Skocz do zawartości

Słody palone - kwaśne posmaki.


Pastaga

Rekomendowane odpowiedzi

Jodyna jest beee. Zastosuj jod z jodkiem potasu' date=' ludzkie oko wtedy zobaczy :/

(...)[/quote']

 

Ale jodyna to jest jod z jodkiem potasu tyle że w etanolu rozpuszczona, a nie w wodzie jak w płynie lugola :D

 

Właśnie o tą różnicę między wodą a spirytusem najbardziej chodzi :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jodyna jest beee. Zastosuj jod z jodkiem potasu' date=' ludzkie oko wtedy zobaczy :)

(...)[/quote']

 

Ale jodyna to jest jod z jodkiem potasu tyle że w etanolu rozpuszczona, a nie w wodzie jak w płynie lugola :)

 

Właśnie o tą różnicę między wodą a spirytusem najbardziej chodzi :)

 

Owszem podobnież jodyna gorzej rozpuszcza się w wodzie i może się wytrącać jod dając fałszywy wynik próby. No ale to mały offtop tego wątku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i pokusiłem się dzisiaj o spróbowanie warki nr 4 (zabutelkowana 19.12), co do której miałem wątpliwości (post nr 1) żeby zobaczyć czy się nagazowała i czy nie zrobił się jakiś totalny kwas. Wydaje się, że wszystko z nią w porządku, na dodatek nawet mi zasmakowała mimo, że wiele czasu nie upłynęło od zabutelkowania. Kwaśne posmaki to raczej chyba była cierpkość. Zniosę ją jutro do piwnicy żeby więcej nie kusiła i dam czasu na nabranie właściwego smaku. Trochę się uspokoiłem po tej próbie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.