pinio113 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Przez ostatni tydzień czytałem forum na piwo.org i zbieram się powoli do swojej pierwszej warki. Mam na imię Przemek, mieszkam w Łodzi, lat 37. Kilka lat temu chciałem uwarzyć własne piwko ale pomysł upadł z braku czasu , teraz wróciłem do sprawy. Po lekturze forum i oglądaniu filmików na youtube w tym temacie wymyśliłem sobie następujący "gryplan". 1) Brewkit z cukrem- sporo czytałem o posmakach bimbrowych chciałbym sam spróbować jaka jest różnica pomiędzy cukrem a słodem. 2) Brewkit ze słodem- piwo takie jak poprzednio jedyna różnica to dodanie słodu zamiast cukru, jestem ciekawy na ile się zmieni smak w porównaniu z poprzednią warką. Później chcę spróbować warzenia z ekstraktów a na końcu oczywiście zacieranie. Może to niezbyt ambitne podejście do tematu ( brewkity ) ale po pierwsze do tego potrzeba najmniej sprzętu, a daje jakieś pojęcie o produkcji domowego piwka. Niedaleko mnie jest firma Biowin, w której mogę się zaopatrzyć w zestaw startowy i w weekend zaczynam Będę Szanowne Koleżeństwo zamęczał pytaniami na bieżąco- wiadomo, że na początku jest ich najwięcej ale wydaje mi się, że tak naprawdę wątpliwości się pojawią dopiero na etapie zacierania. P.S. Ulubione piwka to "Żywe" i "Naturalne" chociaż cały czas eksperymentuję ) Pozdrawiam wszystkich, Przemek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Punkt drugi ma wadę - jak dodasz słód, nawet ześrutowany, to będziesz go musiał później odfiltrować. Chyba że miałeś na myśli ekstrakt słodowy Samo zaczęcie od brewkitów ma tę zaletę, że w razie niezłapania bakcyla nie traci się wielu pieniędzy. Przy okazji uczysz się dobrych nawyków w zakresie dezynfekcji i utrzymania czystości, nie musząc się martwić o jakość tego, co się w garnku gotuje. Poza tym co można napisać - czytaj i warz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Powitać Krajana z województwa 2) Brewkit ze słodem- piwo takie jak poprzednio jedyna różnica to dodanie słodu zamiast cukru, jestem ciekawy na ile się zmieni smak w porównaniu z poprzednią warką. Koledze chyba chodzi o ekstrakt słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witam z zaśnieżonych gór Ja bym sobie darował kilka gotowców , jeden i później zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witamy Cię Przemku. Już niedługo Twoim ulubionym piwem będzie to uwarzone w swoim domowym browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio113 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Tak przy drugiej warce myślałem o ekstrakcie Chcę zrobić w ten sposób dwie warki właśnie po to żeby poczuć różnicę między brewkitem z cukrem i takim samym z ekstraktem. Co innego czytać posty a co innego samemu poczuć różnicę. Później będzie czas na skompletowanie podstawowego sprzętu i heja naprzód . Nie sądzę, że to hobby może się znudzić. Zdecydowanie mam nadzieję, że samemu można zrobić piwko najlepiej dopasowane do swojego gustu. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez pinio113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Witam Jak mogę coś doradzić to odpuść sobie tego brewkita z cukrem. Sam tak zaczynałem no i takie słabe to piwo wyszło. Szkoda czasu i piniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio113 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Jak mogę coś doradzić to odpuść sobie tego brewkita z cukrem. Sam tak zaczynałem no i takie słabe to piwo wyszło. Szkoda czasu i piniędzy. Andy ale jeżeli nie spróbuję sam co to posmak bimbrowy w piwku to nie wyrobię sobie o tym zdania. Jest tyle dyskusji na temat czy cukier zmienia smak bardzo czy tylko trochę. I chyba warto coś o tym wiedzieć, chociaż z drugiej strony może jest "kilka" innych rzeczy, o których nie wiem w tym temacie a warto najpierw poznać... Jutro jadę po sprzęt do biowinu- dobrzy ludzie są niedaleko ode mnie i jedziemy. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez pinio113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Nie dawaj cukru.Jesli możesz użyj ekstraktu słodowego,róznica jest we wszystkim.Robiłem tak Stouta jeden z cukrem drugi z ekstraktem,trzeci z cukrem kandyzowanym.Najlepszy w smaku jest z ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio113 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 I znowu się przesunie Zajmuję się trochę adopcjami psów, wracam z pracy a tu takie "coś" przy drodze. http://drlucy.pl/index.php?topic=1334.0 Mam nadzieję, że będę mógł niedługo zrobić piwko ale chyba nie będę pisał kiedy Chyba rzeczywiście odpuszczę sobie cukier, jest sporo innych rzeczy, na których można eksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się