Tadzik Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Niestety APA złapała kwasa. Tak się kończy warzenie w największe upały Poradźcie koledzy: wylewać czy przelewać do kega? Bo w butle chyba całkiem nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 9l poszło w kega, reszta w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Nr 33 Belgian IPA 18°blg 29.07.2014 5kg Pale 1kg Monachijski 1kg Płatki pszeniczne 0,5kg Pszenica 0,5kg Crystal 80EBC 0,5kg Diastatyczny Zacieranie: 66-65°C - 90 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu) Chmielenie: 100g Amarillo, 50g Summit - 60 min ok 120g mix aromatycznych - 5min Na koniec dostało 0,5kg ekstraktu ciemnego w proszku Wyszło 24l, 18°blg Zadane rozruszanymi na mieszadle Saccharolicious B006 Pixie. 12.08.2014 przelane na cichą. Dostało 50g Simcoe. Odfermentowało w okolice 4°blg Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 BIPA - całkiem niezły start - 5h od zadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Po pierwszych testach Belbian IPA na szczęście nie złapała kwasa jak poprzednie Jest landrynkowo, słodowo, goryczka przyzwoita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Nr 34 Wicked Xmas 16°blg 05.10.2014 5kg Pale 1kg Whisky ok. 0,7kg Płatki pszeniczne ok. 250g Karmelu (chyba 70EBC) ok. 300g Mix Palonych Zacieranie: 67-65°C - 70 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu itp) Chmielenie: 30g TNT - 60 min 35g Centennial szyszka - 15 min Mały dodatek przypraw Wyszło 19l, 16°blg Zadane uwodnionymi S-04. 13.10.2014 przelane na cichą. Otrzymało mix płatków dębowych. Odfermentowało do 4blg co daje ok. 6,5%ABV. 21.10.2014 zabutelkowane z cukrem. Edytowane 27 Października 2014 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Świąteczny torfowiec. Ciekawe. Powodzenia bo widzę ze warzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Nr 35 Funky Ale 15°blg 26.10.2014ok. 6kg Pils1kg Pszenicaok. 0,3kg DiastatycznyZacieranie:62°C - 60 min, małe podniesienie temperatury na 15 min, bez mashoutu.Chmielenie:ok. 120g zleżałego i zwietrzałego Tomahawk na całe zacieranieGotowanie:Nieco skrócone, gdyż zależało mi głównie na solidnym przełomie (brak chmielenia brzeczki podczas gotowania)Wyszło 23l, 15°blgZadane odpalonymi z wyprzedzeniem wyeast 3203 de bom sour blend.Pomimo stosunkowo małego dodatku pszenicy filtracja utknęła w 2/3.Odfermentowało dość nisko, ok. 7,5%ABV. Zabutelkowane 11.01.2015 bez surowca do refermentacji. Edytowane 28 Września 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Nr 36 Funky Ale #2 15,5°blg 11.01.2015 ok. 6,5kg Pils 250g Pszeniczne płatki 150g Diastatyczny 120g Caramunich I 110g Amber 100EBC Zacieranie: 62°C - 60 min, bez mashoutu. Chmielenie: 110g zleżałego i zwietrzałego Tomahawk na całe zacieranie 18g Suszona skórka cytrynowa na ostatnią minutę Gotowanie: ok. 60 min 18g Suszona skórka cytrynowa na ostatnią minutę Wyszło 19l, 15,5°blg Poszło na gęstwę Wyeast 3203 de bom sour blend po Funky Ale w której przetrwały prawdopodobnie głównie brety Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Nr 37 Hoppy Lager 12,5°blg 25.01.20155kg Pils300g Crystal 160EBCZacieranie:62°C - ok. 40 min, następnie stopniowe zwiększenie temperatury poprzez dolanie wody.Chmielenie:20g Chinook, 20g Waimea - 60 min30g Rakau - 15 min50g Simcoe - na finiszuWyszło 23l, 12,5°blgZadane Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager. Edytowane 20 Września 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Hoppy Lager dostał moc chmielu na cichą - Amarillo, Simcoe, Chinook i Waimea, łącznie ponad 200g Odfermentowało do ok 3°blg. Edytowane 19 Lutego 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Nr 38 Equinox Single Hop IPA 14°blg 04.09.20155,5kg Pale300g Cara 35EBCZacieranie:62°C - 60 min, bez mashoutuChmielenie:50g Equinox - 60 min 50g Equinox - 30 min 25g Equinox - 0 minWyszło 21l, 14°blgZadane uwodnione US-05. Fermentacja cały czas prowadzona w 19°C. Na zimno 75g Equinox 3 doby przed rozlewem. Butelkowanie 18.09.2015 - doszło do 6,5%ABV. Edytowane 18 Września 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Nr 39 Strong Scotch Ale 20°blg 13.09.20157kg Pale0,5kg 50EBC 0,2kg Płatki jęczmienne 0,2kg Crystal 200EBC 0,1kg Carafa IIIZacieranie:65-63°C - 30 min, do ~70°C metodą czegoś w rodzaju 2 małych dekokcji - 60 minChmielenie:50g Flyer oraz 50g EKG - 60 min, łącznie ok 80 min gotowania Wyszło 18l, ciut ponad 20°blgZadane uwodnione M03 Dark Ale. 29.09 przelałem na cichą dzieląc mniej wiecej po połowie - jedna częsć otrzymała sporą dawkę dębiny leżakowanej 3 miesiące w koniaku. Edytowane 2 Października 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Nr 40 Wheat Wine 21°blg 20.09.20155kg Pszeniczny4kg Pilzno 250g Cara Clair Zacieranie:66-62°C - 60 min, 72°C, łącznie z dobre 1,5h Chmielenie: 50g Apollo - 60 min 50g Apollo - 30 min 40g Lemon Drop - whirpool Wyszło ponad 18l, 21°blg Zadane uwodnione M44 Mangrove Jack's. Na cichą przelane 02.10.2015. Edytowane 2 Października 2015 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Nr 41 Rauchpils 13°blg 01.01.2016 4kg Pilzno 2kg wędzony (dąb, buk 1:1) 250g Cara 20EBC Zacieranie:63-62°C - 40 min, potrójna dekokcja podnosząca temperaturę na wygrzew Chmielenie: 55g Perle - 60 min 25g Perle - 15 min Wyszło dobre 26l, 13°blg Zadane uwodnione S-23. 17.01.2016 przelane na cichą. 31.01.2016 zabutelkowane ze 150g glukozy, odfermentowało do 2°blg co daje mu 5,9%ABV. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Tadzik FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Nr 42 Milk Stout 14,5°blg 10.01.2016 4kg Pale 1kg Pilzno 0,4kg Płatki owsiane 0,3kg CaraAroma 0,3kg Carafa III Special Zacieranie:65-63°C - 60 min, lekki wygrzew w okolice 72°C Chmielenie: 25g Nugget - 60 min 15g Nugget - 15 min 0,5kg Laktoza jakieś resztki mchu Wyszło 24l, 14,5°blg Zadane uwodnione S-04. 22.01.2016 przelane na cichą. 31.01.2016 zabutelkowane ze 110g glukozy, odfermentowało do 3,6°blg (po korekcie laktozy) co daje mu 5,2%ABV. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 milkstout bez laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Będzie, zaraz się pouzupełnia, za chwilę dopiero dam pierwszy chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Nr 43 Imperial Baltic Porter 27,2°blg 17.01.2016 4kg Pilzno 2kg Monachijski 0,5kg Płatki owsiane 0,3kg Crystal 150EBC 0,3kg CaraAroma 0,2kg Carafa III Special Zacieranie:64-62°C - 60 min, 70°C Chmielenie: Wydłużone do ok. 2,5h 65g Nugget - 60 min 35g Nugget - 20 min Wyszło ponad 13l, 27,2°blg Zadana gęstwa S-23. 06.03 zabutelkowany wraz z 64g glukozy (ok 11,5l), zszedł lekko poniżej 10°blg, co daje mu 10,4%ABV. Poza nagazowaniem którego piwu brak wyszło całkiem nieźle. Trzeba będzie dawać świeżych drożdży przy rozlewie po prostu. Świetna kandyzowana wiśnia i pumpernikiel. Zajęło 6 miejsce w KPD PSPD 2016. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Nr 44 Dark APA 11°blg 14.02.2016 4,2kg Pale 0,3kg Crystal 220EBC 0,1kg Carafa III Special Zacieranie:64-63°C - 45 min, 72°C - 25 min, bez mashoutu. Chmielenie: 26g Zeus - 60 min 27g Simcoe - 30 min 15g Cascade - 15 min 25g Amarillo i 25g Citra - poniżej 5 min Wyszło 24l, 11°blg Zadany starter FM52. 21.02 przelane na cichą, 24.02 otrzymało po 25g Simcoe i Cascade, 25.02 po 25g Amarillo i Citra, zaś 27.02 ok. 20g czerwonej herbaty z liczi. 29.02 zabutelkowane wraz ze 136g glukozy. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Nr 45 Milk APA 13°blg 21.02.2016 5,8kg Pale Zacieranie:67-65°C - 45 min, 72°C - 20 min, lekki mashout w okolice 76°C. Chmielenie: 36g Zeus - 60 min 25g Centennial - 30 min 25g Centennial - 1 min Mech i laktoza 1kg pod koniec gotowania Wyszło nie wiem ile l bo trafiło do fermentora bez podziałki, pewnie 30l z hakiem, ponad 13°blg Zadana gęstwa FM52. 29.02 przelane na cichą, otrzymało 150g kokosa oraz 3 laski wanilii. 08.03 rozlane wraz ze 156g glukozy, wyszło 4,8%ABV. Edytowane 8 Marca 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Nr 46 American Wheat 12,5°blg 03.04.2016 3kg Pszenica 1kg Pilzno 1kg Pale 0,3kg Caramalt Zacieranie:65-62°C - 90 min, leciutki wygrzew i dość szybka filtracja. Chmielenie: 33g Zeus - 60 min 20g Amarillo - 15 min 20g Citra - poniżej 1 min Mech Wyszło ponad 23l, 12,5°blg Zadany starter FM52. 09.04 przelane na cichą, dostało Amarillo i Citrę po 20-30g 5-3 dni przed butelkowaniem. 17.04 9,5l zakegowane, reszta zabutelkowana wraz ze 72g glukozy. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Nr 45 Milk APA 13°blg 21.02.2016 5,8kg Pale Zacieranie: 67-65°C - 45 min, 72°C - 20 min, lekki mashout w okolice 76°C. Chmielenie: 36g Zeus - 60 min 25g Centennial - 30 min 25g Centennial - 1 min Mech i laktoza 1kg pod koniec gotowania Wyszło nie wiem ile l bo trafiło do fermentora bez podziałki, pewnie 30l z hakiem, ponad 13°blg Zadana gęstwa FM52. 29.02 przelane na cichą, otrzymało 150g kokosa oraz 3 laski wanilii. 08.03 rozlane wraz ze 156g glukozy, wyszło 4,8%ABV. Jak to smakowało? 3 laski wanilii nie zdominowały tak lekkiego piwa? W jaki sposób dezynfekowałeś wanilię (jeśli w ogóle)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Jak to smakowało? 3 laski wanilii nie zdominowały tak lekkiego piwa? W jaki sposób dezynfekowałeś wanilię (jeśli w ogóle)? Nie dezynfekowałem wcale. Wanilia bardzo lekka, wręcz za mało jej. Za to kokos świetny, tylko obecnie wyraźnie zaczyna zanikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 A jak dodawałes kokosa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się