gottri Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Po popełnieniu 3 warek z gotowców przyszedł czas na zacieranie, mam kilka pytań/prośbę o wskazówki dlatego zdecydowałem założyć pryw. temat. Warka #4 - pseudo Kolsch Zasyp: 3,8kg - Pils 0,5kg - Pszeniczny śrutowane w sklepie Drożdże: S-33 saszetka z rehydr. zadane w 25st. Zadane o 23, o siódmej rano dnia następnego piana na 5cm więc działają. Chmiel: Spalt 6,4% Zacieranie - jednotemp. 65min (66-65 stopni) plus 15min z podgrzaniem na 73 stopnie (słód/woda 1:3,5) Wysładzanie - miało być no sparge, ale niedoszacowałem wodę dolaną i wyszło na raty podbicie (74stopnie), "brzęczka" plus 4 litry, plus awaryjne 3 litry (73 stopnie) 3-krotny zwrot filtratu na początku wysładzania Gotowanie/Chmielenie: 90min - samo gotowanie dla pozbycia się warzywek 60min - Spalt 25g 30min - Spalt 5g 15min - Spalt 5g Wynik 17l płynu o BLG 12, IBU wg. kalkulatora ok. 29 - przy beznadziejnej wydajności ok. 50% Fermentacja dzień 5 - 19 stopni, 5 BLG Fermenatcja dzień 8 - wciąż 5 blg - przelane na cichą Edytowane 11 Lutego 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Warka #5 - Koelsch "następny" Zasyp: Pils 4,2kg Pszenica 0,5kg Drożdże: Gęstwa S-33 Wysładzanie: Raty Zacier: - 40 st. - 10min - 52 st. - 10min - 63 st. - 45min - 72 st - 15min plus mash out Got./Chmiel. 90min - DMS 60 min - Spalt 6,4% - 25g 30min - Spalt 6,4% - 7g 15min - Spalt 6,4% - 7g Wynik: 19l - 11,5 BLG IBU - ok. 27 Fermentacja dzień 6 - BLG 4 Edytowane 19 Lutego 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Niska wydajność, śrutujesz sam czy kupujesz ześrutowany? W jakim stosunku zacierasz (słód do wody)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 No niska niestety, przy drugim zacieraniu udało mi się podnieść raptem o kilka procent, cały czas szukam błędu - kupuję śrutowany. Obie zacierane warki 1/3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Może problem leży w wysładzaniu? Jak długo trwa u Ciebie wysładzanie? Zacznij mieszać wierzchnią warstwę, za każdym razem jak wlewasz świeżą porcję wody i zacznij spuszczać filtrat po 10 minutach. Nie za niską masz temperaturę wody do wysładzania, ja leję 80 stopni i więcej. Edytowane 12 Lutego 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Ok - spróbuję podwyższyć temp. wysładzania. Wysładzam tak w granicach 73-75 stopni i muszę przyznać że główną rzeczą na jaką zwracałem uwagę to właśnie nieprzekraczanie 80 Druga sprawa to zatory - wysładzam fałszywym dnem i nie mogę opanować stałego ściekania flitratu, często wytwarza mi się "próżnia" w miejscu gdzie pierwotnie było podbicie. Efekt jest taki że aby utrzymać mniej więcej to samo tempo "siurkania" muszę non stop operować kranikiem. Samo wysładzanie trwa ok. 45min. ... z innych rzeczy niepożądanych jakie miałem przy tych dwóch warkach ... to duże odparowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Duże odparowanie nie ma tu znaczenia. Ja mniej patrzę na temperaturę wody do wysładzania, najważniejsza dla mnie jest temperatura w młucie. Jak leję wodę 80 stopni i więcej, we wnętrzu młuta nie mam więcej jak 77 stopni. Ale ja leję wodę przez deszczownie i po drodze trochę się wychładza. Ja również mam fałszywe dno. Załóż na kranik dłuższy wężyk, tak by nie było możliwości dostania się pod podbicie powietrza. Na moje oko masz problem z kanalikowaniem woda idzie kanałami i nie wypłukuje z młuta dobroci. Myślę że mieszanie wierzchniej warstwy pomoże. Ja z 8 kg zasypu uzyskuję od 12 do 14 Blg przy 40- 45 litrach po gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Dzięki - zastosuję się do wskazówek przy następnej warce i oczywiście zdam relację Edit: ...no i grubość śruty prawdopodobnie - odebrałem śrutowany z innego sklepu i muszę stwierdzić że nowa/inna dostawa ześrutowana zdecydowanie drobniej. Edytowane 14 Lutego 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 6 Bezstylowiec lub popieprzona wariacja na bazie Alt'a Zasyp: Pils 2kg Monachijski 2kg (miks Litovel i Weyermann) Caramunich 0,2kg Drożdże t-58 (nie miałem innych mixstyl wyjdzie) Zacier: 52' - 10min 63' - 45min 72' - 20min Warzenie: Spalt 6,4 - 60min - 30g Hellertaurer 6.6 - 15min - 17g Wynik: 19l - 11,5BLG , IBU ok. 31 (Rager) Znów słaba wydajność, aczkolwiek z warki na warkę coraz lepiej. Zastosowałem porady Zbynkkka (wszystkie), podejrzewam jednak te 3/4 ziarna które mam z pierwszego sklepu, na szczęście to ostatnia warka na tej śrucie i następna już widzę że znacznie lepiej się prezentuje pod tym względem. Poczekamy zobaczymy.... Edytowane 2 Marca 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Warka #7 - Wędzone Zasyp: Wędzony Steinbach - 3,6kg Karmelowy Jasny Strzegom - 1kg Drożdże - Nottingham saszetka (reh.) Zacier: 52 - 10min 62- 50min 72- 15min 78 - koniec got./chmiel.: Marynka 30g - 60min Hellert. 10g. - 30min Hellert. 30g - 15min Wynik: 21l - 12BLG, IBU ok 50 (Rager) Wysładzanie tym razem to była Golgota, wstępnie planowałem raty a wyszło bez wysładzania. Jeszcze nie było tak żeby zapowietrzało się już na etapie zwracania filtratu do kadzi, po 15 min pękła mi żyłka, zapodałem całość wody i rozpocząłem walkę z przestrzenią pod dnem - zatory, zatory, zatory - jeszcze z dwie takie filtracje i spróbuję oplotu chyba. Wydajność zgodnie z oczekiwaniami wzrosła, a cieszy to podwójnie gdyż de facto robiłem metodą "no sparge"..... ale w sumie ... mam to gdzieś smakując owoce mało wydajnych warek ... może dziwne i mało znaczące spostrzeżenie na koniec ale Nottinghamy znacznie "ładniej" i sprawniej się rehydratyzują niż produkty Fermentisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) Warka #8 - Pale Ale Zasyp: Pale Ale (Castle) - 5kg Drożdże - Mauribrew Ale saszetka (reh.) Zacieranie: 67st. - 60min Chmiel: Marynka - 35g 60min Lublin - 30g 15min Wynik: 25L, 12BLG, IBU ok.40 (Rager) Oplot zdecydowanie!!!!!!!! Przelane na cichą po 13 dniach - 4,5 BLG Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Mały apdejt poprzednich warek: 4 - nie warta wspomnienia 5 - burzliwa 16 dni 3BLG - Cicha 5 dni. Refermentacja 150g Glukozy (syrop) 6 - burzliwa 10 dni 2,5BLG - Cicha 12 dni. Refermentacja 165g glukozy (syrop) 7- burzliwa 10 dni 3 BLG - cicha 12 dni , Refermentacja 160g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Warka #9 - a'la Grodziskie Zasyp: Wędzony Steinbach - 1,4kg Pszeniczny Litovel - 1 kg ..i to do 13l wody ...co uzmysłowiłem sobie dopiero przy pierwszym mieszaniu Stosunek słód/woda tym razem to ok. 1:6 Wysładzanie - raty , ok. 10l Drożdże: Nottingham gęstwa Chmiel: Lublin 35g - 60min Lublin 15g - 15 min Wynik: 17l, 7,5BLG - IBU ok 27. Rzuciłem się na ten temat w myśl lekko zmodyfikowanej zasady "nie znam się, więc chętnie się wypowiem" W życiu nie piłem, a nawet nie widziałem Grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się