gottri Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Nie mogę doczekać się odpowiedzi w zapiskach piw. dom. dlatego pytam tutaj ponownie. Pytania jakie tam umieściłem to: Raczej przegrzewałem "brzęczkę" odparowało mi ponad 4 litry (sic!), czy to także mogło mieć wpływ na wydajność ?? Co z ew. melanoidlydludle .... podczas przegrzewania, czy jest to jakoś zauważalne na etapie fermentacji czy tylko w smaku gotowego piwka?? Rozmawiamy o Kolschu, jeśli chodzi o pytanie drugie a rozszerzając pytanie o odparowanie a wydajność , może głupie, może piaskownicowe, ale czy odparowuje tylko woda czy może też część "duszy" z zasypu?? Gdyby to była tylko woda na chłopski rozum zawartość słodu w słodzie zatrzymana w garze się nie zmienia tak?! Może tylko przypomina to bardziej warzenie wysoko stężonej "brzęczki".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Zawartość słodu w słodzie - gdzieś to już było. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale odparowuje woda, cukier zostaje w garnku - dlatego po chmieleniu masz więcej blg niż miałeś przed chmieleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Dzięki - to prawda nie wziąłem słodu w słodzie w cudzysłów. Tak to jest gdy humanista bierze się za procesy chemiczne ze wsparciem matematyki, trzeba się podpierać ogólnikami a drugie pytanie, ktoś podpowie ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Popatrz na wzór do obliczania wydajności i sam sobie odpowiesz na pytania. Po co piszesz brzęczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Związki melanoidowe czuć w gotowym piwie. Na etapie fermentacji pewnie też, ale po co próbować coś, co nie jest jeszcze gotowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Dzięki zgoda - oczywiście nie będę tego próbował smakowo, raczej pytałem czy są jakieś efekty zauważalne np. w samym wyglądzie podczas fermentacji itp. ... przyjdzie mi w takim razie poczekać jeszcze trochę z odpowiedzią na pytanie o ile przesadziłem. Popatrz na wzór do obliczania wydajności i sam sobie odpowiesz na pytania. Chyba nie do końca - musiałbym zrobić dwa pomiary, pierwszy dla gęstości i objętości tuż przed chmieleniem, a tego nie zrobiłem (tylko wodę wysłodkową) .. i drugi dla porównania już po gotowaniu. Po co piszesz brzęczka? Długa, historia ... drażni?! to przestanę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Związki melanoidowe przyciemniają odrobinę piwo. Powstaje ich bardzo dużo podczas zacierania dekokcyjnego i dlatego piwa tak zacierane są trochę ciemniejsze od piw zacieranych infuzyjnie lub temperaturowo. W moich piwach ten efekt jest nawet łatwiej zauważalny, niż wpływ melanoidów na smak czy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się