Lukas Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Planuję nastawić cydra i wolę się upewnić. Czy syrop cukrowy to po prostu zwykły cukier rozpuszczony w wodzie, taki jak dajemy np. do refermentacji piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Nastawiasz z cydr-kita? Jeżeli tak, to tam zalecają dodać zwykły cukier, oczywiście rozpuszczony w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 A nie lepiej po prostu do soku lidlowo - biedronkowego dodać drożdży a jak przefermentuje doprawić do pożądanej słodkości słodzikiem lub ksylitolem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Planuję nastawić cydra i wolę się upewnić. Czy syrop cukrowy to po prostu zwykły cukier rozpuszczony w wodzie, taki jak dajemy np. do refermentacji piwa? Moim zdanie to jest właśnie syrop cukrowy. Chodzi o to, że cukier rozpuszczony w wodzie łatwiej połączyć z moszczem. Wyobraź sobie, że musisz rozpuścić kilka kilogramów cukru np. w 10 l soku i nagle okazuje się, że jest z tym spory problem. Dlatego podgrzewa się wodę i rozpuszcza w niej cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Nastawiasz z cydr-kita? Jeżeli tak, to tam zalecają dodać zwykły cukier, oczywiście rozpuszczony w wodzie. Nie, chcę zrobić "prawdziwy" z jabłek. Składniki poniżej: 15 kg jabłek* 1 l syropu cukrowego 20 g kwasku cytrynowego drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji 2 g pożywki drożdżowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 ckier dodaje sie żeby w cydrze było więcej alkoholu ja zrobiłem ze soku z kartonika + 2kg cukr i w smak ok ale dla mnie za mało % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Nie, chcę zrobić "prawdziwy" z jabłek. Składniki poniżej: 15 kg jabłek* 1 l syropu cukrowego 20 g kwasku cytrynowego drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji 2 g pożywki drożdżowej Z tym kwaskiem byłbym ostrożny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 tak patrzę na ten przesip i coś strasznie cieniutki ten cydr będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Mam jeszcze do wyboru przepisy jednego z memberów naszego forum, i chyba z tego skorzystam: I Cydr z soku kartonikowego - kupujesz klarowny sok jabłkowy z kartonika (bez konserwantów) np w Lidlu - 2-3 dni wcześniej robisz matkę drożdżową z drożdży płynnych np Sauternes Biowin (dostępne w marketach typu BricoMarche, Tesco), można dać też inne np Tokay lub specjalne do cydru - jak matka drożdżowa (MD) zacznie mocno pracować to wlewasz ją do soku - fermentujesz aż Blg zejdzie do 0 - butelkujesz i kapslujesz dodając do refermentacji 4g cukru/0,5 litra - taki Cydr będzie wytrawny, jak chcesz go trochę dosłodzić dajesz cukru niefermentującego np ksylitol w dawce 4-10g/0,5 litra; można też dać słodzik (polecam z Lidla) w dawce 2-4 tabletki/0,5 litra - pić po najwcześniej 2 tygodniach - najlepszy po 1-2 miesiącach od butelkowania II Cydr z soku wyciśniętego z jabłek (prawdziwy cydr) - nie dodajemy do soku wody ani cukru!!! - z jabłek (najlepiej mieszanka jabłek słodkich, kwaśnych i gorzkich) wyrzucamy gniazda nasienne, jabłka miażdżymy (drobno siekamy); dajemy pektoenzym (ułatwi wyciskanie soku) i pirosiarczyn w dawce 1g na 10 l pulpy jabłkowej (zabezpiecza przed utlenianiem, infekcją i wybija dzikie drożdże i inne świństwa); po ok. jednej dobie wyciskamy sok przy życiu prasy - innym sposobem (gdy nie mamy prasy) jest pozyskanie soku przy użyciu sokowirówki; pirosiarczyn dajemy wtedy do wypływającego soku w dawce 0,5 - 1g/10 litrów nastawu; pektopol dajemy też; po sklarowaniu sok przewietrzamy wlewając do balonu - mierzymy Blg i dodajemy drożdże (jak w sposobie I) - reszta jak w sposobie I Jesli macie swoje sprawdzone w akcji to bardzo poproszę Edytowane 1 Lutego 2012 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 cydr kartonikowy wychodzi dość kiepski - ot, alkoholizowany soczek, da się wypić ale... z jabłek robiłem wspomagany cukrem i wszystko byłoby OK gdyby nie ten cukier - cydr wyszedł zdecydowanie przealkoholizowany chociaż miał pożądany aromat jabłkowy to jednak zbytnia moc alkoholu dusiła ten aromat, moim zdaniem nie warto dodawać cukru z 15 kg jabłek uzyskasz około 7-8 litrów soku więc dodatek około kilograma cukru to będzie dużo mi się wogóle wydaje że teraz jabłka już się na cydr nie nadają - to są jabłka odmian deserowych i przetrzymywane już po kokla miesięcy w chłodni, do cydru potrzeba świeżego aromatu świeżych jabłek, ja w każdym razie z produkcją cydru wstrzymuję się do września-pażdziernika, będę robił wyłącznie na jabłkach prosto z sadu przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 jakie blg powinno byc na "wejsciu"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Sam sok da 10-12 stopni Blg, ale zwyczajowo powinieneś odjąć 4- poprawka na nie cukry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Z tym moim cydrem to też porażka jakaś. Stoi już w balonie ponad 36 h i nie chce fermentowac. Otrzymałem 20 l soku z 35 kg jabłek. Blg 12. Zapodałem kilo cukru, blg 15. Sok zaprawiłem pirosiarczynem. Dodałem pożywkę i drożdże do cydru. Może zapodać dodatkowo walające się w szafce S-04? Najgorzej szkoda mi tej pracy..... ponad 2h przy sokowirówce nie licząc innych dodatkowych prac..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) A nie dałeś za dużo tego pirosiarczanu bo on nie jest bez wpływu na drożdże? Po zadaniu pirosiarczanu trzeba było odczekać/przewietrzyć sok zanim zadałeś drożdże. Ja bym przelał ze dwa razy sok i dodał te "walające się S-04". Edytowane 5 Lutego 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Boje się, że tu właśnie jest problem.... Pirosiarczyn mógł załatwić drożdże, bo skoro załatwia dzikusy i inne dziadostwo to pewnie i nie jest bez wpływu na drożdże szlachetne.. Dałem go 2 g. Drożdże zostały dodane po 40 minutach od zadania piro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się