ArtKon Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam W Niedzielę rano dodałem drożdże (S-33) do Koelscha i zniosłem do piwnicy- temp około 12 C. Do teraz jeszcze mi nie ruszyły. Wiem, że Koelsch ma fermentować w niskiej temperaturze jednak czy to nie za nisko na burzliwą? Zastanawiam się czy przenieśc piwa do mieszkania do temp około 20 C, a dopiero na cichą znieśc do piwnicy? Co o tym myślicie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 12 stopni to chyba za mało jak dla drożdży .... 12 to już raczej zakres dla dolniaków (górny zakres) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Możesz przenieść do mieszkania a jak tylko drożdże ruszą, z powrotem do piwnicy. edit Dodatkowo możesz okręcić fermentor kocem lub innym materiałem izolacyjnym. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Zostawie je jeszcze dzisiaj w piwnicy i może ruszą. Jak nie to jutro po pracy przeniosę je do mieszkania. I jak do piątku postoją to już na pewno powinny zacząć działać. Ps wigilię muszą i tak spędzić w piwnicy bo inaczej żona by mnie tam wygoniła . Sprawdzałem przed chwilą i na powierzchni utworzyła się ładna pianka. Czyli ruszyły Więc dam im spokój i zostawiam w piwnicy. Teraz temp wynosi 12 C nocą na pewno jest parę stopni mniej ale pracują . Edytowane 20 Grudnia 2011 przez ArtKon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 ja swojego koelscha fermentowałem na s33 w temp około 15 stopni wyszedł smaczny i bezproblemowa fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 A jak mają niby prawidłowo fermentować w 12°C? S-33 to drożdże górnej fermentacji, producent zaleca ich użycie w zakresie 15-24°C. Fermentacja koelscha w niskich temperaturach oznaczać będzie właśnie 15-18°C i tak bym fermentował (jeśli nie w 20°C - podobno wiele browarów tak fermentuje koelscha a następnie lageruje). Dodam, że sam fermentowałem go w 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się