skybert Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 W formułach obliczających IBU zawiera się gęstość brzeczki. Im gęstość większa tym IBU mniejsze dla tej samej objętości. Np. wg Tinseth?a: 20L o gęstości 13,2 Plato, chmielenie 60 g 13% przez godzinę daje 94,9 IBU 20L o gęstości 25,2 Plato , chmielenie 60g 13% przez godzine daje 61,8 IBU Zastanawiam się jak to się ma do rzeczywistości. Dlaczego gęstość przy tej samej objętości wpływa na końcowe IBU? Czy utylizacja chmielu zależna jest od BLG? Jeśli tak to dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Tak, utylizacja chmielu zależy od BLG. Dlatego właśnie cukier (o ile się go dodaje) wrzucamy do kotła pod koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Większy ekstrakt oznacza mniej wody w brzeczce, a co za tym idzie gorsza ekstrakcja alfa kwasów z chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się