JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2008 Udost臋pnij Opublikowano 22 Listopada 2008 (edytowane) 3B. Oktoberfest 聽 Aroma: Rich German malt aroma (of Vienna and/or Munich malt). A light to moderate toasted malt aroma is often present. Clean lager aroma with no fruity esters or diacetyl. No hop aroma. Caramel aroma is inappropriate. 聽 Appearance: Dark gold to deep orange-red color. Bright clarity, with solid, off-white, foam stand. 聽 Flavor: Initial malty sweetness, but finish is moderately dry. Distinctive and complex maltiness often includes a toasted aspect. Hop bitterness is moderate, and noble hop flavor is low to none. Balance is toward malt, though the finish is not sweet. Noticeable caramel or roasted flavors are inappropriate. Clean lager character with no diacetyl or fruity esters. 聽 Mouthfeel: Medium body, with a creamy texture and medium carbonation. Smooth. Fully fermented, without a cloying finish. 聽 Overall Impression: Smooth, clean, and rather rich, with a depth of malt character. This is one of the classic malty styles, with a maltiness that is often described as soft, complex, and elegant but never cloying. 聽 Comments: Domestic German versions tend to be golden, like a strong Pils-dominated Helles. Export German versions are typically orange-amber in color, and have a distinctive toasty malt character. German beer tax law limits the OG of the style at 14?P since it is a vollbier, although American versions can be stronger. ?Fest? type beers are special occasion beers that are usually stronger than their everyday counterparts. 聽 History: Origin is credited to Gabriel Sedlmayr, based on an adaptation of the Vienna style developed by Anton Dreher around 1840, shortly after lager yeast was first isolated. Typically brewed in the spring, signaling the end of the traditional brewing season and stored in cold caves or cellars during the warm summer months. Served in autumn amidst traditional celebrations. 聽 Ingredients: Grist varies, although German Vienna malt is often the backbone of the grain bill, with some Munich malt, Pils malt, and possibly some crystal malt. All malt should derive from the finest quality two-row barley. Continental hops, especially noble varieties, are most authentic. Somewhat alkaline water (up to 300 PPM), with significant carbonate content is welcome. A decoction mash can help develop the rich malt profile. 聽 Vital Statistics: OG: 1.050 ? 1.057 FG: 1.012 ? 1.016 IBUs: 20 ? 28 SRM: 7 ? 14 ABV: 4.8 ? 5.7% 聽 Commercial Examples: Paulaner Oktoberfest, Ayinger Oktoberfest-M盲rzen, Hacker-Pschorr Original Oktoberfest, Hofbr盲u Oktoberfest, Victory Festbier, Great Lakes Oktoberfest, Spaten Oktoberfest, Capital Oktoberfest, Gordon Biersch M盲rzen, Goose Island Oktoberfest, Samuel Adams Oktoberfest (a bit unusual in its late hopping) 聽 ------------- 聽 Aromat: Bogaty aromat s艂od贸w niemieckich (wiede艅skiego i/lub monachijskiego). Zwykle obecny aromat s艂abo lub 艣rednio ciemnych (opiekanych) s艂od贸w. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estr贸w czy diacetylu. Aromat chmielu nieobecny. Aromat karmelowy jest w tym stylu niew艂a艣ciwy. 聽 Wygl膮d: Kolor ciemnoz艂oty do g艂臋bokiego pomara艅czowo-czerwonego. Idealnie przejrzyste z wysok膮 i trwa艂膮 piana w kolorze z艂amanej (brudnej) bieli. 聽 Smak: Na pierwszym planie s艂odowa s艂odycz na ko艅cu jednak umiarkowani wytrawne. Szlachetna i z艂o偶ona s艂odowo艣膰 zawsze zawieraj膮ca opiekane (nie palone) aspekty (od ciemniejszych s艂od贸w). Goryczka chmielowa umiarkowana a smak szlachetnych odmian chmielu jest na poziomie niskim lub nie wyst臋puje. R贸wnowaga przesuni臋ta jest ku s艂odowo艣ci jednak finisz nie jest s艂odki. Wyra藕ny smak karmelowy lub palony jest niew艂a艣ciwy. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estr贸w czy diacetylu. 聽 Tekstura: Tre艣ciwo艣膰 艣rednia z delikatn膮 kremowo艣ci膮 i 艣rednim nasyceniem. Delikatne. W pe艂ni odfermentowane, bez md艂ego posmaku. 聽 Og贸lne wra偶enia: Charakter stylu jest delikatny, czysty i do艣膰 bogaty oraz g艂臋boko s艂odowy. Jest to jeden z klasycznych s艂odowych styl贸w, w kt贸rym s艂odowo艣膰 opisuje si臋 zwykle jako delikatn膮, z艂o偶on膮 i eleganck膮 ale nigdy md艂膮. 聽 聽 Komentarze: Niemieckie wersje na rynek wewn臋trzny s膮 zazwyczaj koloru z艂otego, jak mocne jasne Pilsy. Niemieckie wersje eksportowe s膮 zwykle koloru pomara艅czowo-bursztynowego i wyr贸偶niaj膮 si臋 opiekanym (pochodz膮cym od ciemniejszych nie palonych s艂od贸w) charakterem s艂odowym. Niemieckie prawo podatkowe ogranicza warto艣膰 OG stylu do 14掳P jak dla piwa pe艂nego (vollbier); wersje ameryka艅skie mog膮 by膰 mocniejsze. Piwa typu ?Fest? warzone na specjalne okazje s膮 zwykle mocniejsze ni偶 te przeznaczone do codziennej konsumpcji. 聽 Historia: Powstanie stylu zawdzi臋cza si臋 Gabrielowi Sedlmayrowi, kt贸ry stowrzy艂 go w oparciu o stworzony przez Antona Drehera styl Vienna Lager, oko艂o roku 1840, wkr贸tce po wyizolowaniu dro偶d偶y dolnej fermentacji. Zwykle warzone na wiosn臋, oznaczaj膮c zako艅czenie ko艅ca tradycyjnego sezonu warzelniczego i przechowywane przez ciep艂e letnie miesi膮ce w ch艂odnych grotach lub piwnicach 聽 Surowce: Dopuszcza si臋 r贸偶norodne s艂ody ale podstaw臋 zasypu zawsze stanowi niemiecki s艂贸d wiede艅ski z niewielkim udzia艂em s艂odu monachijskiego, pilzne艅skiego i typu ?crystal?. Wszystkie s艂ody musz膮 by膰 otrzymane z najwy偶szej jako艣ci dwurz臋dowego j臋czmienia. Najbardziej zgodne z orygina艂em s膮 kontynentalne chmiele, szczeg贸lnie szlachetne odmiany. Zalecana jest woda lekko alkaliczna (do 300 ppm) ze znaczn膮 zawarto艣ci膮 w臋glan贸w. Zastosowanie dekokcji pozwala uzyska膰 bogaty profil s艂odowy. 聽 Podstawowe informacje: OG: 1.050 ? 1.057 FG: 1.012 ? 1.016 IBUs: 20 ? 28 SRM: 7 ? 14 ABV: 4.8 ? 5.7% 聽 Przyk艂ady komercyjne: Paulaner Oktoberfest, Ayinger Oktoberfest-M盲rzen, Hacker-Pschorr Original Oktoberfest, Hofbr盲u Oktoberfest, Victory Festbier, Great Lakes Oktoberfest, Spaten Oktoberfest, Capital Oktoberfest, Gordon Biersch M盲rzen, Goose Island Oktoberfest, Samuel Adams Oktoberfest (a bit unusual in its late hopping) Edytowane 22 Listopada 2008 przez jkocurek Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj si臋Zaloguj si臋
Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.
Zaloguj si臋