Skocz do zawartości

Produkcje Tadzika


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Nr 33 Belgian IPA 18°blg 29.07.2014

 

5kg Pale

1kg Monachijski

1kg Płatki pszeniczne

0,5kg Pszenica

0,5kg Crystal 80EBC

0,5kg Diastatyczny

 

Zacieranie:

66-65°C - 90 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu)

 

Chmielenie:

100g Amarillo, 50g Summit - 60 min

ok 120g mix aromatycznych - 5min

Na koniec dostało 0,5kg ekstraktu ciemnego w proszku

 

Wyszło 24l, 18°blg

Zadane rozruszanymi na mieszadle Saccharolicious B006 Pixie.

12.08.2014 przelane na cichą. Dostało 50g Simcoe.

Odfermentowało w okolice 4°blg

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...

Nr 34 Wicked Xmas 16°blg 05.10.2014

 

5kg Pale

1kg Whisky

ok. 0,7kg Płatki pszeniczne

ok. 250g Karmelu (chyba 70EBC)

ok. 300g Mix Palonych

 

Zacieranie:

67-65°C - 70 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu itp)

 

Chmielenie:

30g TNT - 60 min

35g Centennial szyszka - 15 min

Mały dodatek przypraw

 

Wyszło 19l, 16°blg

Zadane uwodnionymi S-04.

13.10.2014 przelane na cichą. Otrzymało mix płatków dębowych.

Odfermentowało do 4blg co daje ok. 6,5%ABV.

21.10.2014 zabutelkowane z cukrem.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 35 Funky Ale 15°blg 26.10.2014

ok. 6kg Pils
1kg Pszenica
ok. 0,3kg Diastatyczny

Zacieranie:
62°C - 60 min, małe podniesienie temperatury na 15 min, bez mashoutu.

Chmielenie:
ok. 120g zleżałego i zwietrzałego Tomahawk na całe zacieranie

Gotowanie:
Nieco skrócone, gdyż zależało mi głównie na solidnym przełomie (brak chmielenia brzeczki podczas gotowania)

Wyszło 23l, 15°blg
Zadane odpalonymi z wyprzedzeniem wyeast 3203 de bom sour blend.

Pomimo stosunkowo małego dodatku pszenicy filtracja utknęła w 2/3.

Odfermentowało dość nisko, ok. 7,5%ABV. Zabutelkowane 11.01.2015 bez surowca do refermentacji.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nr 36 Funky Ale #2 15,5°blg 11.01.2015

 

ok. 6,5kg Pils

250g Pszeniczne płatki

150g Diastatyczny

120g Caramunich I

110g Amber 100EBC

 

Zacieranie:

62°C - 60 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

110g zleżałego i zwietrzałego Tomahawk na całe zacieranie

18g Suszona skórka cytrynowa na ostatnią minutę

 

Gotowanie:

ok. 60 min

18g Suszona skórka cytrynowa na ostatnią minutę

 

Wyszło 19l, 15,5°blg

Poszło na gęstwę Wyeast 3203 de bom sour blend po Funky Ale w której przetrwały prawdopodobnie głównie brety ;)

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 37 Hoppy Lager 12,5°blg 25.01.2015

5kg Pils
300g Crystal 160EBC

Zacieranie:
62°C - ok. 40 min, następnie stopniowe zwiększenie temperatury poprzez dolanie wody.

Chmielenie:
20g Chinook, 20g Waimea - 60 min
30g Rakau - 15 min
50g Simcoe - na finiszu

Wyszło 23l, 12,5°blg
Zadane Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Nr 38 Equinox Single Hop IPA 14°blg 04.09.2015

5,5kg Pale
300g Cara 35EBC

Zacieranie:
62°C - 60 min, bez mashoutu

Chmielenie:
50g Equinox - 60 min

50g Equinox - 30 min

25g Equinox - 0 min

Wyszło 21l, 14°blg
Zadane uwodnione US-05.

Fermentacja cały czas prowadzona w 19°C.

Na zimno 75g Equinox 3 doby przed rozlewem.

Butelkowanie 18.09.2015 - doszło do 6,5%ABV.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 39 Strong Scotch Ale 20°blg 13.09.2015

7kg Pale
0,5kg 50EBC

0,2kg Płatki jęczmienne

0,2kg Crystal 200EBC

0,1kg Carafa III

Zacieranie:
65-63°C - 30 min, do ~70°C metodą czegoś w rodzaju 2 małych dekokcji - 60 min

Chmielenie:
50g Flyer oraz 50g EKG - 60 min, łącznie ok 80 min gotowania

 

Wyszło 18l, ciut ponad 20°blg
Zadane uwodnione M03 Dark Ale.

29.09 przelałem na cichą dzieląc mniej wiecej po połowie - jedna częsć otrzymała sporą dawkę dębiny leżakowanej 3 miesiące w koniaku.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 40 Wheat Wine 21°blg 20.09.2015

5kg Pszeniczny
4kg Pilzno

250g Cara Clair

 

Zacieranie:
66-62°C - 60 min, 72°C, łącznie z dobre 1,5h

 

Chmielenie:

50g Apollo - 60 min

50g Apollo - 30 min

40g Lemon Drop - whirpool

 

Wyszło ponad 18l, 21°blg

Zadane uwodnione M44 Mangrove Jack's.

Na cichą przelane 02.10.2015.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Nr 41 Rauchpils 13°blg 01.01.2016

 

4kg Pilzno

2kg wędzony (dąb, buk 1:1)

250g Cara 20EBC

 

Zacieranie:
63-62°C - 40 min, potrójna dekokcja podnosząca temperaturę na wygrzew 

 

Chmielenie:

55g Perle - 60 min

25g Perle - 15 min

 

Wyszło dobre 26l, 13°blg

Zadane uwodnione S-23.

17.01.2016 przelane na cichą. 

31.01.2016 zabutelkowane ze 150g glukozy, odfermentowało do 2°blg co daje mu 5,9%ABV.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 42 Milk Stout 14,5°blg 10.01.2016

 

4kg Pale

1kg Pilzno

0,4kg Płatki owsiane

0,3kg CaraAroma

0,3kg Carafa III Special

 

Zacieranie:
65-63°C - 60 min, lekki wygrzew w okolice 72°C

 

Chmielenie:

25g Nugget - 60 min

15g Nugget - 15 min

0,5kg Laktoza

jakieś resztki mchu

 

Wyszło 24l, 14,5°blg

Zadane uwodnione S-04.

22.01.2016 przelane na cichą. 

31.01.2016 zabutelkowane ze 110g glukozy, odfermentowało do 3,6°blg (po korekcie laktozy) co daje mu 5,2%ABV.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 43 Imperial Baltic Porter 27,2°blg 17.01.2016

 

4kg Pilzno

2kg Monachijski

0,5kg Płatki owsiane

0,3kg Crystal 150EBC

0,3kg CaraAroma

0,2kg Carafa III Special

 

Zacieranie:
64-62°C - 60 min, 70°C

 

Chmielenie:

Wydłużone do ok. 2,5h

65g Nugget - 60 min

35g Nugget - 20 min

 

Wyszło ponad 13l, 27,2°blg

Zadana gęstwa S-23.

06.03 zabutelkowany wraz z 64g glukozy (ok 11,5l), zszedł lekko poniżej 10°blg, co daje mu 10,4%ABV.

 

Poza nagazowaniem którego piwu brak wyszło całkiem nieźle. Trzeba będzie dawać świeżych drożdży przy rozlewie po prostu. Świetna kandyzowana wiśnia i pumpernikiel. Zajęło 6 miejsce w KPD PSPD 2016. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nr 44 Dark APA 11°blg 14.02.2016

 

4,2kg Pale

0,3kg Crystal 220EBC

0,1kg Carafa III Special

 

Zacieranie:
64-63°C - 45 min, 72°C - 25 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

26g Zeus - 60 min

27g Simcoe - 30 min

15g Cascade - 15 min

25g Amarillo i 25g Citra - poniżej 5 min

 

Wyszło 24l, 11°blg

Zadany starter FM52.

21.02 przelane na cichą, 24.02 otrzymało po 25g Simcoe i Cascade, 25.02 po 25g Amarillo i Citra, zaś 27.02 ok. 20g czerwonej herbaty z liczi.

29.02 zabutelkowane wraz ze 136g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 45 Milk APA 13°blg 21.02.2016

 

5,8kg Pale

 

Zacieranie:
67-65°C - 45 min, 72°C - 20 min, lekki mashout w okolice 76°C.

 

Chmielenie:

36g Zeus - 60 min

25g Centennial - 30 min

25g Centennial - 1 min

Mech i laktoza 1kg pod koniec gotowania

 

Wyszło nie wiem ile l bo trafiło do fermentora bez podziałki, pewnie 30l z hakiem, ponad 13°blg

Zadana gęstwa FM52.

29.02 przelane na cichą, otrzymało 150g kokosa oraz 3 laski wanilii.

08.03 rozlane wraz ze 156g glukozy, wyszło 4,8%ABV.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 46 American Wheat 12,5°blg 03.04.2016

 

3kg Pszenica

1kg Pilzno

1kg Pale

0,3kg Caramalt

 

Zacieranie:
65-62°C - 90 min, leciutki wygrzew i dość szybka filtracja.

 

Chmielenie:

33g Zeus - 60 min

20g Amarillo - 15 min

20g Citra - poniżej 1 min

Mech

 

Wyszło ponad 23l, 12,5°blg

Zadany starter FM52.

09.04 przelane na cichą, dostało Amarillo i Citrę po 20-30g 5-3 dni przed butelkowaniem. 

17.04 9,5l zakegowane, reszta zabutelkowana wraz ze 72g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

 

Nr 45 Milk APA 13°blg 21.02.2016

 

5,8kg Pale

 

Zacieranie:

67-65°C - 45 min, 72°C - 20 min, lekki mashout w okolice 76°C.

 

Chmielenie:

36g Zeus - 60 min

25g Centennial - 30 min

25g Centennial - 1 min

Mech i laktoza 1kg pod koniec gotowania

 

Wyszło nie wiem ile l bo trafiło do fermentora bez podziałki, pewnie 30l z hakiem, ponad 13°blg

Zadana gęstwa FM52.

29.02 przelane na cichą, otrzymało 150g kokosa oraz 3 laski wanilii.

08.03 rozlane wraz ze 156g glukozy, wyszło 4,8%ABV.

 

 

Jak to smakowało? 3 laski wanilii nie zdominowały tak lekkiego piwa? W jaki sposób dezynfekowałeś wanilię (jeśli w ogóle)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to smakowało? 3 laski wanilii nie zdominowały tak lekkiego piwa? W jaki sposób dezynfekowałeś wanilię (jeśli w ogóle)?

 

Nie dezynfekowałem wcale. Wanilia bardzo lekka, wręcz za mało jej. Za to kokos świetny, tylko obecnie wyraźnie zaczyna zanikać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.