zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Jak ktoś chce "żytnie akcenty" w piwie bez koszmaru filtracji, to proponuję płatki żytnie błyskawiczne. Zacier filtruje się normalnie (większość beta-glukanów jest chyba w osłonie bielma ziarna, której w płatkach nie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Jak ktoś chce "żytnie akcenty" w piwie bez koszmaru filtracji, to proponuję płatki żytnie błyskawiczne. Zacier filtruje się normalnie (większość beta-glukanów jest chyba w osłonie bielma ziarna, której w płatkach nie ma). Albo uwarzyć piwo metodą BIAB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Coś co się nie chce filtrować w złożu na oplocie ma się przefiltrować przez tkaninę? "Myszyn imposible" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 W zeszłym sezonie zrobiłem żytnie z zestawu HB, warząc metodą BIAB. Zacierałem jednotemperaturowo. Mam zamiar powtórzyć to piwo tylko nie wiem w czym miałbym je przechowywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Skoro praktyka przeczy teorii tym gorzej dla ... teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Czy ten styl to coś jak Żytnie z Browaru Konstancin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Rewelacja. Chciałem coś takiego uwarzyć, teraz widzę, że mogą być z tym trudności, więc... Ekscytacja wzrasta Muszę to dorzucić do swoich planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warto. Większość roggenów jest na WB06 lub płynnych do weizenów, więc przy planowaniu możesz wziąć pod uwagę także pszeniczne. Myślę, że jak zastosujesz większość wskazówek to trudności z filtracją nie będą uciążliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Dziękuje wszystkim za rady! Jak na razie wszystko odbywa się bezboleśnie, nic się nie zatykało. Widzę, że nie ma co się żyta bać. Teraz czekam aż się zagotuje i będzie można zacząć chmielenie. Gdyby ktoś był zainteresowany to zacieranie w stosunku wody 1:4 (około 19l na 4,8kg słodu), 46-47°C - 20', 52°C - 10', 62°C - 30', 72°C - 30', 78°C - kilka minut i przełożenie do zaizolowanego fermentora z kranikiem i filtratorem z oplotu. 20 minut na ułożenie się młóta, filtracja (zwróciłem około 2l najbardziej mętnego), wysładzanie 7 + 6l (temperatura wody 78°C, zamieszanie całości i 10m czekania przed spuszczaniem). Otrzymałem około 24-25l brzeczki o 11,5°Blg. Wysładzanie i filtracja zajęła w sumie około półtorej godziny, czyli wynik chyba całkiem dobry. Poszło zdecydowanie sprawniej niż w poprzednio warzonym BPA i co najdziwniejsze mam wrażenie, że brzeczka jest o wiele mniej mętna niż ostatnio. Edytowane 26 Stycznia 2013 przez KosciaK brewness i Slonx 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Rewelacja. Chciałem coś takiego uwarzyć, teraz widzę, że mogą być z tym trudności, więc... Ekscytacja wzrasta Muszę to dorzucić do swoich planów. Też się ekscytowałem, ale po uwarzeniu mi przeszło. Nie było problemów. Zrobiłem nawet 1,5 godziny szybciej niż 2 poprzednie warki. Owszem ostatnie 3 litry ponad 30 min się filtrowały. A czyste leciało już po 2 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Też się ekscytowałem, ale po uwarzeniu mi przeszło. Nie było problemów. Zrobiłem nawet 1,5 godziny szybciej niż 2 poprzednie warki. Owszem ostatnie 3 litry ponad 30 min się filtrowały. A czyste leciało już po 2 litrach. Co nie zmienia faktu, że ten styl piwa jest znakomity jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Co nie zmienia faktu, że ten styl piwa jest znakomity jak dla mnie Na ekscytację tego typu przyjdzie mi jeszcze poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Co nie zmienia faktu, że ten styl piwa jest znakomity jak dla mnie Na ekscytację tego typu przyjdzie mi jeszcze poczekać. Żytnie z Browaru Konstancin bardzo mi smakuje, a skoro piwa domowe są lepsze od kupnych, to domowe pewnie będzie mi smakować jeszcze bardziej Na razie tego nie zweryfikuję, bo jutro zacieram stouta, czekam aż dojadą do mnie słody na pszeniczne i na Full Aroma Hops, potem mam w planach pilznera, czyli pewnie dopiero w marcu (o ile nie przyjdzie mi do głowy jakiś dunkel, albo marcowe) się za to zabiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 A może jakaś wymiana po fermentacjach będzie. Stouta mam za sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wymiana piw, czy wymiana poglądów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 I chyba wykrakałem. Coś mi się zdaje, że infekcja w moim żytnim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Po czym poznajesz? Wpisz objawy w tym temacie: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page__st__140 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 To po co zaglądasz?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się