seler Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Planuję zrobić takiego czarnego, gęstego szatana pod 12% jak według wiki. I mam parę pytań: 1. Mam zamiar użyć drżdży Abbey II, zostały mi z tripelka, zebrane na cichej i pytanie czy dadzą radę takiej mocy (charakterem się ponoć nadają ale pytanie czy nie padną od nadmiaru alko)? A może zrobić duży starter i na cichą zadać świeżych? W wiki napisane że nawet do refermentacji trzeba gestwy dodać. Jak to rozwiązać? 2. Zastanawiam się czy nie lepiej zrobić z tych drożdży np. quadrupla 10% i zebrać z cichej tych twardzieli którzy to przeżyli i ich namnożyć? 3. Przepis podaje "infuzyjnie" a ja zastanawiam się czy nie lepiej by było dekokt chociaż dwustopniowy, czy też nie będzie miało wpływu? 4. Czy zasyp 0,6 palonego jęczmienia i 0,4 carafy (jak w przepisie) na 20L to nie będzie za dużo? Obawiam się czy ta paloność nie będzie za mocna. 5. Czy przy tak mocnym piwie ma znaczenie czy będzie to słód pale ale czy pilzneński? Jeśli macie jakieś ciekawe uwagi odnośnie tego gatunku to chętnie usłyszę. Da się gdzieś dostać jakiś wzorzec referencyjny na spróbowanie? I jeszcze, co zrobić z cienkusza? Edytowane 5 Stycznia 2012 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Nie wiem czy tego typu drożdże będą odpowiednie. Też się przymierzam do tego piwa, ale niestety uwarzę go w następnym sezonie. W tym stylu możesz użyć praktycznie każdego słodu i chmielu. Możesz pokusić się o stworzenie własnej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 opisie drożdzy na stronie centrum stoi że się nadają, ale jeśli są lepsze to do takiego piwa warto dokupić, więc słucham propozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 WLP099 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Ja bym użył Irish Ale. Generalnie mają być to drożdże dedykowane dla brytyjskich piw. Jeśli będą to żarłoczne drożdże to nawet lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Używałem Wyeast 1728, dały radę elegancko no tylko, że startowałem z 22,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Również polecam drożdże Irish Ale. Wee Heavy i RIS wyszły mi znakomite. Jeśli dostatecznie długo zostawisz piwo w butelkach (przy takiej gęstości min.2 miesiące), to goryczka się trochę zbalansuje. Do cienkusza dodaj cukru (może być np. przepalany) tak, żeby brzeczka miała ok.12°Blg, nachmiel odpowiednio i uwarz (to będzie kilka litrów, więc w zwykłym garnku na zwykłej kuchni), sfermentuj dowolnymi drożdżami, a potem dodaj do każdej buteleczki 0,33l po 2 lub 3g ksylitolu. Tym sposobem zdobędziesz serce każdej kobiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Kolejnym moim wyzwaniem zamierzam uczynić R I S a , a recepture przewiduje.. - słody.. pilznenski ok 3,5 kg , monachijski ok 1,2 wędzony ok 1,0kg , karmelowy jasny i ciemny po 0,75 kg oraz jeczmień palony 0,5 kg do tego chce użyć ekstraktu jęczmiennego w syropie 1,2 kg soku z czarnej porzeczki (domowy , już mam ) oraz cukier kandyzowany o,5 kg To składniki które chce użyc.. a drozdze.?- chce wykorzystać cała gęstwe z warki (juz działa ) do której użyłem S 04 Spodziewany efekt to około 22l piwa o gęstosci początkowe 20- 25 Blg Moje pytanie - czy którys z szanownych piwowarów zmagał sie z RIS em i czy moje podejście ma znamiona powodzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Mogę z całą odpowiedzialnością polecić swojego RISa. Nie pożałujesz. Receptura tutaj: http://www.piwo.org/topic/4073-agro-browar-zebrzydowskie/page__st__480#entry136450 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Mogę z całą odpowiedzialnością polecić swojego RISa. Nie pożałujesz. Receptura tutaj: http://www.piwo.org/...480#entry136450 Andrzej mam Twojego RISa i dzisiaj go zdegustuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się