kopyr Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Bronze po przemyśleniu sprawy i porównaniu co przez to rozumie np. M. Jackson, proponowałbym jednak miedziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 A co z okresleniem copper? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Pogodzę Was: bronze - miedziano-brązowy, copper - miedziany a może nawet lepiej kolor miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Po prostu bronze u Jacksona, to wg mnie bursztyn i to średnio ciemny, więc miedziany jest moim zdaniem najbliższy temu. Aczkolwiek można się zgodzić z kompromisową propozycją jkocukra. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po prostu bronze u Jacksona, to wg mnie ... A mógłbyś konretniej napisać co to jest? Tłumaczenie ksiązki? czy co innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po prostu bronze u Jacksona' date=' to wg mnie ...[/quote']A mógłbyś konretniej napisać co to jest? Tłumaczenie ksiązki? czy co innego? W książce "Great Beers of Belgium" Jackson używa określenie bronze np. do opisu jakiegoś piwa i obok jest fotka tego piwa. No i na tej fotce ono ni cholery nie jest brązowe. Poszukam i może wkleję fotkę na poparcie moich przemyśleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 A low to moderate sourness or acidity. Czy ktos moze mi wyjasnic roznice? Ja nie widze zadnej. Kwaskowość albo kwaskowatość Według mnie sourness dotyczy smaku i jest to termin czysto sensoryczny podczas gdy wszelkie słówka z członem acid mają znaczenie chemiczne tzn. mówią o kwaśnym odczynie. W opisach smaku zaś jest tak, że używa się tego co lepiej wygląda w składni i komponuje się z resztą zdania lub żeby nie powtarzać użytych wcześniej okresleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Co w opisach oznacza "legs"?? Widzę, że jak na razie Makaron poddał się z tym terminem. Chyba chodzi o charakterystyczne ślady (mazy) robione na szkle przez płyn zawierający alkohol. Jeżeli nawet to jest to, to jak przetłumaczyć? Legs to piana piwna na szklance (zobacz lacing). bronze - kolor bronzu (metalu) brown - kolor bronzowy copper - kolor miedzi (metalu) acidity - posmak kwasu (np. jak kwas z baterii) sour - kwasny (np jak zielone jablaka) doughy - smak nieupieczonego ciasta crushed - przesrutowany Pytanie co to jest paleta?Bo w moim odczuciu testuje sie smaki w kilku stadiach roznoszenia sie smaku, pozatym jest balans chmielowo-slodowy i wlasnie paleta. Spotkalem sie z okresleniem paleta smaku wczesniej jako podstawa ,baza na ktorej mieszaja sie rozne smaki (skojarzenie z paleta malarska). Ale czy jest to choc troche zwiazane z tym slownictewm to nie wiem. Tyle, że w tekście nie jest palette (paleta) ale palate (podniebienie) - wlasciwie to jest "tasting pallet" i jest to jedno z okreslen przeniesionych z jezyka smakoszy wina, okreslajacych "palete smakow": Edytowane 23 Lipca 2012 przez scooby_brew wilko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się