę warki i będę próbował zmieniać receptury, ale na razie zostanę na zestawach i suchych drożdżach. Moje początki to także zestaw ale tylko jeden , następne warki to moje kombinacje. Biorę gotową recepturę np. z zestawu i ją modyfikuje tak na minimum 25 litrów. Teraz dostałem super prezent od żony (śrutownik), robię już pewne zapasy słodów i dalej będę kombinował mimo że w zasadzie jestem ciągle początkującym piwowarem domowym a właściwie blokowym Warunki na rozwój mojego warzenia mam raczej skromne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się