chomiczon Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witam Pierwsza warka za mną. Dla przełamania lodów zrobiona z brewkita (Lager). Zabutelkowana leżakuje od 1,5 tygodnia. Zgromadziłem sprzęt potrzebny do zacierania i w piątek zabieram się za robotę. Zestaw słodów zamówiony z BA. Mam nadzieję, że informacje z forum, wiki i bloga Pejotowego pozwolą mi poprawnie uwarzyć pierwsze z zacieraniem. Jak dobrze pójdzie kolejny będzie Porter Angielski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witaj W razie wątpliwości pytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jedyny problem mogę mieć na początku przy doborze ilości wody do wysładzania, żeby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednim Blg. Ale z warki na warkę myślę, że dojdę do wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jedyny problem mogę mieć na początku przy doborze ilości wody do wysładzania, żeby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednim Blg. Ale z warki na warkę myślę, że dojdę do wprawy. Ja to robię w ten sposób: Podgrzewam wodę mniej więcej do 75°C, nalewam na młóto tak aby zawsze było pod wodą. Gdy wysłodziny osiągną jakieś 4°Blg, przerywam wysładzanie. Nie liczę ile wody na to potrzebuję, wysładzam do tego poziomu, a brzeczka ma zazwyczaj gęstość większą niż zakładałem. Po chmieleniu rozcieńczam wodą brzeczkę do zakładanej gęstości i zadaję drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Czy podczas pomiaru przerywasz na chwilę wysładzanie, żeby mieć czas na schłodzenie brzeczki "pomiarowej"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jedyny problem mogę mieć na początku przy doborze ilości wody do wysładzania, żeby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednim Blg. Ale z warki na warkę myślę, że dojdę do wprawy. Na 20 litrów piwa w wiadrze będzie 30 litrów wody do zacierania i wysładzania. Cirka ebałt, jak więcej słodu to więcej wody, mniej słodu to mniej wody. Ale w bezpiecznym uproszczeniu to będzie mniej-więcej właśnie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Czy podczas pomiaru przerywasz na chwilę wysładzanie, żeby mieć czas na schłodzenie brzeczki "pomiarowej"? Odradzam przerywanie wysładzania, dlatego, że możesz mieć problem z jej wznowieniem. Nie spiesz się z wysładzaniem, niech brzeczka powoli przepływa przez kranik. Jakiś czas temu kupiłem sobie kubek nierdzewny, do którego nabieram około 200 ml brzeczki do pomiaru. Kubek zostawiam na 2 minuty w zimnej wodzie i już mam temp. do pomiaru. Zauważ, że na tym etapie brzeczka nie musi mieć dokładnie 20°C, 25 też może być. W tej temp. będziesz miał niewielki błąd odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Słuszna uwaga. Mam nadzieję, że w sobotę napiszę jakąś małą relację z warzenia Dzięki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Napisz, napisz. Sam zauważysz co musisz dopracować, co zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zawsze możesz po prostu zacierać do specyficznej objętości brzeczki a nie do gęstości. Tzn. zacieraj aby uzyskać 20L brzeczki, i jeżeli pod koniec będziesz miał +-1blg różnicy to czy to jest naprawdę takie ważne? Nie musisz wtedy sprawdzać blg tak często podczas wysładzania. Jeżeli po kilku warkach zauważysz że np. gęstość wychodzi ci za niska, (niska wydajność), po prostu zacznij dodawać trochę więcej słodu podstawowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Pozostaje eksperymentowac Dzięki za wszystkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 To jeszcze pytanie przed warzeniem. Mam w zestawie 3 słody: - słód pilzneński Weyermann 3,4 kg - słód karmelowy jasny 0,4 kg - słód Carafa® Special Typ II 0,2 kg Ilość wody do zacierania dobieram na podstawie wagi wszystkich słodów, czy tylko pizneńskiego? Słod karmelowy i Carafa dodaję po negatywnej próbie jodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 1. Wszystkich. 2. Po próbie tylko carafę, karmelowy od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Dobierz wody na wszystkie słody (3L/kg). Ja bym wrzucił wszystkie słody na raz (tak się zwykle robi w angielskich ales). Zacieraj jednostopniowo, na Brown Ale najlepiej w 68°C/60min. Kalkulator temperatury początkowej wody: http://rackers.org/calcs.shtml/ W tym wypadku masz 4kg słodów, podgrzejesz 12L wody do 76°C, wrzuć słód (zakładam że temp słodu jest 22°C), po wymieszaniu i 10 min ustabilizowania temp. dostaniesz temp. zacieru 68°C. Utrzymaj tą temp. przez 60 min, potem podnieś do 78°C na "mash-out" i zacznij wysładzanie. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dobierz wody na wszystkie słody (3L/kg). Ja bym wrzucił wszystkie słody na raz (tak się zwykle robi w angielskich ales). Zacieraj jednostopniowo, na Brown Ale najlepiej w 68°C/60min. Kalkulator temperatury początkowej wody: http://rackers.org/calcs.shtml/ W tym wypadku masz 4kg słodów, podgrzejesz 12L wody do 76°C, wrzuć słód (zakładam że temp słodu jest 22°C), po wymieszaniu i 10 min ustabilizowania temp. dostaniesz temp. zacieru 68°C. Utrzymaj tą temp. przez 60 min, potem podnieś do 78°C na "mash-out" i zacznij wysładzanie. Ta temperatura początkowa 76°C chyba uwzględnia wygrzanie lodówki? Jeżeli kolega zaciera w garnku, to myślę, że powinien podgrzać do około 73°C, by po wsypaniu i wymieszani słodów mieć 68°C. Co do ilości wody to na początek proponuję 15 l do zacierania i 15 do wysładzania - co powinno finalnie dać około 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 No to po pierwszym zacieraniu podgrzałem 14l filtrowanej wody do 65°C wsypałem słody: pizneński i karmelowy jasny, temperatura ustaliła się na 62°C, przetrzymałem 30min podniosłem temp do 72°C i przetrzymałem 30min w sumie po 45min zrobiłem próbę jodową (wyszła negatywnie) dodałem słód Carafa. podniosłem temp do 78°C i rozpocząłem filtrowanie i wysładzanie. Do wysładzania dodałem 16l wody o temp. 78°C Otrzymałem 24l brzeczki 10°Blg Przelałem do garnka i zacząłem podgrzewanie do wrzenia w 5 minucie dodałęm 20g chmielu goryczkowego w 50 minucie chmiel aromatyczny. po 60minutach rozpocząłem chłodzenie i przelałęm do fermentora. Uzyskałem 20l brzeczki 11,5°Blg (jak na początek niezły wynik) Drożdze S-04 zadane po uwodnieniu w temp. 22°C, oczekuję na rozpoczęcie fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 No i pierwsze koty za płoty. Gratulacje Może czas pomyśleć o odrębnym wątku w dziale Zapiski piwowarów... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zapewne założę takowy wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Jak Ci poszła filtracja i wysładzanie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Ta temperatura początkowa 76°C chyba uwzględnia wygrzanie lodówki? Jeżeli kolega zaciera w garnku, to myślę, że powinien podgrzać do około 73°C, by po wsypaniu i wymieszani słodów mieć 68°C. Co do ilości wody to na początek proponuję 15 l do zacierania i 15 do wysładzania - co powinno finalnie dać około 20 l. Nie, to jest bez zagrzewania lodówki, tak jak do garka. Te kalkulatory naprawdę rzadko się mylą. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Jak Ci poszła filtracja i wysładzanie ??? Przyznam, że w miarę sprawnie. Filtrator z oplotu spełnił swoje zadanie w 100%. http://imageshack.us/photo/my-images/140/filtrator.jpg Ustawiłem mały strumień, żeby nie zeszło za szybko. W sumie trwało to około 30 minut. Wysładzałem do 24l objętości, końcowa brzeczka miała około 3°Blg. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez chomiczon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 No i ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się